Türkiyedeki Kürt çocuklarına ve Kürt gençlerine yönelik bu projede resimli çocuk kitapları, resimli Kürt masalları, öyküler, oyun ve tekerlemelerden oluşacak 20 kitap bulunuyor. Kürt dilinin Kurmanci ve Zazaki Lehçelerinde yayınlanacak kitapların hazırlanmasında dil, pedagojik ve metodik özellikler göz önüne alınacak. Resim seçimlerinde Kürt sanatçıları çalışacak.
SIDAdan destek
Merkezi Stockholmde bulunan Vakıf birkaç yıl önce Salih İncenin öncülüğünde Kurt dilinin ve kültürünün gelişmesine katkı amacıyla kurulmuştu. Vakıf, projenin gerçekleşmesi için SIDAdan (İsveç Uluslar arası Kalkınma İşbirliği Ajansı - Swedish International Development Cooperation Agency) 3 milyon kron destek alınacağını açıkladı.
İsveç Dışişleri Bakanlığına bağlı fakat kendi kararlarında bağımsız ve yetki sahibi bir devlet kurumu olan SIDA bugüne kadar pek çok ülkede bir çok projenin hayata geçirilmesinde önemli destekler verdi, veriyor.
Kürt Kültür Vakfı yetkilileri projenin Türkiyenin Avrupa Birliği üyeliği sureci kapsamında başlatılacağı Kürt dili eğitimi ve öğrenimine mütevazı bir katkıda bulunmak amacıyla onaylandığını belirtiyor.
Vakıf yetkilileri vakfın herhangi bir siyasi hareketle ilgisi bulunmadığını, tamamen kültürel amaçlı çalıştıklarını özellikle vurguluyor.
Kürtçe eğitmen ve tercümanlar yetişiyor
Kürt Kültür Vakfının bir diğer projesi olan , Upsala Üniversitesi ile ortaklaşa sürdürdüğü anadili eğitimi kapsamındaki Kürtçe akademik öğrenim programı ise sürüyor. Geçtiğimiz hafta 11 yeni öğrenci daha bu akademik programdan mezun oldu.
Birkaç yıl önce başlatılan proje dahilinde İsveçin en eski üniversitesi olan Upsala Üniversitesi Afrika - Asya Dilleri Enstitüsü ile işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen programdan bu güne kadar toplam 30 öğrenci mezun oldu.
Kürt Kültürü Vakfı aracılığıyla Türkiyeden getirilen öğrenciler bir yıllık akademik eğitime tabi tutulduktan sonra Türkiye ye geri gönderiliyor. Konuyla ilgili öğrenim görenler Türkiyede Kürtçe dili öğretmeni-eğitmeni ya da tercüman olarak çalışmayı hedeflediklerini belirtiyorlar. (SN/NM)