Siyah leopar, 110 yıl aradan sonra ilk kez Kenya’da görüntülendi. Siyah leopar en son 1909'da Etiyopya'da görüntülenmişti
Siyah leoparın fotoğraflarını, İngiltereli yaşam fotoğrafçısı Will Burrard-Lucas, Laikipia Doğal Yaşam Kampı'nda çekti.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Burrard-Lucas blogunda bölgede siyah leopar görüldüğü yolundaki haberlerden sonra, hayvanı gören kişilerle konuştuğunu ve izleri takip ettiğini yazdı.
Uzaktan kumandalı, hareket sensörlü gece tuzak kamerası sistemi kuran Burrard-Lucas, birkaç gün sonra siyah leoparı fotoğraflamayı başardığını söyledi.
Burrard-Lucas "Son seferde, yine fazla bir şey beklemeden fotoğrafları tarıyordum. Zifiri karanlık içinde bir çift göz bana bakıyordu. Sonunda hayvanın fotoğrafını çekmiştim. Hayalimi gerçekleştirdiğimi anlamam birkaç günümü aldı" dedi.
“Kara panter” hakkında
National Geographic’ten Frans Lanting, Şubat 2015’te yayımlanan “Nedir bu kara panter?” başlıklı yazısında türe ilişkin özetle şu bilgileri veriyor:
“Siyah leoparlar ve siyah jaguarlar ‘Kara panter’ olarak adlandırılıyor. Kara panter başlı başına ayrı bir tür değil. Siyah kıllara sahip bütün büyük kedileri tanımlamak için kullanılan kapsayıcı bir terim.
“Kaliforniya Üniversitesi’ne göre bu durumun nedeni, kıl gövdelerindeki siyah pigmentlerin dağılımını düzenleyen agouti geni. Özellikle Asya ve Afrika’da yaşayan leoparlarda ve Güney Amerika sakinleri olan jaguarlarda görülüyor.
“Big Cat Rescue’ye göre renklenme, melanin (esmerleşmeye neden olan pigment) fazlalığından ileri geliyor. Bu durumdaki hayvanlar da ‘melanistik’ olarak tanımlanıyor.
“Ayrıca, kara panterlerin koyu renkli olmaları, beneklere sahip olmadıkları anlamına gelmiyor. Ancak bu benekleri görmek oldukça güç…”
* Makalenin tamamını okumak için tıklayın
(EKN)