Ginko Çocuk, Astronom, yazar ve bilim anlatıcısı Florian Freistetter’in 2019 yılında Avusturya’nın en iyi bilim kitabı seçilen “100 Yıldızle Evrenin Hikayesi” Türkçe olarak yayımladı.
Kitapta 100 yıldız eşliğinde evrenin geçmişinden geleceğine uzanılıyor, mitolojide dolaşılıyor, bilim kurguda soluklanıyor ve içinde yaşadığımız Dünya’yı daha anlaşılır kılmak için gözünü gece göğe diken nice insanın hikâyeleri anlatılıyor.
Bilimsel güvenilirliğinin yanı sıra eğlenceli de olan bu gezi boyunca okur, 100 farklı yıldızı ziyaret ediyor, kara deliklerin yanından geçiyor, beyaz, kahverengi ve kırmızı cücelerle tanışıyor, kuyruklu yıldızların peşine takılıyor. Star Trek uzay gemisiyle Kosmosta mitolojik kahramanlarla yolculuk ediyor. Okur uğradığı birçok yıldızda, astronomiye ve bilime değerli katkılar yapmış olan bilim insanları tarafından karşılanıyor. Hayatları ve bilimsel buluşlarıyla ilgili ilginç ayrıntıları öğrendiği kişiler arasında Nikolaus Kopernikus ya da Albert Einstein gibi herkesçe bilinen isimler de var, erkek meslektaşları tarafından ötelendikleri için adları pek az duyulan Cecilia Payne ya da Henrietta Swan Leavitt gibi astronomide çığ açan kadınlar da.
Yarattığı ve tüm dünyada büyük bir takipçi kitlesine ulaşan popüler bilim bloğu Astrodicticum simplex’te “Astronomi havalıdır!” diyen Freistetter, eserinde 100 yıldız üzerinden evrenin çözülen ve çözülmeyen sırlarını açıklarken iddiasını haklı çıkaran bir dil tutturuyor. Bilim coşkusunu ve astronomi tutkusunu genç kuşağa bulaştırmayı başaran yazar, yıldızların tek sahibinin astronomlar olmadığını, her tarihsel dönemde gökyüzüne bakıp kendi hayatı için sonuçlar çıkaran, hayaller kuran, hikâyeler anlatan farklı kültür ve bireylerin, evreni ve dünyamızı daha iyi anlamamıza katkı sunduğunu görünür kılıyor.
Florian Freistetter, ister birbirinden bağımsız olarak ara ara, ister toplu halde bir solukta okunabilecek 100 kısa bölümde, geçmişten bugüne yıldızlar sayesinde yaptığımız en heyecan verici keşifleri de mercek altına alıyor. Bazılarının arkasında uzun ve zorlu bilimsel araştırmalar yatarken, bazıları da ilginç tesadüflere dayanıyor.
Kitabı Türkçe'ye Çağla Vera Kılıçarslan çevirdi.
Florian Freistetter hakkında
Türkiyeli okurun "Kadehteki Göktaşı" kitabıyla tanıdığı yazar Florian Freistetter, Viyana Üniversitesi’nde astronomi eğitimi aldı. Doktora tezini küçük gezegenler üzerine yapan astronom, Viyana, Jena ve Heidelberg’de üniversitelere ait gözlemevlerinde çalıştı. 2008’de en çok okunan Almanca blilim blogu olan Astrdicticum simplex’i hayata geçirdi. Burada astronomi ve yıldızlar hakkında yazılar ve podcast yayımlayan Freistetter çalışmalarını ve bilimsel araştırmalarını Jena’da sürdürüyor. Popüler bilim kitapları birçok ödüle layık görülen Freistetter, 100 Yıldızla Evrenin Hikâyesi ile 2019’da Avusturya’nın En İyi Bilim Kitabı ödülünü kazandı. Almanya’nın en güzel kitaplarından biri seçildi. (FD)