Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesini 10 yıl öncenin manşetlerinden izledik.
20 Ocak 2007’den cenaze töreninin ertesi günü olan 24 Ocak 2007’ye dek 19 gazetede arşiv taraması yaptık.
19 Ocak’ın hemen ertesi günü tüm gazetelerin ilk sayfalarını cinayete tepki gösteren manşetlere ayırdığını gördük.
Hrant Dink’in tehdit edildiği ve önlem alınamaması, 301. madde, Ermeni Soykırımı tartışmaları ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği gibi farklı konulara yoğunlaşmalar olsa da cinayetin kınanması konusunda gazetelerde birlik görülüyor.
Hrant Dink’ten “Türk Ermenisi” olarak söz eden, “Ermeniler’den çok ses getirecek ‘soykırım’ filmi” başlıklarına yer verilen, ” Hepimiz Hrant’ız Hepimiz Ermeni’yiz” sloganına dikkat çekilen/tepki gösterilen örnekler de var.
Cenaze haberlerinde de birliktelik vurguları yer alıyor. Tercüman gazetesi ise “Hepimiz Türk’üz” sürmanşeti ile tek istisna.
Akşam, Birgün, Bugün, Cumhuriyet, Gözcü, Güneş, Hürriyet, Milliyet, Posta, Radikal, Sabah, Star, Takvim, Tercüman, Türkiye, Vatan, Yeni Şafak, Yeniçağ, Zaman’ın 10 yıl önce 20-24 Ocak tarihleri arasındaki sayılarından Hrant Dink cinayetine dair öne çıkan haberler şöyle:
20 Ocak
Hürriyet: Hrant Dink Öldürüldü. Katil Vatan Haini
Hürriyet Gazetesi 20 Ocak’ta cinayeti tam sayfadan duyurdu.
Sürmanşette “Hrant Dink Öldürüldü. Katil Vatan Haini” başlığı altında Dink’in fotoğrafı ile “Hainler Türkiye’yi ve demokrasiyi hedef aldı. Ermeni cemaatinin gazetesi Agos’un Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, dün gazete binası önünde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi” dedi.
“Umut kamerada” manşetinin spotunda saldırganın güvenlik kameralarında olduğu, İstanbul Valisi Muammer Güler’in “Bizi sonuca götürecek tespitler” var açıklamaları verildi.
İlk sayfada Oktay Ekşi ve Ertuğrul Özkök’in yazıları ile birlikte Hrant Dink’in Agos’taki son yazısı “Güvercin gibi ürkek” başlığıyla duyuruldu. Siyasilerin açıklamaları için iç sayfalar işaret edildi.
Türkiye’yi vurdular
20. sayfada devam eden haberin başlığı “Türkiye’yi vurdular” oldu. 21. Sayfada siyasilerin açıklamaları “Karanlık eller yine bizi seçti” başlığıyla verildi.
23. sayfada Hrant Dink’in 12 ve 19 Ocak tarihli yazılarına yer verildi, hayat hikayesi “Eşiyle yetiştirme yurdunda tanıştı” başlığıyla anlatıldı.
Aynı sayfada Oktay Ekşi’nin “O kurşun Türkiye’ye yağdı” ve Ertuğrul Özkök’ün “Ali Kemal’e vatanhaini dememiştim” başlıklı yazıları yer aldı.
Milliyet: Hrant Dink Türkiye’dir
“Demokrasiye, kardeşliğe var barışa kurşun” notuyla birlikte “Hrant Dink Türkiye’dir” manşetiyle çıkan Milliyet ilk tam sayfayı cinayete ayırdı.
Haberde Dink’in 301. Maddeden yargılandığına dair bilgilerin yer aldığı “sık sık tehdit alıyordu” ara başlığı altında “Dink’in Emniyet’ten koruma talebinde bulunmadığı öğrenildi” yazdı.
Başyazı olarak Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de Agos’ta yayınlanan “Ruh halimin güvercin tedirginliği” yazısı yayınlandı.
Manşet fotoğrafı altında “Yolumuz huzur ve barış olsun’ diyordu ifadeleri yer aldı.
Tehdit mektubu 11 aydır savcılıkta
Ana sayfada “Tehdit mektubu 11 aydır savcılıkta” başlığıyla Lube Ayar’ın iç sayfadaki haberi duyuruldu.
Haberde Dink’in Bursa’dan gelen bir tehdit mektubunu savcılığa bildirdiği ancak Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bilgilendirilmediği belirtildi. İstanbul Valisi Güler’in “Böyle bir adres ve isim bulunmadığı için işlem yapılamadı” sözleri görüldü.
İlk sayfada “Binlerce kişi sokağa döküldü” başlığı altında Taksim’deki eylem ile Erdoğan’ın “Özgür düşünceye kurşun sıkılmıştır” sözlerine yer verildi.
İç sayfalardaki yedi yazı da ilk sayfadan duyuruldu.
"Bu kurşun hepimize"
İçeride cinayete, açıklamalara ve Hrant Dink’in yaşamına dair haberler “Hrant Dink Türkiye’dir” başlıklı özel sayfalarda altı sayfada yayınlandı.
“Bu kurşun hepimize” başlığıyla cinayete dair bilgiler yayınlandı.
“11 ay bekletilen şikayet” başlıklı Lube Ayar’ın haberinin yanında Dink’in öldürülen 62. Gazeteci olduğuna dair haber yer aldı.
“Dink yürüyüşü” başlıklı haberde cinayetin ardından Taksim’de yapılan yürüyüşe yer verildi.
Belma Akçura’nın Hrant Dink öldürülmeden önce yaptıkları konuşmaya dair haberi “Ben sana döneceğim” başlığıyla yayınlanırken yine Akçura’nın Dink’in AİHM’e başvurusuna dair haberi “Artık hedefteyim” başlığıyla yayınlandı.
Hrant Dink portresi “Çocukluk aşkıyla evlendi” ve “Adı Agos’la bütünleşti” haberleriyle verildi.
Vatan: Türkiye’ye daha büyük kötülük yapılamazdı
Vatan gazetesi “Türkiye’ye daha büyük kötülük yapılamazdı” manşetinin spotunda “Ermeni soykırım iddialarının çığ gibi büyüdüğü, AB sürecinin tıkandığı, siyasi atmosferin gerildiği bir dönemde karanlık güçler Hrant Dink’i kurban seçti” yazdı.
Katilin görüntüsü poliste başlığı altında cinayete dair bilgiler yer aldı.
Hrant Dink’in Agos’taki son yazısı “Güvercin gibi ürkek” balığıyla yayınlandı.
13 yazarın yazıları ve siyasilerin açıklamaları “Nefretle kınıyoruz” başlığı altında, ilk sayfadan duyuruldu.
İç altı sayfadaki haberlere “Türkiye’yi sarsan suikast” başlığıyla yönlendirme yapıldı.
“Türkiye’yi kurşunladılar”
“Türkiye’yi kurşunladılar” başlıklı özel sayfalarda cinayete dair bilgiler “Katil, ‘Gayrimüslimi vurdum’ diye bağırdı” başlığıyla verildi.
“Emniyet terör uzmanı”ndan alındığı belirtilen bilgiler “Tetikçi çok soğukkanlı ve profesyonel” başlığıyla haberleştirildi.
“5 saat sonra 5 bin kişi” başlıklı haberde Taksim’den Agos önünde yapılan yürüyüş tam sayfa yayınlandı.
“Valilikte tehdit gibi uyarı aldı” başlıklı haberde Aydın Engin’in Hrant Dink’in valiliğe çağrılmasına dair açıklamaları ile Hrant Dink’in 12 Mayıs’ta Agos’ta yayınlanan “Niçin hedef seçildim?” başlıklı yazısı yayınlandı.
Aynı sayfada Dink’in son yazısı ve Ermeni Konferansı’ndaki “Su çatlağını buldu” anısı da yayınlandı.
Mine Şenocaklı’nın izlenim haberi “Sanki tetiği ben çekmişim gibi utanç içindeyim” başlığıyla yayınlanırken dünyadan tepkiler “Dünya ayağa kalktı” başlığı altında verildi.
Erdoğan’ın sözleri “Kurşunlar Türkiye’ye” başlığıyla yayınlandı.
Birgün: Kardeşimizi Vurdular
“Hrant Dink’i Katlettiler. Kardeşimizi Vurdular” manşetinin spotunda Dink’in “Sürekli tehdit edildiği halde korunması yönünde herhangi bir önlem alınmadığı” vurgulandı.
Tamamının cinayete ayrıldığı ilk sayfada Hrant Dink’in Agos’taki son yazısı yayınlandı.
“Bu saldırı hepimize” başlığıyla siyasilerin mesajları, “Avrupa kınadı” başlığıyla AB yetkililerinin açıklamaları sayfa kenarından duyuruldu.
Aydın Engin’in, Hrant Dink’in İstanbul vali yardımcısınca çağrıldığı ve “Sokaklarda bin türlü insan var başına bir şey gelebilir” dendiğine dair açıklamalarının yanı sıra Agos önündeki protesto ilk sayfada yer alan başlıklardı.
İç sayfada cinayete dair “Bu kurşun hepimize” başlıklı haberde Aydın Engin’in açıklamaları vurgulandı.
“Saldırıya büyük tepki” başlığı altında açıklamalara yer verildi.
Dink’in 301. Maddeden yargılandığı davaya dair açıklamaları “Dink: Neden hedef seçildim” başlığıyla yayınlanırken, Dink hakkında açılan davalar “davalarla boğuşuyordu” başlığı ve “301 kere hayır” dövizi fotoğrafıyla yayınlandı.
Başbakan Erdoğan’ın açıklaması “Bu saldırı hepimize” başlığıyla verildi.
Radikal: Eserinizle gurur duyun
“Irkçıların hedefi Hrant Dink üç kurşunla katledildi. Eserinizle gurur duyun” manşetinin spotunda “Fikirleri nedeniyle adliyelerde sürünürken Dink’e saldıranlar, hedef gösterenler muradına erdi. Kardeşlik timsalı 1954 Malatya doğumlu Dink artık yaşamıyor” yazdı.
Hrant Dink’in Bursa’dan gelen tehdit mektubunu savcılığa iletmesi “Savcılığa iletmiş. Ailesiyle tehdit edilmiş” başlığıyla, İstanbul’daki protesto “Hepimiz Hrant’ız” başlığıyla verildi.
“Dink’in Radikal İki’ye önceki gün gönderdiği yazı” üstbaşlığıyla da “Niçin hedef seçildim?” başlıklı yazısı yayınlandı.
İç sayfadaki yazılar manşetten duyuruldu.
“Yaşarken koruyamadılar, cesedini koruyorlar”
İkinci sayfada “Yaşarken koruyamadılar, cesedini koruyorlar” başlıklı haberde Agos önünden Dink ailesinin evine yaşananlara yer verildi.
“Hepimiz Ermeni’yiz, hepimiz Hrant’ız” başlığıyla İstanbul’daki eylem yayınlandı.
Cinayete dair bilgiler “Dink’e 301’inci maddenin yapamadığını üç kurşun yaptı” başlığıyla aktarılırken “Veli Küçük’den de tehditler geliyordu” başlığında Dink’in avukatı Erdal Doğan’ın açıklamaları yer aldı.
Dink’in yargılandığı davalar ve duruşmada karşılaştığı protestolar “Dink’in peşine 301’le düştüler” başlığıyla derlenirken Dink’in ceza almasına tol açan “Ermenistan’la tanışmak” yazısı da yayınlandı.
Aynı sayfada “Milliyetçi cenah da cinayete tepkili: Aksu istifa etmeli” başlığı altında MHP, BBP, İP genel başkanlarının açıklamalarına yer verildi.
Siyasilerin açıklamaları “Sezer: Saldırı utanç verici”, “O vatanseverdi, Türk bayrağına sarılmalı”, “Çiçek: İyi hesaplanmış bir provokasyon” ve “Erdoğan: Bu saldırı hepimize” başlıklarıyla yayınlandı. Ermeni Patriği’nin 15 günlük yas ilan ettiğine dair haber de bu sayfada yer aldı.
Dünyadan açıklamalar “Dünya cesur bir adamı yitirdi”, sivil toplum örgütlerinin açıklamaları “Sivil toplum öfkeli: Önce hedef gösterdiler sonra öldürdüler… Karanlık güçler yine işbaşında” başlıklarıyla verildi.
“Topluma infial yaratan cinayetlerde son halka” başlıklı haberin yanında Hrant Dink’in öldürülen 61. gazeteci olduğu belirtilerek öldürülen gazetecilerin isimleri yayınlandı.
Dink’in Radikal İki’ye gönderdiği yazı ile birlikte hayat hikayesi iki tam sayfada yer aldı.
Sabah: En büyük ihanet
“Karanlık eller Hrant Dink’i öldürdü” notunun yanındaki manşette “En büyük ihanet” yazıyordu.
Dink’in öldürüldükten sonraki fotoğrafının üzerinde “Sağduyusuyla tanınan Ermeni asıllı Türk gazeteci Hrant Dink İstanbul’da dün hain kurşunlara hedef oldu” yazarkan haberde cinayete dair bilgilere yer verildi.
İlk sayfada Yavuz Donat’ın “Demirel: Provokasyon” başlıklı yazıya ve Mehmet Barlas’ın “Hrant Dink Türk Ermenisi olmaktan öte, Türkiye’de tüm insanların demokrasi için ortak mücadele edebileceklerini kanıtlayan bir yurttaşımızdı” diye başlayan başyazısından bölümler yer aldı.
“Kızı: Şimdi kanları temizlendi mi?”, “Dünürü: Yurtdışına gir dedik dinlemedi” başlıklı haberlerde cinayetin ardından yaşananlar aktarıldı. “Hrant Dink kimdir?” bölümü “Yetimhanede büyümüşlerdi” başlığıyla verildi.
“İşte hain” başlıklı üçüncü sayfada görgü tanıklarının ifadeleri ve Vali Güler’in “Bu olayın çözülmesi an meselesi” sözleri haberleştirildi.
“Binler protesto etti”
İç sayfalarda Hrant Dink’in “Niçin hedef seçildim” yazısında belirtiği valiik görüşmesi “Valilikte ilginç görüşme ve üstü kapalı uyarı” başlığıyla verildi.
“Koruma talep etmedi” başlığında “Mektupla tehdit edildiği için geçen yıl savcılığa başvuran Dink’in koruma talebinde bulunmadığı bildirildi” denildi.
“Son yazısı ölüm tehdidi üzerineydi” üstbaşlıklı haberde Dink’in son yazısının yanı sıra 2005’te Strasbourg’daki toplantıdaki sözleri “Avrupalıları suçlamıştı”, “Mazeretleri yok” arabaşlıklarıyla yer aldı.
Bu haberin altında Berlin’de yapılan bir toplantıya dair bilgiler “Diaspora ‘Sen Türksün’ demişti” başlığıyla verildi.
İstanbul’daki protesto “Binler protesto” başlığıyla verilirken, dış basının haberleri “Suikast soykırım iddialarını gündeme taşıdı” diye duyuruldu.
Erdoğan’ın sözleri “Kanlı elleri tel’in etti” başlığı ve “Başbakan Erdoğan cinayetin Ermeni soykırımının tartışıldığı günlerde işlenmesinin çok manidar olduğunu vurguladı” spotuyla verildi.
Zaman: Bu kurşun Türkiye’ye sıkıldı
“Hrant Dink öldürüldü” notuyla “Bu kurşun Türkiye’ye sıkıldı” manşetinin spotu şöyleydi:
“Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, menfur bir suikast sonucu hayatını kaybetti. İç barışı hedef alan ve dünyada Türkiye’yi zorda bırakan cinayete tepki yağdı: Karanlık eller Dink’in şahsında Türkiye’ye kurşun sıktı.”
Manşette “Kınıyoruz” başlıklı başyazıda “Irak’taki gelişmeler, sözde Ermeni soykırımı iddiaların ve kritik seçim süreci nedeniyle zor bir döneme giren Türkiye’de böyle bir eylemin gerçekleşmesi oldukça düşündürücüdür... Dink’e sıkılan kurşun, farklı din ve etnik kökene mensup insanların bir arada yaşadığı ülkemizin dünyadaki imajını hedef almıştır” ifadeleri yer aldı.
Haberin altında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dink’in avukatı Erdal Doğan’ın ifadeleri ve İstanbul’daki protesto yürüyüşüne dair notlar yer aldı.
“Gazeteci Dink’e hain suikast” başlıklı iç sayfa haberinde Dink’in yazılarından “Peşimden biri vardı: seziyordum” başlığı da yer aldı.
Erdoğan’ın açıklaması “Ülkenin istikrarına kurşun sıkıldı” başlığıyla verildi.
Star: Yetişemedik
Çift manşet yayınlanan gazetenin “Bizi Türkiye’nin içine hapsetmek için onu vurdular” notunun yer aldığı “Yetişemedik” manşetinin spotu şöyleydi:
“Hrant Dink başına gelecekleri iki haftadır yazıyordu. Bugün bunu haber yapacak ‘Yetişin, onu vuracaklar’ diyecektik. Ah, olmadı… Katiller bizden önce davrandı.”
Tam sayfa Hrant Dink’in fotoğrafının yer aldığı manşette Dink’in Agos’taki yazıları “Güvercin kadar tedirginim diye yazdığı gün öldürüldü” başlığıyla verildi.
“Türkiye ve dünya cinayeti lanetledi” başlığında Erdoğan, Sezer, Rehn ve ABD Dışişleri Bakanı’nın açıklamaları yer aldı.
Alev ER, Ahmet kekeç ve Mehmet Altan’ın yazıları ilk sayfadan duyuruldu.
İç dört sayfadaki haberlere “Hepimiz Hrant Dink’iz” notuyla işaret edildi.
“Hepimiz Hrant’ız Hepimiz Ermeniyiz”
Dink’in Agos’taki son yazısı “Bildiklerini yazdı ‘Sonrasını size bırakıyorum’ dedi” üst yazısı ve éniçin hedef seçildim” başlığıyla tam sayfa yayınlandı.
“Mecbur kalırlarsa yürüyeceklerdi” başlığında Dink’in yazılarından notlar yer alırken Dink’in “Niçin hedef seçildim?” yazısında bahsettiği vali yardımcısına dair “O vali yardımcısı Güngör mü?” başlığı atıldı.
“Bağıra bağıra geldi” başlığında cinayete dair bilgiler yer alırken. Veli Küçük’ten tehdit başlığında Dink’in avukatı Erdal Doğan’ın açıklamalarına yer verildi.
Erdoğan’ın sözlerinin “Kim olursa olsun gereken yapılacak” başlığıyla görüldüğü sayfada tepkiler derlendi.
“Hepimiz Hrant’ız Hepimiz Ermeniyiz” başlığıyla cinayet sonrası protestolar haberleştirildi.
***
21 Ocak
Hürriyet: Yakalandı
Ogün Samast’ın yakalandığı sürmanşetten fotoğrafıyla duyuruldu. Manşette “Katil, bankadan dönüşte vurdu” başlığı altında cinayete dair bilgiler yer aldı.
İlk sayfada Agos gazetesinin cenaze töreninde slogan atılmaması ve pankart açılmamasına dair açıklaması “en anlamlı vasiyet” başlığıyla duyuruldu.
AKP’nin 20 Ocak’ta Kızılcahamam’daki kampına dair iç sayfadaki haber ana sayfada milletvekillerinin Başbakan Erdoğan’ı bekelerken “Sarı Gelin” türküsünü dinledikleri şeklinde duyuruldu.
Oktay Ekşi’nin “Aslını öğrenebilecek miyiz?” yazısı ilk sayfada başladı.
“Türkiye ayaktaydı”
20 ve 21. Sayfalar da cinayete ayrıldı.
Samast’ın babasının televizyonlardaki görüntüleri izleyerek emniyete giderek ihbarda bulunduğu “O benim oğlum” başlığının yanı sıra “Türkiye ayaktaydı” başlığı altında eylemler, yurtdışından siyasilerin açıklamaları duyuruldu.
Milliyet: Babası yakalattı
Hrant Dink’i öldüren genç Samsun’da ele geçirdi notlu manşet Samast’ın yakalandığını “Babası yakalattı” şeklinde duyurdu.
İlk sayfada “koruma zaafı” başlıklı haberde “Yetlililer ‘Dink Koruma talebinde bulunmadı’ dedi ama terör hedefindekilerin istemeseler de korunmak zorunda olduğuna dair yasa maddesi ve Danıştay’ın kararı var” ifadeleri yer aldı.
Ece Temelkuran’ın iç sayfadaki yazısı Rakel Dink’in sözleriyle ilk sayfadan duyuruldu: “size güvendik kaldık bu ülkede”.
Danıştay: Koruyacaktınız
Dink’e dair haberlerin yer aldığı iç sayfalarda “Hrant Dink Türkiye’dir” üst notu yer aldı.
Altı sayfada soruşturma ve Samast’ın ifadelerine dair haberler “Beni Yasin yönlendirdi” ve Gazetede vuracaktı” başlıklarıyla verildi.
İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın cinayete dair düzenledikleri basın toplantısında Dink’in koruma talebinde bulunmadığına dair haberin altında Gökçer Tahincioğlu’nun Danıştay’ın 1998 yılındaki kararına dair “Danıştay: Koruyacaktınız” başlıklı haberi yer aldı.
Cinayete karşı eylemler “Hepimiz Hrant’ız” manşetiyle duyurulurken haberde Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz” pankartları açıldığı belirtildi.
Ece Temelkuran’ın “Ararat’ımı yıktılar” başlıklı yazısının yarım sayfa yayınlandığı bir aşka sayfada Erdoğan’ın danışmanı Ömer Çelik’in CNN Türk’teki konuşması “yeterince korunamadığını söylediği Dink’in tabutunun Türk bayrağına sarılmasını istedi” spotuyla duyuruldu.
Ortak tepki
Cinayetin dünya medyasına yansımaları “AB sürecine zarar” başlığıyla verilirken, Türkiye’deki gazetelerin manşetleri “Ortak tepki” şeklinde duyuruldu. Ermenistan Dişişleri Bakanlığı Sözcüsü ile yapılan röportaj “Ermenistan ‘töreni’ tartışıyor” başlığıyla yayınlandı.
“Siyasi cinayetler hep kış ayında işleniyor” başlıklı haberde kışın uğradıkları saldırılarda hayatını kaybeden siyasetçiler hatırlatıldı.
Türk Eğitim Sen-Kayseri 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk’ün “Türkiye’yi Ermeni gibi gösterme çabaları var. Sizler Hrant Dink olabilirsiniz, ancak biz Türküz. İstanbul’da ‘İşte devlet, işte soykırım’ diye ağızlarından salya akıtanlara kim dur diyecek? Kimse bir gazeteci bozuntusunu ele alarak Türkiye’ye hakaret edemez” sözleri “Eğitimciden tuhaf açıklama” başlığıyla yayınlandı.
Ermeni Patrikliği’ni ziyaret eden Deniz Baykal’ın sözleri “Yaşatamadık” başlığıyla haberleştirildi.
AKP’in Kızılcahamam toplantısı “AKP’lilerden ‘Sarı Gelin’ jesti, Başbakan Erdoğan’dan dua” üst yazısı ve Erdoğan’ın “Bu toprakların evladıydı” sözlerinin yer aldığı başlıkla haberleştirildi.
Birgün: Vur Emrini Kim Verdi?
Manşetten “Vur emrini kim verdi?” sorusunu soran Birgün’de “Biz Hrant’a borçluyuz” başlıklı bir başyazı da yayınlandı.
Samast’ın fotoğrafı “İşte katil” başlığıyla manşet üstünde yayınlandı.
“1.500.001’inci kurban”
Dış Haber sayfasında “Dünya anladı, onlar anlamadı” başlıklı uluslararası kişi ve kurumların açıklamaları ve Robert Fisk’in “1.500.001’inci kurban” başlıklı yazısı yer aldı.
“Cinayete giden süreç” başlıklı haberde Kemal Kerinçsiz’in açıklamalarına yer verildi.
“Katil belli, artık soru arkasında kimin olduğu” başlıklı haberde Dink’in avukatı Erdal Doğan’ın “Hrant Dink’in en çok Veli Küçük’ün tehditlerinden çekindiğine” dair açıklamaları yer aldı.
“Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeni” başlığında protestolara ve bir çok sayfada açıklamalara yer verildi.
“Ülkücü forumlarda sevinç” başlığında ise bazı internet sitelerinde Dink’in öldürülmesine dair yazılanlar paylaşıldı.
Evrin Güvendik’in “Karanlık eller’in hedefi aydınlar” başlıklı haberinde öldürülen gazeteci ve aydınlar hatırlatıldı.
Çok sayıda taziye ilanı da gazetede yer aldı.
Radikal: Acı, çaresizlik ve klişeler
“Acı, çaresizlik ve klişeler” manşeti altında “Ne gerekiyorsa yapılacak, Saldırı toplumun huzuruna, kanı yerde kalmayacak, Türkiye düşmanları, Failler mutlaka bulunacak, Bu kurşun hepimize, Yine kanlı senaryo, Büyük provokasyon, Ne pahasına olursa olsun, nedeni ne olursa olsun, Kim yapmış olursa olsun, Düşüncesi ne olursa olsun….” Şeklinde akan yazının yer aldığı Dink’in öldürülmesinin ardından çekilen fotoğrafı basıldı.
Bir günlük genel yayın yönetmenliği yapan Yılmaz Erdoğan’ın “Kaç kişiyiz” yazısından bir bölüm de ilk sayfada yer aldı.
Sürmanşette Samast’ın fotoğrafı “Dink bir çocuğa vurdurulmuş” başlığı “Türkiye’yi sarsan suikastın zanlısı yakalandı: 17 yaşında bir çocuk” spotuyla yayınlandı.
“Ermenilerde güvercin tedirginliği”
İç sayfada cenaze törenine dair bilgiler “Sessiz yürüyüşlerle uğurlanacak” başlığıyla aktarıldı. Agos önündeki taziye ve farklı illerdeki eylemler de iç sayfalardaydı.
“Ermenilerde güvercin tedirginliği” başlıklı haberde Ermenilerin görüşlerine yer verildi.
Dünyadan temsilcilerin açıklamaları “Chirac’tan Rakel Dink’e el yazısıyla başsağlığı mesajı” başlığıyla yayınlandı.
Manşetlere dair haber “Basın tek ses: Saldırı Türkiye’ye” başlığıyla Erdoğan’ın açıklaması “Sorumluluğumuz büyük” başlığıyla verildi.
Samast’ın yakalanmasına dair açıklamaların yanında “Hrant Dink tehdidi yazdı arkadaşları valiyi suçladı Güler iddiayı yalanlıyor” başlıklı haberde Dink’in valiliğe çağrılmasına dair bilgilere yer verildi.
Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink’in açıklamaları “Veli küçük’ten sonra kurşun geldi” başlığıyla haberleştirilirken Veli Küçük’ün ise “Hiçbir şekilde Hrant Dink’i tehdit etmiş değilim” şeklindeki sözleri de haberde yer aldı.
Sabah: Teyze ihbarıyla yakalandı
Cinayete tam sayfa ayrılan günün “Teyze ihbarıyla yakalandı” manşetinde Ogün Samast’ın fotoğrafı yer aldı. “Tabutuna Türk bayrağı saralım” başlığında bu yöndeki açıklamalar toplandı.
Salih Memecan’ın karikatüründe “ellerinde Türkiye bayrakları ve “Hepimiz Hrant’ız Hepimiz Ermeniyiz” pankartı taşıyan grubun yanında Samast’ı işaret eden “Esas ben kimim?” dövizi taşıyan kişi yer aldı.
Mehmet Barlas’ın “Böyle gelmiş” başlıklı başyazısının bir kısmı ile Yavuz Donat’ın “Tayyip Bey’in suikaste ilk tepkisi” başlıklı yazısı ilk sayfadan duyuruldu.
Murat Bardakçı’nın” Talat Paşa cinayeti gibi” başlıklı yazısından ilk sayfada şu bölüm yer aldı:
“Dink suikasti, 86 yıl önce Berlin’de işlenen ve Ermeni iddialarından kaynaklanan ilk cinayeti hatırlattı. Talat paşa 15 Mart 1921’de Sogomon Tehliryan adlı terörist tarafından ensesine iki kurşun sıkılarak öldürülmüştü. Ayakkabısının altı da Dink’in ayakkabısının altı gibi delikti.”
“Trabzonlu katil zanlısını ailesi yakalattı”
İç sayfalarda Samast’ın yakalanması “Trabzonlu katil zanlısını ailesi yakalattı” başlığıyla verildi. Sayfada “Rahip cinayetiyle benzerlik taşıyor” başlıklı haber de yer aldı.
Cinayete dair bilgiler “Katil gazeteye gelip 2 saat Dink’i bekledi” başlığıyla verilirken emekli binbaşı Sertaç Süalp’in açıklamaları “Polat Alemdar tarzında biri”, adının açıklanmasını istemeyen eski MİT müsteşar yardımcısı olduğu söylenen bir kişinin sözleri “Türklerin değil, yabancı servislerin profesyonel işi” başlıklarıyla verildi.
Murat Bardakçı’nın ilk sayfada duyurulan yazısı iç sayfada “Ayakkabıların altındaki delikte inanılmaz tesadüf” başlığıyla verildi.
Sevilay Yükselir’in Dink ailesi evinden izlenimleri “eve sadece Sabah muhabiri girdi” ifadelerinin yer aldığı spot ve Rakel Dink’le ilgili “Çorba bile içmedi” başlığıyla verildi.
Dünyadan siyasilerin açıklamaları ve gazetelerin haberleri “Türkiye’nin özgür sesi susturulduğu” başlığında toplandı.
Başbakan’ın siyasi danışmanı milletvekili Ömer Çelik2in açıklamaları “Tabutu Türk bayrağına sarılmalı” başlığıyla verilirken Erdoğan’ın sözleri “Dink bu toprağın evladıydı” cümlesiyle yayınlandı.
Cumhuriyet: Zanlı yakalandı
Tam sayfa cinayete ayrılan manşette Samast’ın yakalandığı duyuruldu.
“Suiakaste tepki yağıyor” başlıklı haber İlhan Selçuk’un karikatürü ile yayınlandı.
Mehmet Faraç’ın iç sayfadaki haberi “Derin hücre Trabzon’da çalışıyor” başlığıyla ilk sayfadan duyuruldu.
Haberlerin devamı iç sayfada yayınlandı.
“Kritik dönem cinayetleri” başlıklı haberde AKP hükümeti dönemindeki cinayetler derlendi.
Musa Kart’ın karikatürünün yer aldığı sayfada Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi’nin mesajı “ABD’deki Radikal Ermeniler: Cinayetten Türkiye sorumlu” başlığıyla verildi.
Cenaze törenine dair bilgiler düzenlenen basın toplantısından açıklamayla yayınlandı.
“Agos’a ziyaretçi akını” başlıklı haberde taziye ziyaretlerinden notlar paylaşıldı. Mesrob Mutafyan’ın taziye ziyaretleri sırasındaki sözleri “Önemli olan halkın saldırıyı kınaması” başlığıyla sayfada yer buldu.
Siyasilerin açıklamaları “Başbakan istifa etsin”, CHP’li Öymen’in açıklamaları “Devlet görevini yapamadı”, yurtdışından siyasilerin mesajları “Chirac: Zor günlerde yanınızdayım” başlıklarıyla verildi.
“Soykırım iddiaları karşısında Türkiye’nin diplomatik manevra alanı kısıtlandı” notuyla yayınlanan “Türkiye zor sürece girdi” haberinde Dışişleri bakanlığından bir yetkilinin görüşleri yer aldı.
Zaman: Baba ihbar etti Samsun’da yakalandı
Samast’ın yakalanması manşetten görülürken manşet altında “Fethullah Gülen: bu hain tuzağı kuran şer güçler, amacına ulaşamayacak” başlığıyla iç sayfaya işaret edildi.
İç sayfadaki Dink ailesinin cenaze açıklaması, Etyen Mahçupyan’ın yazısı ve avukat Erdal Doğan’ın Veli Küçük hakkındaki açıklamaları da ilk sayfada yer aldı.
Manşet yanında Erdoğan’ın fotoğrafı ile “Kanlı provokasyonlar bizi yolumuzdan döndüremez” başlıklı haberde AKP’nin Kızılcahamam toplantısına yer verildi. Haberde “Toplantı öncesinde Dink’in anısına Ermenilerin de sahip çıktığı Sarı Gelin türküsü çalındı” ifadeleri yer aldı.
Cinayete dair bilgilerin yer aldığı sayfada “Saldırgan, gazetede öldürmek istemiş”, “Erivan’da suikasta soğukkanlı yaklaşım”, “Türk insanının hassas noktaları kullanılarak linç kültürü oluşturuluyor” başlıkları öne çıktı.
Aydın Engin’in, Dink’in vali yardımcısı ile görüşmede tehdit edildiğine dair açıklamaları da ayrı bir başlıkla berildi.
“Dünyaya mesaj için, Sezer ve Erdoğan cenazeye katılmalı” başlıklı haber Türkiye Bayrağı yansımalı fotoğrafla yayınlandı.
Manşetten duyurulan Gülen’in mesajında şu ifadeler yer aldı: “Hemen her kritik dönemde terörü kullanmaktan çekinmeyen şer güçler, bu defa amaçlarına ulaşamayacak, kimse Türkiye’nin yılunu kesmeyi başaramayacaktır.”
***
22 Ocak
Hürriyet: Zeynel gitmeyince Ogün’ü yolladılar
Sürmanşette Ogün Samast’ın ifadesi “Abi gittim vurdum” başlığıyla verildi.
Oğluma yeni ayakkabıyı kimler aldı” başlığı altında İstanbul Valisi Muammer Güler’in şu sözleri yer aldı:
“Adı geçen şahsın soyadından hareketle ‘Acaba Ermeni mi’ diyenler var. İnceledik, orada 1000 yıllık bir Türk ailesi. ‘Sam esti’ sözcüklerinden bugüne öyle gelmiş.
“Bunlar birbirini dolduruşa getiren çocuklar. Daha önce birlikte olduğu kişilerden biri bunu azmettirmiş. Elindeki silahı atmıyor, üzerinden 1 lira çıkıyor. Yani çok iyi eğitim almış bir profesyonel gibi görünmüyor.”
“Zeynel gitmeyince Ogün’ü yolladılar” manşetinde Yasin Hayal’in fotoğrafı “Bombacı Yasin Hayal” başlığıyla verildi. Spotta “MCDonald’s bombacısı’ Yasin Hayal’in, önce Zeynel Abidin Yavuz adlı genci cinayet için görevlendirdi, ancak Yavuz ailesi oğullarını engelleyince Ogün Samast’ı İstanbul’a gönderdi” ifadeleri yer aldı.
Ana sayfada Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün cenaze töreni için Erivan yönetimi, diaspora üst yöneticileri ile Ermeni ruhani liderlerini davet ettiği “Diaspora’ya tarihi davet” başlığıyla yer aldı.
“Faruk Bildirici’nin Trabzon notları üst başlığı altındaki “Başına bir şey geleceği belliydi” başlıklı Ogün Samast’a dair iç sayfadaki haberi de ilk sayfadan duyuruldu.
İç sayfadaki İstanbul Emniyeti’nden üst düzey bir yetkili kaynaklı haber “Santora cinayetinin abileri bulunsaydı Hrant Dink ölmezdi” başlığıyla ana sayfada yer aldı.
İç sayfalarda da Samast’ın ifadesi “Yasin Abi ‘vur’ dedi, gittim vurdum” başlığıyla duyuruldu.
Sayfada “Düğünde sıksan adam utandırır” başlığının yer aldığı küçük bir haberde “Karadeniz insanı silahı seviyor ancak Samast’ın cinayette kullandığı 7.65’lik silahı beğenmiyor. Bir Trabzonlu ‘Düğünde çıkarıp sıksan adam utandırır. Herkes güler o tabancaya, sesi bile çıkmaz’ dedi” yazdı.
Milliyet: Bu kez ‘abi’ ortaya çıktı
“Hain saldırıda sır perdesi aralanıyor” üst notu ve “Bu kez ‘abi’ ortaya çıktı” manşetinin yer aldığı ilk sayfada soruşturmaya ve Samast’ın ifadesine yer verildi.
Haberin spotunda “Yasin Hayal, katil Samast’la birlikte 10 çocuğa ormanda atış talimi yaptırıyordu. Polise göre Trabzon’daki Rahip Santoro cinayetinde de böyle bir örgütlenme vardı ama ‘abi’ saklandı” yazdı.
İç sayfalardaki Derya Sazak’ın sosyolog Prof. Arus Yumrul’la yaptığı röportaj “Bir göç yaşanmaz” başlığı ve Orhan Pamuk’un taziye sonrası açıklaması “Pamuk: Sorumlu 301’, savunanlar” başlıklarıyla ana sayfada duyuruldu.
Dink’e dair haberlerin yer aldığı iç sayfalarda “Hrant Dink Türkiye’dir” üst notu yer almaya devam etti. iki sayfa yer verilen haberlerde Samast’ın ifadesi “Direkman vurdum” başlığıyla verildi.
Soruşturmaya dair bilgiler haberleştirildi.
“Samastların soyu oğuzlara dayanıyor” başlığıyla “Ermeni kökenli olduğu iddia edilen Samast’ın aile kökenlerinin Oğuz Türklerinin bir boyu olan Çepniklilere uzandığı belirtiliyor” şeklinde başlayan bir haber de yer aldı.
Vatan: Bu ikisinin işi mi YOKSA arkalarında büyük bir örgüt mü var?
Sürmanşette Yasin Hayal ve Ogün Samast’ın fotoğraflarının yer aldığı “Bu ikisinin işi mi YOKSA arkalarında büyük bir örgüt mü var?” sorusu yer aldı.
Alper Uruş’un Trabzon’da Samast’ın arkadaşları ve komşularıyla yaptığı röportajlar ve Samast’ın ifadesi ilk sayfadan duyuruldu.
“Soykırım’ filmi vizyona giriyor” başlıklı haberde “Suikastin olumsuz etkileri görülmeye başladı” denilirken, “Samast soyadı nereden geliyor?” başlıklı haberde “soyadın Oğuz Türkleri’ne kadar dayandığı” belirtildi.
Manşette ise AKP’li Ayşe Böhürler’in Erdoğan’a yönelik “milliyetçi söylem” eleştirisi “Milliyetçilik tartışması” başlığıyla yayınlandı.
İç dört sayfadaki haberlere “Gelişmeler” başlığıyla yönlendirildi.
Orta sayfada Samast’ın ifadesi “Trabzon’da bayrağımı açıp ‘Ben öldürdüm’ diyecektim” başlığıyla yayınlandı. “Silahı veren ve azmettiren McDonald’s bombacısı” başlıklı haberde Yasin Hayal’le ilgili bilgiler yer aldı.
Trabzon’da yapılan görüşmeler “Bin YTL versen babasını vururdu” başlığıyla yayınlandı.
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Şefikmolla Mehmetoğlu ile röportaj “4 bin yıllık kültür kenti Kurtlar Vadisi’ne döndü” başlığıyla yayınlandı.
"Ermeniler'den çok ses getirecek 'soykırım' filmi"
Erdoğan’ın Kızılcahamam’daki açıklaması “Bunlar asla vatansever olamazlar” başlığıyla verildi.
“Ermeniler’den çok ses getirecek ‘soykırım’ filmi” başlıklı haber içeride yarım sayfa yayınlandı.
Spotta “Türkiye’nin başını ağrıtacak ‘Screamers (Çığlık atanlar) belgesel filmi 25 Ocak’ta Amerika’da gösterime girecek. BBC’nin desteğiyle çekilen filmde sözde soykırımdan kurtulduğu iddia edilen kişilerle röportajlar yer alıyor” denildi.
Haberin yanında dünya basının cinayete dair açıklamaları “Türkiye geçmişiyle yüzleşmeli” başlığıyla verildi.
Devrim Sevimay’ın uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Dr. Emin Gürses’le yaptığı “Ankara Batı’ya karşı tedbir kararı aldığı anda Dink öldürüldü” başlıklı röportajda Gürses’in “dink bayrakla gömülsün” sözleri vurgulandı.
Birgün: Aynı ‘Alem’ Aynı Tetikçi
“Aynı ‘Alem’ Aynı Tetikçi” manşetinin spotunda “Hrant Dink’e hain kurşunu sıkan tetikçinin yetiştiği siyasi ortam, coğrafya, kişisel ve ailevi özellikler diğerleriyle aynı. Tetikçiler ırkçı, milliyetçi, dinci dernek ve yapılanmalarla yeraltı aleminin yarattığı ortak iklimden besleniyor” yazdı.
Meryem Ana Ermeni Kilisesi’nde Pazar ayini “Dink için Pazar duası” başlıklı fotoğrafla ilk sayfadaydı.
İlk sayfada Jonh Berger’in taziye mesajı, Ayşegül Sönmez’in yazısı, sanatçı Selda Asal’ın Dink’in ölümüyle yeniden ele aldığı sergisine dair iç sayfalardaki haberlerden başlıklar yayınlandı.
Manşette ayrıca “Behiç Aşçı’yı da seyrediyorlar” başlıklı “Ölüm tehditlerine rağmen korunmayan ve göz göre göre katledilen Dink’ten sonra tecrite karşı üç aydır açlık grevini sürdüren Aşçı’nın ölümüne seyirci kalınıyor” içerikli haber yer aldı.
Evrim Güvendik ve İnan Gedik’in 301. Maddeye dair haberi “Dink’i 301 hedef gösterdi” başlığıyla yayınlandı.
Radikal: Trabzonlular niye bu kadar alıngan?
“Ses getiren şiddet olayları hep Trabzon’da. Trabzonlular niye bu kadar alıngan?” manşetinin spotunda “TAYAD’lılara linç girişimi, Rahip Santoro ve Dink cinayetleri gözleri Trabzon’a çevirdi. Kent sakinleri: Gençleri kullanıyorlar. Akademisyenler: Biz uyarmıştık” ifadeleri vardı.
Manşette Agos önündeki anma alanından fotoğraflar ve Pamuk’un “Asıl suçlu 301’ciler” sözleri yer aldı.
İç sayfalardaki “Hayal azmettirmiş” ve “Arkadaşı anlattı, 1.5 yıldır planlıyormuş” başlıklı haberlere ve köşe yazılarına da ilk sayfadan yer verildi.
Agos önündeki anmalara dair haberler sürdü.
Yasin Hayal ile ilgili “Sukastı azmettiren ‘Bombacı Hayal’ iddiası” başlığıyla tam sayfa haberin yanında “Karadeniz’in hırçın çocuklarını kim kullanıyor” başlıklı haber yer aldı.
Neşe Düzel’in Dink ile yaptığı röportaj tam sayfa yayınlandı.
Sabah: Hala koruma yok
“Hala koruma yok” manşetinin spotunda “İstanbul valisi bile iki kez ‘korumak gerekir’ dedi ama yazar Orhan Pamuk’a hala koruma tahsis edilmedi” denildi, Pamuk’un taziye ziyaretinde korumasız olduğu belirtildi.
Sürmanşette “Diaspora cenazeye” başlığında Dışişleri’nin daveti duyuruldu.
İlk sayfada cinayete dair Samast hakkında “Biletini bir kadın aldı”, babasının “İyi evlat yetiştiremedim” sözleri, “Trabzon konuştu: Neden Trabzon?” başlıklı iç sayfadaki haberlerden bölümler de yer aldı.
“İşsizlik Karadenizlilik ile birleşince korkmak lazım”
İç sayfada devam eden “Pamuk’a hala koruma yok” başlıklı haberde Pamuk’un taziye ziyareti ardından sözleri “Altın kalpliydi” ara başlığıyla verildi.
Ekonomi sayfasında ise Trabzonlu iş insanlarına söz verildi. Haberin “İşsizlik Karadenizlilik ile birleşince korkmak lazım” başlığı Ali Ağaoğlu’nun cümlesinden verildi.
Samast’ın yakalanmasına dair ayrıntılar “Otobüs biletini kimliği meçhul bir kadın aldı” başlığıyla verilirken aynı sayfada Samast’ın babasının ifadeleri “Demek ki iyi bir evlat yetiştirememişim” cümlesiyle verildi.
“Neden Trabzon?” başlıklı haberde farklı mesleklerdeki Trabzonlulara söz verildi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün cenaze törenine Avrupa’daki Ermeni temsilcilerini daveti “Tarihi girişim” notuyla duyuruldu.
Zaman: Ogün Samast, arkadaşlarıyla ormanda atış talimi yapmış
Manşette soruşturmaya dair bilgiler yer aldı. “Başsavcı: Henüz örgüt bağlantısına rastlamadık” ara başlığı verildi.
İç sayfada da “İlginç iddia: Saldırganı iki sivil polis, yol boyunca takip etti” başlığında görgü tanıklarının ifadelerine, Başsavcının “Örgüt bağlantısı henüz yok” açıklamalarında soruşturmaya dair gelişmelere yer verildi.
Agos önünde ve Dink ailesi evindeki taziyeler “Hrant Dink’e sevgi sel, evinde taziye defter, açıldı” başlığıyla yayınlandı.
Erdoğan’ın “Failin yakalanması, demokrasiye kurşun sıkanlara ders olsun” açıklaması başlıktan görüldü.
Star: Aynı ödül aynı kader
“Aynı ödül aynı kader” manşetinde Hrant Dink ve Anna Politkovskaya’nın PEN ödülü aldıkları gün çekilen fotoğrafları yayınlandı.
İlk sayfada “Son mermi Trabzon’u yaraladı”, “Yine savcı Engin yine Veli Küçük” başlıklı haberlere yer verildi.
İç sayfada Samast’ın ifadesi “Hrant Dink beni görünce irkildi” başlığıyla verildi. Erdoğan’ın sözleri “Türkiye’yi hapsedemezler” başlığıyla verildi.
Malatya’daki anma “Mahallesinde anıldı” başlığıyla verilirken, “Trabzonu’da vurdu” başlığında Trabzon’daki kişi ve kurumların yorumları yer aldı.
Manşet haberi iç sayfada “Tam 100 gün sonra” başlığıyla yayınlandı.
23 Ocak
Hürriyet: Caninin koda adı Tay Aşkar
Manşette askerlik için çürük raporuna dair haberin yer aldığı 23 Ocak Hürriyet’inin sürmanşetinde cinayete dair haberler “Caninin koda adı Tay Aşkar” başlığıyla devam etti. “Polis 3. Halkaya ulaştı: Bir abi daha yakalandı” başlığı ile iç sayfaya yönlendirme yapıldı.
Faruk Bildirici’nin Trabzon Notları dosyası da sürmanşetten duyuruldu. Samast’ın annesinin başsağlığı dilediği ve cenazenin bugün gerçekleştirileceği de sürmanşette yer aldı.
İlk sayfada Oktay Ekşi’nin “Belayı savmak” ve Ertuğrul Özkök’ün “Silahı niye atmadı” başlıklı yazılarının ilk bölümleri yer aldı.
İçerideki iki sayfada “Dink’ler sağolsun” başlığı altında Samast’ın annesinin sözleri, Yasin Hayal’in ailesinin açıklamaları, eylemler, cenaze töreni hakkında bilgiler, soruşturmadaki gelişmeler yer aldı.
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın Anadolu Ajansı’na verdiği “Siyasi boyutu ve örgüt bağlantısı yoktur. Milliyetçi hislerle yapılmış” demecinin “Cinayetin siyasi boyutu ve örgüt bağlantısı araştırılıyor” şeklinde değiştirildiği dair haber de yer aldı.
Yaşar Kemal’in taziye ardından “Türkiye’ye demokrasi gelmemesinin sebebinin saldırganın da içinde bulunduğu ırkçı kitle olduğunu söyledi” ifadelerini kullandığının belirtildiği bir başka haberde “Milliyetçi hislerle yapılmış” açıklamasına dair Kemal’in “Ben inanmıyorum buna böyle söylemesine. Söyleyebiliyorsa biz yandık gitti. Türkiye yandı gitti” dediği belirtildi.
Kenan Evren’in açıklamalarına dair haberde “Yakalandığında Türk bayrağını göstererek ‘Vazifemi yaptım’ demiş. Demek ki birisi görev vermiş. Ama bu o arkadaşlarının işi değil. Bunu iyi araştırmak lazım. Arkasında daha büyük şeyler var” ifadeleri öne çıktı.
Milliyet: Trabzon’da derin ihmal
Ali Eyüboğlu’nun Trabzon’dan hazırladığı haber “Trabzon’da derin ihmal” manşeti ve “McDonald’s’ı bombalamaktan hapse giren Yasin Hayal çıktıktan sonra kahraman ilan edilmesine rağmen polis onu izlemedi. Trabzon emniyet Müdürü ise suçu AB’ye uyum yasalarında buluyor” spotuyla yayınlandı.
Yaşar Kemal’in taziye sonrası fotoğrafı “Hrant Dink’i bugün uğurluyoruz” notuyla yayınlanırken fotoğraf altında Kemal’in “Türkiye’deki ırkçılık hiçbir yerde kalmadı” sözleri yer aldı.
İlk sayfada Yasin Hayal’in anne ve babasının sözlerine dair iç sayfadaki haber “Annesi ağladı, ‘bombacı’ sustu” başlığıyla duyuruldu.
İç sayfaya işaret eden “Üniversiteli ‘abi’ İstanbul’da sorguda”, “Cemaat bağı aranıyor”, “Avrupa Konseyi’nden sağduyulu ses geldi” gibi başlıklı haberler ile Güneri Civaoğlu’nun “Kıyılmasın”, Hasan Cemal’in “yalnız değilsin” başlıklı yazıları da ilk sayfadan duyuruldu.
“Uyum yasaları istihbaratı zayıflattı”
İçerideki “Hrant Dink Türkiye’dir” başlıklı dört özel sayfada ErhanTuncel’in gözaltına alınması “Üniversite öğrencisi ‘büyük abi’ yakalandı” başlığıyla duyuruldu.
“Bombacıyı bir tek polis izlememiş” başlıklı haberde Yasin Hayal’e dair bilgiler yer alırken, Bahadır Öktem’in Hayal’in ailesi ile röportajı “Annesi ağladı, Yasin sustu” başlığıyla yayınlandı. Samast’ın annesinin Dink ailesine başsağlığı dilediği haberi de bu haberlerin yanında yer aldı.
Ali Eyüboğlu’nun Trabzon emniyet müdürü Reşat Altay ile röportajı “Uyum yasaları istihbaratı zayıflattı” başlığıyla yayınlandı.
Vatan: Bu manyağı niye izlemediniz
Ayşe Böhürler’in Erdoğan’a yönelik eleştirilerine dair haberin manşetten yayınlandığı Vatan’ın sürmanşetinde “Bu manyağı niye izlemediniz” denilerek Yasin Hayal’ın McDonald’s’ı bombaladıktan sonra 11 ay tutuklu kaldığı belirtildi. O zamanki ifadesine yer verildi.
“Uğurluyoruz” başlığı altında cenaze törenine dair bilgiler yer aldı.
İç sayfalarda yer alan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın “örgüt bağlantısı”na dair iki farklı açıklaması “Örgüt bağlantısı var mı yok mu?”, Kemal Kerinçsiz’le ilgili “Kemal Kerinçsiz hala konuşuyor”, Samast’ın annesi ve Hayal’in babasının açıklamalarına dair “Aile babasıydı, başları sağolsun” başlıklı haberler ve Ruşen Çakır’ın “Profesyonel terörist değiller” başlıklı yazısı ilk sayfadan duyuruldu.
İç sayfalarda Yasin Hayal’e dair haberler, anne ve babasının “Bize ‘bir daha yapmayacağım’ diye söz vermişti” açıklamalarıyla verildi.
Samast ile ilgili soruşturmaya dair haberlerin yanında da annesinin açıklamaları yer aldı.
Doç. Dr. Gürses ile yapılan söyleşi “10 kişi ölse Hrant Dink kadar üzüntü yaratmazdı” başlığıyla devam etti.
Birgün: Hepimiz Hrant’ız
Cenazenin gerçekleşeceği 23 Ocak günü Birgün gazetesi biri Hrant Dink’in fotoğrafının ve Hepimiz Hrant’ız yazısının yer aldığı tam sayfa olmak üzere çift manşetle çıktı.
“Bu ilişkilerin nesi ‘karanlık” şeklindeki ikinci manşette ise Veli küçük ve Alparslan Arslan’ın fotoğrafı basıldı.
Spotta “Hrant Dink’in ‘tedirgin olduğunu’ söylediği Veli Küçük’ün Danıştay saldırısı sanığı Alparslan Arslan’la fotoğraflarının ortaya çıkmasının ardından şimdi de Ogün Samast’ı azmettiren Yasin Hayal’le bağlantılı olduğu öne sürüldü” yazdı.
Fikri Sağlar’ın iç sayfadaki yazısı “Trabzon ve tesadüfler” başlığı ile, Celalettin Cerrah’ın daha sonra değiştirdiği “örgüt yok” açıklaması “Örgüt yok’ açıklaması nasıl değişti” başlığıyla ilk sayfadan başladı.
İç sayfalarda da eylemler, taziye mesajları ve yazılar yer aldı.
Radikal: Yalnız değilsin
İlk sayfanın yarısında Dink’in fotoğrafı ve “Evet gözümüz var bu toprağında bu vatanın. Gözümüz var ama koparıp götürmek için değil, en dibine gömülmek için” sözleri yer aldı.
“Cerrah örtbas ediyor” manşeti spotunda ise “Emniyet Genel Müdürü, ‘Cinayette siyasi boyut ve örgüt yok’ sözlerini sonra geri çekti. Vali de müdahale etti: Soruşturmayı örgütlü suçlar savcısı yürütüyor” ifadeleri vardı.
İlk sayfadaki “İki milliyetçinin hali” başlıklı haberde Yasin Hayal ve Ogün Samast’la ilgili bilgiler yer aldı.
Cerrah’ın sözleri Yaşar Kemal’in “Bir emniyet müdürü bunu söylüyorsa Türkiye yandı, bitti” sözleriyle haberleştirildi.
Soruşturmaya dair bilgiler “Tetikçiye rehberlik yapan kişi aranıyor” başlığıyla verildi.
Cenaze törenine dair bilgiler “Bugün bir güvercin havalanıyor” başlığıyla verildi.
Sabah: Tetikçi bir yem örgüt arkada
“Tetikçi bir yem örgüt arkada” manşetinin spotunda “Üst düzey yetkili, SABAH’a açıkladı: Zanlıyı kasten yakalatmak istemişler. Amaçları ‘Bu iş çözüldü’ dedirtip asıl görünmeyen hedefi perdelemek” yazdı.
Manşette “Yasin Hayal: Emri ve silahı ben verdim” başlığının altında Hayal’in annesiyle fotoğrafı ve annesinin sözleri yer aldı.
Salih Memecan’ın “Yakaladık sanırlar” notlu karikatürü de ilk sayfadaydı.
Manşet haberi orta sayfada devam etti. Sayfada Samast’ın annesinin “Çok üzgünüm kullandılar” cümlesi, Hayal’in annesinin “Tam ‘uslandı’ demiştik” cümlesi başlıklarda yer aldı.
Emniyet Müdürü Cerrah’ın “örgüt bağlantısı yok” sözlerinin başlığa taşındığı haberde Vali Güler’in “Soruşturma bitmeden ‘örgüt yok’ denemez” şeklindeki düzeltmesi verildi.
Zaman: ‘Pankartsız slogansız, Türkiye’ye yakışır bir uğurlama olsun’
‘Pankartsız slogansız, Türkiye’ye yakışır bir uğurlama olsun’ manşeti Meclis Başkanı Arınç, Bayındırlık Bakanı Özak, AB komiresi Lagendijk ve yazar Yaşar Kemal’in taziyeden fotoğrafları ile yayınlandı.
“Cerrah: Zanlı okuduğu haberlerden etkilenmiş” başlığı da ilk sayfadan duyuruldu.
İç sayfada Erhan Tuncel’in gözaltına alınması, Samast’ın ve Hayal’in ailesinin açıklamalarıyla verildi.
Cenaze törenine dair açıklamalar “Cenaze töreni için sağduyu çağrısı” başlığı ile verilirken Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin açıklaması “Radikal Ermenilerden soykırım fırsatçılığı” başlığıyla yayınlandı.
“Arınç: 301. Madde kaldırılabilir” açıklaması Arınç’ın taziyede Ermeni Patriği Mutafyan ile fotoğrafı ile yayınlandı.
Star: Katile poster
“Katile poster” manşetinde Samast’ın Türkiye bayrağı önündeki fotoğrafı yayınlandı. Spotta “Cinayetine bayrağı gerekçe gösteren katilin bu poster gibi fotoğrafı çekildi ve servis edildi. Hrant Dink’i öldürmekle övünen Ogün Samast’ı meşrulaştıran bu görüntü milyonları öfkelendirdi” yazdı.
Manşet üstünde Dink’in fotoğrafı “Rahat uyu Hrant biz buradayız” notuyla yer aldı.
Yasin Hayal’in gözaltına alınması “Kim bu silici”, Erdoğan’ın taziye gidişi ve Agos’un yeni sayısı için Etyen Mahçupyan’ın hazırlıklara başladığı “Kardeşe emanet” başlıklarıyla duyuruldu.
Yasin Hayal’in gözaltına alınması iç sayfada “Nasıl hayal oldu” başlığıyla verilirken Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’ın “Katil Ermeni” manşetine tepkisi de haberleştirildi.
Agos’un yayın yönetmenliğine Etyen Mahçupyan’ın getirildiği haberi “Hrant’ın aklı’ ile devam” başlığı ile verildi.
***
24 Ocak
Hürriyet: “Ülkenden ayrılmadın sevgilim”
Cenazeye tam sayfanın ayrıldığı manşette “Kurşun ters tepti, Türkiye tek yürek oldu” üst cümlesinin altında Rakel Dink’in sözleri yer aldı: “Ülkenden ayrılmadın sevgilim”
Cenaze kortejinin fotoğrafının üzerinde Rakel Dink’in güvercin uçurduğu fotoğrafının yer aldığı haberin spotunda “Eşi Rakel’in bu sözlerle vedalaştığı gazeteci Hrant Dink’in cenaze töreninde yüz bini aşkın kişi el ele saatlerce yürüyerek dostluk ve barış mesajı verdi” yazdı.
Rakel Dink’in konuşması da ana sayfadan yayınlandı.
İç sayfalardaki Oktay Ekşi’nin “Ders veren cenaze”, Ertuğrul Özkök’ün “Bir yerden tanıyorum” başlıklı yazıları ile “Diaspora: Hrant bugün haklı çıktı” başlıklı habere de ilk sayfadan yer verildi.
Cenaze haberi içeride iki tam sayfadan “Türkiye’nin bağrında” başlığıyla verildi.
Cenaze haberine dair notlarda “1500000+1” dövizli yaşlı bir kadınının fotoğrafının yer aldığı “Anlayış farkı” başlıklı haberde Erivan’daki anma törenine dair şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye’de ‘Hepimiz Hrant Dink’iz’ diye sloganlar öne çıkarken Erivan’daki gösterilerde sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili pankartlar dikkat çekti. İngiliz gazeteci Robert Fisk’in kullandığı ‘1500000+1’ ibaresi de pankartlara taşınmıştı. Dink’in bile sözde soykırımın kurbanı olduğu öne sürülüyordu.”
Milliyet: Sizce Hrant gördü mü?
“On binler terörü lanetledi. Sizce Hrant gördü mü?” manşetiyle verilen tam sayfa verilen cenaze haberinde Rakel Dink’in mektubu da ilk sayfadan yayınlandı.
İçerideki Hrant Dink’e özel beş sayfada Rakel Dink’in mektubu “Bu mektup hepimize” başlığıyla verildi.
Belma Akçura’nın Agos’tan izlenimlere dair haberi “Agos’ta duran palto” başlığıyla yayınlandı.
Cenaze korteji haberi “güvercin uçuverdi” başlıyla verilirken haberde “Türk bayrağına sarılmadı” ve “Fırat’ın Türküsü’yle veda” ara başlıkları yer aldı.
Kilise’deki törene dair haber “Mesrob II ağladı”, mezarlıktaki tören “Mezar başında Türkçe dua” başlıklarıyla yayınlandı.
“Diaspora etkilendi” başlıklı haberde “Cenaze törenine katılmak üzere ilk kez Türkiye’ye gelen Ermeni diasporasının önemli isimleri cenazeye gösterilen ilgiden ve binlerce insanın ‘Hepimiz Hrant’ız’ demesinden etkilendiler” spotu yer aldı.
Birgün: Hrant kardeşliği
Cenaze töreninden tam sayfa fotoğraf “Hrant kardeşliği” manşetiyle yayınlandı.
Fotoğraf üzerinde “Ürkek ama özgür güvercini’ onun dediği gibi ‘bu toprakların derinliği’ne uğurladık. Türk’ü, Ermeni’si, Kürt’ü, Laz’ı Türkiye’nin her yanından, her kesimden yüzbini aşkın insan, son yolculuğunda Hrant’a eşlik ederken ‘Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeni’yiz’ diye haykırdı” cümleleri yer aldı.
İlk sayfada Rakel Dink’in sözlerinden bir bölüm de yayınlandı.
Birgün imzalı “Onların hepsi bize emanet” yazı da manşet yanında yer aldı.
İç sayfalarda cenaze töreni “Sessiz saygı, derin öfke”, “Parmak titriyordu” başlıklı haberlerle yayınlandı.
Soruşturmaya dair gelişmeler “Hayal’in de azmettiricisi var” başlıklı haberde verildi.
Guardian’ın başyazısı “Türkiye 301’den kurtulmalı” başlığıyla yayınlandı.
Arka kapakta da “Güvercin toprağında” cümlesiyle Hrant Dink’in fotoğrafının ve Dink’in “Evet gözümüz var bu toprağında bu vatanın. Gözümüz var ama koparıp götürmek için değil, en dibine gömülmek için…” sözlerinin yer aldığı poster yer aldı.
Radikal: İstanbul İstanbul olalı böyle tören görmedi
“İstanbul İstanbul olalı böyle tören görmedi. Hrant Dink’i 100 bin kişi uğurladı” cümlesinin Rakel Dink’in sözleri manşetten tam sayfa yayınlandı.
Cenazenin gerçekleştiği saatlerde Trabzon’da yapılan törene dair İsmail Saymaz’ın “Trabzon kardeşliğin kenti olsun” başlığıyla verilirken Türkiye’nin ve dünyanın farklı kentlerindeki anmalardan fotoğraflar da yayınlandı.
Rakel Dink’in konuşması “Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz kardeşlerim” sözleriyle yayınlandı.
Cenaze töreni “Bu tabloda bir tek Hrant Dink’in gülen yüzü eksikti”, “Yıllardır ‘ilk kez’ yüz yüze bir yürüyüş” başlıklarıyla verildi.
Kilise ve mezarlıktaki törene dair haber “Ermeni düşmanlığı yok edilsin” başlığıyla verilirken, kilisedeki törenden fotoğraf “Fotoğraftaki dört eksiği bulun. Yanıt: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yazdı.”
“Abinin abisi Yazıcıoğlu’nun arkasında” başlıklı haberde “Dink cinayetinin azmettirdiği ileri sürülen Yunus Hayal’i yönlendirdiği iddia edilen Erhan Tuncel, BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’na basın toplantısında refakat etmiş” spotundaki fotoğraf yayınlandı.
“Bursa’da bir kişi gözaltına alındı, zanlı sayısı yediye çıktı” haberiyle soruşturmaya dair gelişmeler aktarıldı.
Cumhuriyet: Büyük uğurlama
Cenaze töreni manşetten “Dink’in cenazesinde kenetlenen on binler, bu toprağın insanlarını ayırmak isteyenlere, düşünceye saldıranlara, karanlık ellere ve dünyadaki Türkiye karşıtlarına yanıt verdi” notuyla verildi.
“Hepimiz Hrant Dink’iz” ve Rakel Dink’in “Ülkeden ayrılmadan” sözleri ara başlık olarak yer aldı.
Yasin Hayal ile ilgili “Alperen’le organik bağı var” başlıklı haber ilk sayfada başladı.
Törendeki siyasilerin mesajları “Mesajına sahip çıkalım”, Cemil Çiçek’in Meclis’teki açıklamaları “Hükümetin 301 tutarsızlığı” başlıklarıyla ilk sayfadan duyuruldu.
“Hükümetin 301 tutarsızlığı”
İç sayfada 301. Maddeye dair AKP’lilerin açıklamaları “Hükümetin 301 tutarsızlığı” başlığıyla yayınlandı.
The Guardian’ın haberi “301 gözden geçirilmeli” başlığıyla yayınlandı.
“Diyanet: Gayrimüslüme rahmet caiz değil” başlıklı haberde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde bilgiler yer aldı.
“Tüm yurtta kınama” başlığında protestolara yer verildi.
Cenaze töreni “Dink’i on binler uğurladı”, “Sessizliğin büyük sesi” başlıklarıyla yayınlandı. Rakel Dink’in konuşması tam metin sayfadaydı.
Zaman: Bütün Türkiye uğurladı
Cenaze “Bütün Türkiye uğurladı” manşetiyle görüldü. Spotta “…Farklılıklara saygı duyarak, birlikte yaşama kararlılığını dünyaya gösteren Türkiye, sözde soykırım tartışmalarında suikastı istismar etmek isteyenlere de en güzel cevabı verdi” ifadeleri yer aldı.
İç sayfada cenaze haberi “Dink’i on binler uğurladı” başlığıyla tam sayfa yayınlandı.
Soruşturmaya dair haberler de tam sayfa yayınlandı.
“Hrant Dink suikastı 301’inci maddeyi tekrar tartışmaya açtı” başlıklı haberde hükümetin konuyla ilgili açıklamaları Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in “301 tartışmalarını siz başlatmayın” sözlerinin yer aldığı fotoğrafı yayınlandı.
Star: Su çatlağını buldu
Cenaze haberi manşetten tam sayfa “Su çatlağını buldu” şeklinde verildi.
Manşet üstü notunda “O hüzünle anlattığın Sivaslı Ermeni kadının hikayesindeki gibi, su çatlağını buldu yine. Çok sevdiğin bu topraklara aktı senin de bedenin. Sevdiklerinden, çocuklarından, torunlarından, bizlerden, yarinin kucağından ayrıldın, ülkenden ayrılmadın. Güle güle Türkiye’nin evladı” sözleri yer aldı.
Manşette Ahmet Kekeç, Mustafa Erdoğan ve Mehmet Altan’ın yazıları duyuruldu.
İç üç sayfadaki haberlere “Yüzbinler tek ses tek yürek: Hepimiz Hrant Dink’iz” notuyla işaret edildi.
“Kardeşlik için uzun yürüyüş”
“Dink’in 301 etkisi” başlıklı haberde siyasilerin 301. Madde ile ilgili açıklamaları yer aldı.
Cenaze töreni orta sayfada “Kardeşlik için uzun yürüyüş” başlığıyla verildi. Rakel Dink’in konuşması ve Hrant Dink’in “Su çatlağını buldu” anlatısı da tam metin yayınlandı.
Yasin Hayal’in ifadesi “Hayali örgüt lideri” başlığıyla verilirken Hayal’in ve Tuncel’in ailelerinin açıklamaları da haberleştirildi.
Posta: Güle güle kardeşim
“Güle güle kardeşim” manşetinin yanında “Türkiye Türkiye olalı böyle cenaze töreni görmedi. Hrant Dink’i 100 bin kişi uğurladı” ifadeleri yer aldı.
Tam sayfa yer verilen cenaze haberinde “Halkların kardeşliğini ve özgür düşünceyi savunduğu için katledilen gazeteci Hrant Dink son yolculuğu sırasında da mesajını verdi: Hepimiz kardeşiz! Dünya tarihinde ilk kez bir gayrimüslimin tabutunun ardından bu kadar çok sayıda Müslüman sevgiyle yürüdü” yazdı.
İlk sayfada Rakel Dink’in sözleri başlığa çekildi.
Mehmet Ali Birand, Rauf Tamer ve Erdoğan Aktaş’ın iç sayfadaki yazıları başladı.
“İşte gerçek Türkiye”
Orta sayfadaki cenaze haberinde Rakel Dink’in konuşması “Sevdiklerinden ayrıldın ülkenden ayrılmadın” başlığıyla yayınladı.
“İşte gerçek Türkiye” başlığında cenaze töreninin spotu “Türk halkı ‘Türklüğe hakaretten’ yargılanan Hrant Dink’i son yolculuğuna görkemli şekilde uğurladı” diye başladı.
Akşam: İşte Türkiye bu
“İşte Türkiye bu” sürmanşetinin yanında Serdar Turgut’un yazısından bölüm yer aldı.
Rakel Dink’in sözleri manşete taşındı.
Orta sayfada cenaze haberi “İşte kurşuna en güzel yanıt” başlığıyla verildi. Rakel Dink’in konuşması yayınlandı.
Sayfada “Kucağımdan ayrıldın yurdundan ayrılmadın”, “Buradayız çünkü Türk’üz”, “Acı hepimizin acısı” başlıkları yer aldı.
Gözcü: Ağlatan mektup
“Hrant Dink’in cenaze töreninde ağlayan mektup” manletinde Rakel Dink’in mektubundan söz eidldi.
Haberde “Binlerce Ermeni asıllı Türk vatandaşımız ve on binlerce Türk, Hrant Dink’i son yolcuğunda yalnız bırakmadı” ifadeleri yer aldı.
Rahmi Turan’ın ilk sayfadaki “İlk de değil sonuncu da” başlıklı yazısında “Hrant Dink Ermeni asıllı olan Türk vatandaşı bir gazeteciydi. Bundan 30 yıl kadar önce adını değiştirmiş ve nüfus kağıdına ‘Fırat’ ismini yazdırmıştı. Fakat o ‘Hrant’ olarak ün yaptı…Kurbanın Ermeni asıllı olması olaya ayrı bir boyut getirdi, gürültü bu yüzden koptu…” ifadeleri yer alırken Türkiye’deki gazeteci cinayetleri hatırlatıldı.
Manşet yanında Hayal’in “Bu cinayet bana 500 YTL’ye patladı” sözleri yer aldı.
İç sayfalarda ise törene dair haber yer almadı.
Takvim: Keşke
“Keşke” manşetiyle verilen cenaze haberinde “Hrant Dink dün görkemli bir törenle defnedildi. Geride ‘KEŞKE’ler kaldı. Keşke Dink’i koruyabilseydik. Ve keşke terör kurbanı tüm vatan evlatlarını böylesine büyük kalabalıklarla uğurlayabilseydik. O zaman belki dün hiç yaşanmazdı” yazdı.
İç sayfada “Hepimizin vedası” başlığıyla verilen cenaze töreninin spotunda “8 kilometrelik cenaze kortejinde her ırktan insan ‘Hepimiz Ermeni’yiz’ sözünü sessizce haykırıyordu” yazdı.
Güneş: Diaspora’yu bile şaşırttık
“Hrant’ı 10 binler uğurladı. Diasporayı bile şaşırttık” manşetinin spotunda “En fanatik Türk karşıtları dahi, Dink cinayetine gösterilen muazzam tepki ve ‘Hepimiz Ermeniyiz’ sloganları ile şoke oldu” yazdı.
İç sayfada ise Rakel Dink’in sözleri ile cenaze haberi verildi.
Yeni Şafak: Toprağından ayrılmadı
“Toprağından ayrılmadı” manşetli haberde Rakel Dink’in sözlerine yer verildi.
İç sayfada “O vatanını sevdi vatanı onu sevdi” başlığıyla verilen haberin spotunda “Evet gözümüz var bu toprağında bu vatanın. Ama koparıp götürmek için değil en dibine gömülmek için’ diyordu. Ve dün eşi Rakel Dink’in dediği gibi ‘sevdiklerinden ayrılma pahasına ülkesinden ayrılmayarak’ o ölesiye sevdiği toprağına büyük bir sevgi ile uğurlandı” yazdı.
Soruşturmaya dair bilgiler ise “düğüm çözülüyor” başlığıyla haberleştirildi.
Bugün: Kardeşlik yürüyüşü
“Kardeşlik yürüyüşü” manşetinin spotunda “Hrant Dink’in cenaze töreni medeniyetler buluşmasına sahne oldu. Ürkek güvercini her dinden on binler uğurladı. Eşinin ‘Sevdiklerinden ayrıldın, ülkenden ayrılmadın’ sözü ağlattı” yazdı.
İçeride tam sayfa “Dil, din, ırk birleşti” başlığıyla verilen cenaze haberi fotoğrafının altında Türkçe, Kürtçe, Ermenice, İngilizce: Hepimiz Hrantız” başlığı yer aldı.
Soruşturmaya dair haberler de tam sayfada yayınlandı
Sabah: Teröre lanet
Cenaze haberi sürmanşetten “Hrant Dink’in cenazesinde tarihi kalabalık toplandı. Teröre lanet” şeklinde verildi.
Spotta “Gazeteci Dink toprağa verildi. On binler 4 ayrı dilde ‘Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz’ Ermeni’yiz’ pankartıyla 8 km yürüdü” yazdı.
Haberin devamında “İşte ‘büyük abi’” başlığıyla Erhan Tuncel’in gözaltına alındığı, Tuncel’in Yazıcıoğlu ile birlikte göründüğü fotoğrafla yer aldı.
Salih Memecan’ın karikatürü sayfa sonundaydı.
Manşet’te ise Bakan Kürtşad Tüzmen hakkında “Kürşad El Tüzmen” haberi vardı.
“Güvercinler eşliğinde son yolculuğuna çıktı”
İç sayfada “Vur emrini büyük abi Emrah mı verdi?” başlıklı haber Tuncel’in Yazıcıoğlu ile birlikte görüldüğü fotoğrafla verildi.
Sayfada “Trabzonlu kiliseye karanfil bıraktı” başlıklı küçük bir haberde Trabzon’daki protesto verildi.
Yasin Hayal’in ifadesi “Her şeyi itiraf etti örgütü sakladı” başlığıyla verilirken sayfada Hayal ve Tuncel’in ailelerinin sözleri de yer aldı.
Cenaze haberi “Güvercinler eşliğinde son yolculuğuna çıktı” başlığıyla verildi. Rakel Dink’in sözleri ayrı bir kutuda verilirken, Samast’ın annesiyle ilgili “Töreni TV’den izledi” başlıklı haber yer aldı.
“Vatandaş Dimitri’ manşeti Dink’i rahatsız etmiş”
Cenazeye katılanlarla ilgili haber, “Erdoğan taziyeye bugün geliyor” başlığıyla verildi.
Dünya basınında cinayete dair haberler “The Guardian: Türkiye artık 301’i gözden geçirmeli” başlığıyla verildi.
“Vatandaş Dimitri’ manşeti Dink’i rahatsız etmiş” başlıklı haberde ise Dink’in Yeni Aktüel dergisindeki son röportajına yer verildi.
Haberde “Dink, Yeni Aktüel’in ‘Geçen gün Hürriyet’te Fener Rum Lisesi davasında AİHM Türkiye’yi mahkum ettikten sonra yaptığı ‘Vatandaş Dimitri’ manşeti nasıl etkiliyor bir Ermeni’yi?” sorusuna verdiği yanıt yayınlandı.
Türkiye: Dünyaya mesaj
Manşeti “Rüya gerçek oldu” diyerek Bolu dağı tüneline ayıran Türkiye cenazeyi sürmanşetten “Hrant Dink toprağa verildi. Dünyaya mesaj” şeklinde gördü.
“Tahrikler tutmadı, cenazede hoşgörü ortamı galip geldi” spotu yer aldı.
İçeride tek sayfadaki cenaze haberinde “Günlerdir tahrik yapan ve bu acı anı kendi çıkarlarını kullanmak isteyenler, emellerine ulaşamadı, sevgi ve hoşgörü galip geldi” yazıldı.
“Yabancılar da katıldı”, “Erdoğan’dan taziye ziyareti,” "Geniş güvenlik tedbiri”, “Pamuk’a koruma” ara başlıkları haberde yer aldı.
BBP Başkanı Yazıcıoğlu’nun “Hepimiz Hrant’ız Hepimiz Ermeni’yiz” sloganına dair “Dink’e gösterilen duyarlılık, şehit asker, polis ve diğer vatandaşlar ile Filistin, Çeçenistan ve Karabağ’a gösterilmiyor” sözleri “BBP’den çifte standart’ tepkisi” ara başlığıyla yayınlandı.
Yeniçağ: Hırant Dink defnedildi
Manşette Matthias Finger’le röportajın “AB Türk’ü bitirir” manşetiyle çıkan gazete sürmanşette cenaze törenini gördü.
“Hırant Dink defnedildi” başlığında cenazenin gerçekleştiği belirtilirken “Yeni çatışma alanı Karadeniz mi?” başlıklı habere işaret edildi. Abdullah Özdoğan’ın “Hrant Dink’in ardından” başlıklı yazısı da duyuruldu.
Cenaze haberinin yanında “Yeniçağ Ermenistan’da yayınlanacak” başlıklı haberde ise “Yeniçağ Yönetim Kurulu Ermenistan’da bir gazete çıkartmak için karar aldı… Gazete sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili yanlış bilgileri ve yönlendirmeler konusunda Ermeni toplumunu doğru bilgilendirmeyi ve tarihi gerçekler ışığında Türkiye’nin dünya ve Ermeni kamuoyunda doğru olarak algılanabilmesini amaçlıyor” yazdı.
İçeride yarım sayfa verilen cenaze haberinde Rakel Dink’in konuşma yaptığı belirtildi, içeriğe yer verilmedi.
Fotoğraf altında “Bazı kişilerin taşıdığı ‘Hepimiz Ermeniyiz’ pankartı dikkat çekti” notu düşüldü.
BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu’nun açıklaması “Hepimiz Ermeniyiz’ sloganına tepki olarak başlıkla verildi.
“PKK’dan Dink gösterisi” başlığında ise Belçika’nın başkenti Brüksel’deki yürüyüşe yer verildi.
Tercüman: Hepimiz Türk’üz
Manşette “Onların günahı ne?” cümlesiyle hayatını kaybeden askerlerin fotoğrafları yayınlandı. Spotta “Vatanları için şehit düşenlerin cenazesinde neden yoktunuz” denilirken haberde “Kahpe kurşuna, hain mayına fidanlarını şehit veren analar, babalar, toplumun her kesiminden Hrant Dink’e gösterilen ilginin, evlatlarından mahrum bırakılmasına yıkıldı, ağladı” yazdı.
Fotoğraf altında “Yukarıdakiler binlerce şehitten sadece 10’u. Dink’in cenazesini izleyen 73 yaşındaki Rafet Dededin isyan etti: Bu kalabalık neden şehit törenlerinde yok. Taksim Anıtı’na çıkıp bayrağım için ölmeye hazırım” yazdı.
“Protestan olan ‘Hrant Dink’ niye Ortodoks Mezarlığı’na defnedildi?”, “Katil devlet’ serbest iken 301 olsa ne olur, olmasa ne olur?” cümlelerinin yanında “Duygularınızı yazın yayınlayalım” kutusu vardı.
“Hepimiz Türk’üz” şeklindeki Sürmanşet’te cenaze töreninden “Hepimiz Hrant’ız Hepimiz Ermeni’yiz yazılı pankartın olduğu fotoğraf yayınlandı.
Spotta “İçimizdeki hainler Hrant Dink’in cenazesinde ‘Hepimiz Ermeniyiz’ pankartı açınca vatanseverler Türk Bayrağı altındaki binlerce yıllık berberliği bölenlere haykırdı: Ayrımız yok, hepimiz Türk’üz” yazdı.
Haberde “Yeni bir bölücülük başlattılar” ara başlığı yer aldı.
Cenaze törenine dair iç sayfadaki haberlerin başlıkları “Neden hepimiz Mustafa’yız Mehmet’iz diye bağırılmadı”, “Ayrı gayrı yok, Türk’üz” başlıklarıyla verildi. (BK)
HRANT'SIZ 10 YIL YAZI DİZİSİ
19 Ocak'ı Hatırlıyor musunuz Dizisi ve Hrant'sız 10 Yıl - Haluk Kalafat
Dink Cinayeti Kronolojisi: 10 Yıldır Çözülmeyen Dava, Gelmeyen Adalet
Karin Karakaşlı Hrant'lı Agos'u Anlattı
Her Dönemin Araç Suçu: Hrant Dink Cinayeti - Canan Coşkun
Devletin Gerçek Yüzünü Gösteren Pencere: Hrant Dink - Elif Akgül
10 Yıl Öncenin Manşetlerinde Hrant Dink Cinayeti
"Ermeniler Hrant'ın Yokluğu ve Boşluğuyla Başetmeye Çalışıyor"
Video ve Fotoğraflarla Agos'un Önünde 10 Yıl
10 Yıl Oldu, Özlüyoruz Ahparig! - Bülent Aydın
Bahri Belen: Ceza Ne Olursa Olsun Dink Davasında Mücadele Kazandı
Hrant Dink’in Ağrı Dağı’nın Diğer Tarafındaki Anısı - Harout Ekmenian
10 Yıl Öncenin Köşe Yazılarında Dink Cinayeti
Hrant'tan Sonra Hepimiz Bir Parça Değiştik - Sayat Tekir
Hrant Dink Cinayetini Sokağa Sorduk
Hrant'a... - Ali Nesin