Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 10 yıllık kiracıların tahliye edilmelerine olanak sağlayan 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun değişmesi için kanun teklifi verdi.
2012 yılında yürürlüğe giren 1 Temmuz 2014'te uygulamaya sokulan yeni Borçlar Kanunu'na göre, 10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz olarak çıkartılabilecek.
Tarihi dükkanlar tahliye edilecek
Mal sahibi kontrat bitiminden üç ay önce ihtarname çekerek tahliye talep edecek. Kiracı buna uymazsa mal sahibi tahliye için dava açacak. Beyoğlu’nda tarihi Kelebek Korse, Lebon Pastanesi, Armada Restoran ve birçok dükkan bu yasa nedeniyle davalık durumda.
Esnaf mağduriyet yaşıyor
Tanal kanun gerekçesinde söz konusu Borçlar Kanunu'nun esnafı büyük bir mağduriyete soktuğunu belirterek şöyle dedi:
“Bir işyeri sahibinin 10 yıl boyunca aynı adreste işlettiği işyerinin, bu 10 yılın sonunda kiraya verenin herhangi bir gerekçe göstermeksizin sözleşmeyi feshetmesiyle değişmesi, kiracının maddi ve manevi olarak büyük zarar görmesine sebebiyet verecektir.
"Bu zarar işyeri değişikliği nedeni ile sürekli müşterilerinin kendisine ulaşamaması, işyeri sahibi kiracının yeni bir yer bulana kadar işyerini kapalı tutması, işyerinin reklam ve tanıtımı için yapılan masraflarının artması, işyerinin iç mekan tasarımına ilişkin avantajlarını kaybetmesi ve her ne olursa olsun işyeri sahibinin maddi ve manevi zarar görmesine sebebiyet vermektedir.
"Bu durum ise 2709 sayılı T.C. Anayasası’nın Esnaf ve Sanatkarların Korunması başlıklı 173’üncü maddesinde düzenlenen “Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.” hükmüne açıkça aykırılık teşkil etmektedir.”
Bu sebeplerle Tanal, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesinin 1’inci fıkrasının 3’üncü ve aynı maddenin 2’nci fıkrasında yapılacak değişiklik ile kiracıların, kiraya verenin herhangi bir nedene dayanmaksızın kira sözleşmesini feshinin, yol açacağı zararlardan korunması amacıyla kanun teklifi verdi.
Kanunun mevcut hali
Borçlar Kanunu'nun mevcut hali şöyle:
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesi 1’inci fıkrasının 3’üncü cümlesi; “Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir”
Yine 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesi 2’nci fıkrası; “Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.” (NV)