Görsel: HDP
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ve HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin bölge kentlerinde bulunan sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve sendikaların yer aldığı yüzü aşkın kurum ve kuruluş tarafından ortak yazılı açıklama yayınladı.
24 siyasi parti kapatıldı
Açıklamada parti kapatma konusunda Türkiye’nin son derece dramatik bir hafızaya sahip olduğunu ve Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşundan bu yana 24 siyasi partinin kapatıldığı söylendi.
Seçim ve demokrasinin birbirinin ayrılmaz iki parçası olduğu açıklamada yer alırken, kuşkusuz demokrasinin en önemli nişanesinin seçim olduğu belirtildi.
“Siyaset dışı araçlar güçlenir"
Yazılı açıklama şöyle:
“Bölgemizdeki birçok il ve ilçe, 2016 yılından beri, seçilmiş belediye başkanlarının yerine merkezi yönetim tarafından kayyım olarak atanan vali ya da kaymakamlar tarafından yönetilmektedir. Genel bir uygulama haline gelen kayyım uygulaması demokrasiye olan inancı zayıflatmıştır.
"Geçmiş tecrübelerimizle de sabit olduğu üzere, siyasi partileri kapatmak suretiyle siyaset kurumunu güçsüzleştirmek ve etkisiz hale getirmek, ülkemizi demokratik değerlerden ve nihai hedef olan Avrupa Birliği üyeliğinden daha da uzaklaştıracağı gibi aynı zamanda siyaset dışı araçların daha da güçlenmesine yol açacaktır.
‘AYM kapatma talebini reddetmelidir”
"Anayasa Mahkemesinin HDP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin olarak, AİHM’in daha önce birçok parti kapatma davasında ortaya koyduğu kriterleri dikkate alarak kapatma talebini reddetmelidir.
"Türkiye’nin geleceği için önemsediğimiz bu görüş ve taleplerimizin dikkate alınmasını temenni ediyoruz. Bizler, hukuk başta olmak üzere ekonomik ve sosyal alanda yapılacak reformlar konusunda görüş ve önerilerimizi de paylaşmaktan memnuniyet duyacağız.”
(EMK)