Projeyi başlatan isimlerden Özlem Atasoy, bianet'e 111 kadın fotoğrafçının eserlerinin, her hafta dönüşümlü olarak İstanbul'da sergileneceğini söyledi.
Kadına yönelik şiddet için ne yapılabilir?
Proje, kadın fotoğrafçıların, "Şiddete karşı kadınlar için ne yapabiliriz?" sorusundan çıkar.
Atasoy, "Kameralarımız hayatımızın vazgeçilmez parçasıydı. Ürettikçe büyüyor. kendimizi tanıyor ve benliğimizi buluyorduk. Öyleyse bu güçlü malzemeyi hayatı değiştirmek ve dönüştürmek için neden kullanmayalım dedik ve en değerli varlıklarımızı satışa sunduk" der.
Kadın fotoğrafçılar, eserlerini, şiddete uğrayan hemcinsleri için, kamuoyunu harekete geçirerek kullanmayı seçer.
"Bu coğrafyada senelerdir yaşanan kadına karşı şiddetin karşısında duruyoruz, Çünkü artık birilerinin "Yeter!" demenin zamanı gelmişti"
Kıbrıs ve Düzce'ye gidilemedi
Atasoy,111 kadın fotoğrafçının eserlerinin son durağı Diyarbakır'ın çok iyi geçtiğini söylüyor.
"Kıbrıs'a gidemedik. Projedeki yer alan fotoğrafları getirmek isteyenler, mevsim nedeniyle vazgeçtiler. Yaz mevsiminde izleyici olmayacağını söylediler. Düzce'de bu gerekçeyle olmadı. Diyarbakır ise umulanın üzerinde ilgi gördü"
"Kadınlar İçin"projesi kapsamında, duyarlı 11 kadın fotoğrafçının bir araya geldiği projenin amacı, kimsenin yaşamının ucuz olmadığıdır. Bir şeylere geç de olsa sahip çıkabilmek, onları savunabilmek adına çıkılan yolda, bir imkansız başarılır.
İstanbul'da her hafta 20 fotoğraf
111 Kadın fotoğrafçının,"kadınlar İçin" projesinin koordinatörlerinden Özlem Atasoy, bianet'e yaptığı açıklama da şunları söyledi:
"Kadına yönelik şiddet için bir araya geldik. Fotoğraflar artık İstanbul'da ve her hafta 20 fotoğraf dönüşümlü olarak sergilenecek. Her sergilenen 20 fotoğrafın yolculuğu ülkelerinde sona erecek. Fotoğrafların netten satışları sürüyor."
Yeni gönüllüler aranıyor
Projenin İstanbul ayağının yeni sloganı"111 kadın fotoğrafçı, 111 kere kuvvetli". Şiddete karşı kadın dayanışmasında, birlikteliğin sanatsal gücüne vurgu yapan Atasoy, projenin yeni katılımcılara gerek duyduğunu da söyledi.
"Bu proje üç kişiyle başladığında, kimsenin aklında bu kadar büyük ve kapsamlı proje yoktu. Kadına yönelik şiddetin önemi ve duyarlılıkların bir araya gelmesi sonucunda kampanyaya katılım 111 kadın fotoğrafçı olarak genişledi. Bazılarımız gönüllülüğümüzü sürdürmekle birlikte projeden ayrılmak durumundayız. Biliyoruz ki, yeni katılımcılar ve konseptlerle genişleyerek kampanya sürecek. Ya da öze indirilecek. Çok işe yarayan bu kampanyaya sahip çıkılacağını, biliyoruz."
Atasoy, proje nedeniyle gönderdikleri açıklama da, yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi:
*Bir basın kampanyası yaptık:Türkiye'de kadına yönelik şiddeti tartışma amaçlı,
* Bir açık artırma gerçekleştirdik:Mayıs ayında, Darphane-i Amire'de fotoğraflarımızı sattık ve açık artırmanın 11 milyar TL'ye yakın gelirini şiddete maruz kalan kadınlara ve çocuklara psikolojik ve hukuksal destek veren
* Bir sergi düzenledik: Diyarbakır Sanat Merkezinde, Anadolu Kültür A.Ş.'nin katkılarıyla, mini bir panel düzenledik ve hem fotoğrafı, hem de kadına karşı şiddeti tartıştık.
Ancak bunun yeterli olmadığının farkındayız. Her konuda olduğu gibi kişiye uygulanan şiddet üzerinde bilinçlendirme ve eğitim kampanyalarının yoğunlaşması gerektiğinin farkındayız. Dolayısıyla biz kendi açımızdan, başlattığımız yolda yürümeye kararlıyız.
Bu sene gerçekleştirdiklerimiz bizim için iyi bir tecrübe oldu. Yadsınmaz bir koleksiyon topladık. Ve bu koleksiyonun büyük bir bölümünü satıp gene yadsınmaz bir fon sağladık. Son olarak da bu koleksiyonu alıcılarına teslim etmeden önce, İstanbullu fotoğraf meraklılarıyla buluşturmak amacımız.
İstanbul'da ne olacak?
13 Ağustos'tan itibaren her hafta 20 fotoğrafı Galata Fotoğrafhanesinde sergilenecek. Projenin İstanbul ve Diyarbakır etabını kaçıranlar bir hafta süreyle fotoğrafları izleme sansı bulacak.
Sergilenmesi biten fotoğraflar alıcılara doğru yol alırken bir sonraki 20 fotoğraflık grubun sergilenmesine başlanacak. Fotoğrafların sergi zinciri sonrası satılması söz konusu.
13Ağustos -19 Ağustos
Fotoğrafçılar: Almila Özbideciler, Arzu Şenyurt, Aydan Ay Cakmak, Aynur Özgül, Ayşe Bağdemir, Bala Atabek, Banu Cennetoğlu, Banu Demirci, Başak Arslan, Belgin Çoleri, Belmin Söylemez, Bennu Gerede, Berna Kuleli, Berna Almalı, Betül Turhan, Bikem Ekberzade, Çilem Dalgıç, Dicle Meşe, Ebru Ceren Uzun, Ece Alok
20 Ağustos -26 Ağustos
Fotoğrafçılar: Dilek Özer, Eda Göksel, Elif İstanbulluoğlu, Elvan, Kıvılcım, Emel Ercengiz, Eren Özkapıcı, Esra Barlık, Esin Uysal, Eylem Ertürk, Fatma Özdirek, Fatma Yakan,Fatoş Kartal, Feyza Berker, Filiz Çayırgan, Filiz Uğur, Firdevs Sayılan, Funda Güzelküçük, Gözde Zehnder, Gülnur Güner
27 Ağustos -2 Eylül
Fotoğrafçılar: Gülbin Özdamar, Güler Ertan, Gülçin Toygun, Gülistan Aydın, Gülten Sarı, Hacer Yılmaz, Hacer Karanlık, Hale Taşkaya, Handan Coşkun, Handan Dayı, Hatice Aslankaya, Hatice Tuncer, Huru Kaya, İdil Gülbakan, İnci Ozbaş, İpek Baran, Julie Mardin, Kezban Öçgüden
3 Eylül-9 Eylül
Fotoğrafçılar: Kumral Kepkep, Leyla Alpaslan, Leyla Kusat, Mehtap Yücel, Melisa Önel, Meryem Yıldız, Mihran Bilir, Mine Erakbaş, Mine Turkili, Nazan Tuna, Neslihan Arslan, Neslihan Kavak, Nergiz Ovacık, Nevin Altuğ, Nurhayat Varol, Nihal Güreş, Nil Şişmanyazıcı Navaie, Nurcan Aktas Güzelçay, Nurcan Volkan, Nur Aral
10 Eylül - 16 Eylül
Fotoğrafçılar: Özden Afacan, Özden Yurdatapan, Özge Özgüner, Özgül Ezgin, Özlem Atasoy, Özlem Özen, Özlem Yarkın, Pelin Ülger, Perihan Güngörür, Pınar Gediközer, Pınar İlkiz, Pınar Öğrenci, Pınar Üstün, Remziye Akçay, Selin Kavga, Sema Kosoğlu, Serap Sahan, Serra Akçan, Sevgi Ata, Sevim Tarhan
17 Eylül 23 Eylül
Fotoğrafçılar: Sevi Sunaç, Sevil Üzrek, Silva Bingaz, Sinem Geçin, Suderin Murat, Sunar Eskiçırak, Şadan Ertekin Mis, Şebnem Ergezer, Şenay Yılmaz, Şeniz Kabadayı, Şirin Küçüktakbak, Şükran İçöz, Tuba Dadandı, Tutku Tokol, Tülay Günay, Tülin Dizdaroğlu, Ufuk Teksoy, Uğur Günay, Ümran Davran, Yosun Denizeri, Zeynep Aktaş, Zeynep Targaç>(AD)