50'ye yakın ülkede çocuk hakları için çalışan Plan International örgütünün raporuna göre her beş ülkeden biri kız çocuklarını asker olarak kullanırken halen yaklaşık 100 bin kız çocuğu dünyanın farklı yerlerindeki silahlı çatışmalarda kullanılıyor.
Rapor, silahlı çatışmaların kız çocuklarını evlerinden uzaklaşmak zorunda bıraktığını, ev işlerini yüklenmelerine neden olduğunu, tecavüz ve fiziksel şiddetle yüz yüze bıraktığını söylüyor.
"Kız Çocuğu Olduğum İçin: Savaşın Gölgesinde" başlıklı yıllık raporunu açıklayan örgüt, Birleşmiş Milletlere (BM) savaştan etkilenen çocukların yöneticileri hakkında şikayette bulunmasının önünü açması çağrısında bulunuyor.
Afrika'nın ilk seçimle gelen kadın devlet başkanı, Liberya cumhurbaşkanı Ellen Sirleaf raporun önsözünde "Bu rapor, çatışma yaşamış ülkelerde kız çocuklarının yaşamını ve potansiyelini gerçekleştirmesini engelleyen yakıcı sorunlara ışık tutuyor" diyor.
"Bu ülkelerde kız çocuklarının eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak için acil bir çaba gerekli."
Kadınlar ve kız çocukları
Rapora göre,
- Son 20 yılda yaşanan silahlı çatışmalarda 38 ülkede kız çocukları asker olarak kullanıldı.
- Çatışma bölgelerinde yaklaşık 20 milyon kız çocuğu eğitim sistemi dışında kalmış durumda.
- Çatışmaların mağdurlarının yüzde 90'ını siviller oluşturuyor ve bunların da çoğunluğu kız çocukları ve kadınlar.
- Çatışmanın sona ermesinden sonra da esas olarak kadınları ve kız çocukları ayrımcılığa uğruyor ve işe, okula dönmekte engellerle karşılaşıyor.
Katılım
Rapor, kız çocuklarının korunma hakkının hayat geçirilmesinin yanı sıra çatışma sonrası uzlaşma ve karar mekanizmalarına katılmaları gerektiğinin de altını çiziyor.
Sierra Leone'de 1998'de isyancılar tarafından kaçırıldığında 14 yaşında olan Christiana şimdi tecavüz mağdurları yararına yürütülen kampanyada çalışıyor.
"Kız çocuklarının hakları için çalışmak çok önemli bence. Bu çabalar benim gibi kötü muameleye maruz kalmış genç kızların kendilerine inançlarını geri kazanmalarına yardımcı oluyor."(EÜ/EZÖ)