Türkiye'de belgesel sinema kültürünün yerleşmesi ve gelişmesi için düzenlenen "İstanbul Uluslar arası 1001 Belgesel Film Festivali", dünya insanlarının yaşamlarını, öykülerini, tarihlerini buluşturarak; insanların kendilerini ifade edebilmelerine katkıda bulunmayı, farklı kültürlerin birbirleri hakkında daha fazla bilgi edinmeleri ve böylece farklılıklar konusunda anlayışı arttırmayı hedefliyor.
Bunun için 1997'de yola çıkan festival yarın (4 Aralık) 12. perde diyecek.
Belgesel alanında daha çok sosyal ve tarihsel konulara vurgu yapan 1001 Belgesel Film Festivali programında dünyanın pek çok farklı ülkesinden filmler yer alıyor.
Bugün de "uluslararası bir belgesel film festivali" olarak geçmişinden getirdiği ve geleceğe taşıyacağı bazı kavramlara özel önem veriyor 1001: bağımsızlık, kolektif çaba, üretkenlik, çeşitlilik-çok seslilik, gönüllü ve aktif katılım, süreklilik, teşvik edicilik, ufuk açmak, soru sormak...
"Gerçekleri görmeye hazır mısınız?" diyerek harekete geçen festival "Hayalet mi? Oda Ne?", "C Yüzü: Müziğin Belgeselleri", "Karşı Masallar", "Usta'nın Penceresinden: Roviros Manthoulis", "Farkında mıyız?", "Anadolu'nun Öyküleri", "Küba Belgesel Sinemasında 50 Yıl: ICAIC", "Uyumuyorum: Belgesel İzliyorum", "Beyoğlu'nda Gezersin.." bölümlerinde, Yunanistan'dan, Rusya'dan, Brezilya'dan, Fransa'dan, Küba'dan, İspanya'dan, Ukrayna'dan, Portekiz'den, Polonyadan, Hollanda'dan, İsrail'den, Kanada'dan, Danimarka'dan, Türkiye'den toplam 121 belgesel izleyicilerini çağırıyor.
1001 Belgesel Film Festivali'nin bu yılki mekânları Beyoğlu'nda Fransız Kültür Merkezi,
Pera Müzesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Muammer Karaca Tiyatrosu, Kumbara Sanat, Kadıköy'de Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Karaköoy'de Tarihi Sümerbank Binası, Tophane'de Tütün Deposu ve Galatasaray Üniversitesi.
Programda ise sadece film gösterimleri yok. Söyleşiler, atölyeler, paneller ve seminerler var. Ve elbette ki özel bölümler.
Onlardan biri 50 yılın Küba belgeselleri. Bu yıl 50 yaşını kutlayan Küba Sinema Sanatı ve Endüstrisi Enstitüsü'nün (ICAIC) ürettiği 15 belgeselin yer aldığı bölümde 1964 ile 2009 yılları arasında gerçekleştirilmiş filmler festival boyunca her iki yakadaki salonlarda izleyicisiyle buluşacak.
Gloria Argüelles'in yönettiği 2009 yapımı "Siyah ve Beyazda Tarih"in (Una Historia en Blanco y Negro) dünya prömiyerini yapacağı bölümün konuğu Küba belgesel sinemasının yaşayan en önemli yönetmenlerinden Rigoberto Lopez Pego.
Belgesel sinemanın önemli isimlerinden Roviros Manthoulis de bu yılki konuk listesinde. Yunanistan'dan çıkıp dünyanın öykülerini dünyaya sunan Manthoulis "ustalık dersi"nde genç belgeselcilere deneyimlerini anlatacak.
Festivalin bu akşam saat 19.30'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gösterilecek açılış filmi Malegaon'un Süpermen'leri 30 Kasım'da hayatını kaybeden sinemacı Ahmet Uluçay'ın anısına gösterilecek.
Ünsal Oskay, Yunanistan'da polis tarafından öldürülen Alexi, Hrant Dink ve Bülent Arınlı da "anılacak" isimler arasında.(BÇ)
* 11 Aralık'a kadar devam edecek festivalle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.