10 yıldır bitirilemeyen ve 2020’de yaklaşık 10 milyar TL’ye Kalyon Holding’e ihale edilen Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demir Yolu Projesi’nde devlet kamulaştırmaya gitti.
Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla Bursa'nın Nilüfer, Mudanya, Karacabey, Gürsu, Yenişehir, Osmangazi, Bilecik'in Osmaneli ve Balıkesir'in Bandırma ilçesinde belirlenen yerler kamulaştırıldı.
Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı şöyle:
“Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi’nin belirlenen iş programına ve taahhüt edilen sürelere uygun şekilde tamamlanması ve dış kaynaklı kredi temininde aksama yaşanmaması amacıyla, proje kapsamında ihtiyaç duyulan ve ekli harita ile listede bulundukları yer ve ada/parsel numaraları gösterilen taşınmazlar ile muhdesatın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü) tarafından acele kamulaştırılmasına, 2492 sayılı kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesi gereğince karar verilmiştir.”
İhale Kalyon’da
Projenin yapımına 2012’de başlandı. Türkiye’nin başlandıktan sonra yapım işleri en yavaş ilerleyen projesi oldu.
Projenin toplam uzunluğu 201 km. Hattın yaklaşık 43 kilometresi tünel, viyadük ve köprülerden oluşuyor. Hat üzerinde 7 istasyon var. Hat, 250 kilometre hıza uygun olarak inşa ediliyor.
Proje tamamlandığında hat yıllık 30 milyon yolcu kapasitesine ve 59 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Ankara-Bursa arası 2 saat 15 dakika, İstanbul-Bursa arası ise 1 saat 15 dakika sürecek.
Projenin temeli Aralık 2012’de dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman tarafından atıldı.
Ancak bugüne kadar 10 yıldan uzun bir süre geçti ama proje bitirilemedi. 8 yılda (2020 sonuna kadar) projede yüzde 20 ilerleme kat edilebildi, sadece 56 km’lik Bursa-Yenişehir etabının altyapısı tamamlanabildi.
Süreçte deprem riski gerekçe gösterilerek güzergah değişti. Projelerin yeniden yapılması gibi nedenlerle süreç tamamlanamadı.
Son olarak Ağustos 2020’de proje ihale edildi. İhale 9 milyar 449 milyon TL’lik bedelle Kalyon İnşaat’a verildi.
Tek imza ile 6 milyar TL
Projeye ilişkin ihaleyi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Ocak 2022’de gündeme getirmişti.
Kılıçdaroğlu, 3 Nisan 2018 tarihli açık ihaleye dair belgeyi açıklamış "2018’de 3,2 milyar TL'ye yapılan ihale iptal edildi ve 2020’de aynı ihale 9,4 milyar TL'ye beşli çeteden birine verildi. Tek imza ile 6 milyar TL çeteye peşkeş çekildi" demişti.
Kılıçdaroğlu ihale üzerinden AKP’ye ve Recep Tayyip Erdoğan’a yüklenmişti.
TIKLAYIN - Adrese teslim demiryolu ihalesi Meclis gündeminde
(HA)