*Görüntü: CCTV.
Çin devlet medyasının haberine göre, kurtarma ekipleri 10 Ocak'taki kazadan bu yana yerin 600 metre altında mahsur kalan 11 madenciyi 13 gün sonra kurtardı.
CCTV televizyon kanalında yer alan görüntüler, gözlerini ışıktan korumak için uyku gözlüğü takan bir madenciyi böyle gösterdi.
Shandong eyaletindeki Hushan altın madeninin giriş tüneli, 14 gün önce çökmüştü.
Nedeni bilinmeyen kazada toplam 22 madenci mahsur kalmıştı. En az bir kişi öldü ve kalan 10 kişinin yeraltında yaşayıp yaşamadığı hala belli değil.
İlk madenci Pazar sabahı çıkarıldı. Ardından madenin farklı bir bölümünden sekiz madenci daha çıkarıldı. CCTV, bu gruptaki madencilerden birinin yaralı olduğunu bildirdi.
Nasıl hayatta kaldılar?
Hayatta kalanlar yerin yaklaşık 600 metre altındaydılar. Kurtarma ekipleriyle düzenli temas halindeydiler.
Madencilerle kurtarma ekipleri arasında bir iletişim hattı oluşturuldu ve bir kuyu aracılığıyla yiyecek ve ilaç tedariği sağlandı.
Madenciler, yulaf lapası ve besleyici sıvılar alırken, kendilerine birkaç gün önce geleneksel bir sosis yemeği de yollandı.
Hala kayıp 10 madenci var
Kurtarılanlar arasından birkaçı hastaneye götürülürken kendi başlarına yürürken görüldü.
Madencilere ulaşmak için açılan tünelin kazılması haftalar alması beklendiğinden, kurtarma çabaları önemli ölçüde hızlandı.
Kurtarılan ilk işçi, günlerdir yiyecek ve ilaç alan 10 ana grubun altın madeninin farklı bir bölümünde mahsur kalmıştı.
İplerden birinin çekildiğini hissettiler
BBC News'un haberine göre bir hafta boyunca madencilerden herhangi bir yaşam belirtisi yoktu. Ardından, geçen Pazar, kurtarma ekipleri, aşağıya sarkıttıkları iplerden birinin çekildiğini hissettiler.
Daha sonra hayatta kalan 12 madenciden oluşan bir grup, ip aracılığıyla not gönderdi.
O zamandan beri, 12. madenci ile temas kesilirken, patlamada başından yaralandıktan sonra komaya giren 11 kişilik gruptan birinin Perşembe günü öldüğü doğrulandı.
Maden kazaları Çin'de sık görülüyor
Maden kazaları, endüstri güvenliği düzenlemelerinin zayıf bir şekilde uygulanabildiği Çin'de sık görülüyor. Geçen yıl Aralık ayında, bir kömür madeninde meydana gelen karbon monoksit sızıntısının ardından 23 madenci öldü.
Eylül ayında, Chongqing'in dışındaki başka bir madende yine karbon monoksit nedeniyle 16 işçi hayatını kaybetti. Aralık 2019'da, Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletindeki bir kömür madeninde meydana gelen patlamada ise en az 14 kişi öldü.
(PT)