Türkiye'nin ilk ve en uzun ömürlü belgesel film festivali olan "1001 Belgesel Film Festivali"nin onüçüncüsü bugün başladı.
Festivalin açılış töreni, Muammer Karaca Tiyatrosu'nda Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
4 Kasım'a kadar sürecek festival, "kültürlerin buluşması" temasıyla, farklılıklarımızı birbirimize karşı ayrım olarak değil, içimizde çeşitlenen zenginlikler olarak göstermeyi, bir aradalığı savunmayı amaçlıyor.
1997 yılından beri Birleşik Sinemacılar Birliği (BSB) ve Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği işbirliğiyle düzenlenen festivalde, film gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler ve atölye çalışmaları da gerçekleştiriliyor.
Festivalde bir ilk: Sinema Laboratuvarı
Bu yıl, festivalin yenilikleri kapsamında iki ayrı Sinema Laboratuvarı hayata geçirilecek. İlk uygulama, yarın 11:00 ve 12:30'da iki ayrı oturum halinde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Sinema Laboratuarının üçüncü oturumu ise 31 Ekim Pazar günü saat 12:00 de aynı mekanda Koray Löker'in sunduğu "Filmlerin Sahibi Kim?" başlığı ile yapılacak.
Ersan Ocak'ın kurguladığı Sinema Laboratuvarı'nda "yeni" olanın kavranabilmesi için sinemanın yeni biçimlerine farklı açılardan bakılacak. Bu çerçevede, genel olarak sinema, özelde ise belgesel sinema alanında, dünyada yapılan deneylerle, denemelerle ortaya çıkan yenilikler tartışılacak ve sinemanın geleceğine dair fikirler ortaya atılacak.
Festival çerçevesinde bir dizi seminerle başlayacak olan Sinema Laboratuvarı'nın önümüzdeki yıllarda farklılıklar kazanarak gelişmesi planlanıyor.
Laboratuvar çalışmasında sinema alanında denemeler yapan sinemacıların işlerine yer verilmesi, festival içinde yeni belgesel sinemanın örneklerinden oluşan bir seyir programı oluşturulması hedefleniyor.
Sinema Laboratuvarı, bir yandan yurtiçinden ve yurtdışından belgesel sinemanın yeni biçimleri üzerine çalışan sinemacıları bir araya getirirken diğer yandan onları seyirciyle buluşturmayı da amaçlıyor.
* 1001 Belgesel Film Festivali programına ulaşmak için tıklayın.