CHP, İYİ Parti, Yeşil Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi’nden 10 milletvekili, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) 43 gündür devam eden Sputnik grevini Meclis’e taşıdı.
Milletvekilleri Sputnik’in 24 gazeteci işten çıkarmasını, kurumun grev kırıcı olarak yeni gazetecileri işe başlatmasını, grev ilanının yasaya aykırı olarak indirilmesini ve grevi sürecindeki diğer usulsüzlükleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.
CHP’den Enis Berberoğlu, Tuncay Özkan, Okan Konuralp, Utku Çakırözer, Yüksel Mansur Kılınç; İYİ Parti’den Selcan Taşçı Hamşıoğlu; Yeşil Sol Parti’den Cengiz Çandar, Ayşegül Doğan; Türkiye İşçi Partisi’nden Ahmet Şık ve EMEK Partisi’nden Sevda Karaca verdikleri soru önergelerinde bakanlığın konu hakkında çalışması olup olmadığını öğrenmek istedi. Sputnik'in denetlenip denetlenmediği, bakanlığın önlem alıp almadığını ve yaptırımları sordu.
Vekillerden Selcan Taşçı Hamşıoğlu önergesinde süreci şöyle özetledi:
Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) Sputnik ile toplu sözleşme müzakerelerinin uyuşmazlıkla sona ermesi üzerine 17 Ağustos 2023'te başlattığı grevi devam etmektedir.
Bu süreçte;
TGS'nin, 24 Temmuz 2023'te, Sputnik Türkiye İstanbul ve Ankara ofislerine yasaya uygun olarak astığı grev ilanı, Ankara bürosu temsilcisi tarafından sökülmüş,
İstanbul ve Ankara büro temsilcileri ile yöneticileri, Sputnik Türkiye'de çalışan sendika üyelerini sendikadan istifa etmeye zorlamış,
Sendikadan istifa etmemeleri halinde işten çıkarılacakları yönünde baskılar yapmış,
7 Ağustos 2023'te de işyeri sendika temsilcisi de dahil olmak üzere 24 sendika üyesi, ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek toplu olarak işten çıkarılmıştır.
Bunun üzerine, işveren ve temsilcileri hakkında sendikal baskı yapmak, işten çıkarılanların ve grevdeki işçilerin yerine kayıt dışı işçi çalıştırmak gibi nedenlerle suç duyurusunda bulunulmuş, devletin ilgili kurumlarına başvuru ve şikayetlerde bulunulmuştur.
İşveren, Anayasa'ya ve kanunlara aykırı biçimde yasal grev devam ederken grevdeki işçilerin ve sendikal nedenle işten çıkarılan işçilerin yerine 18 kişiyi sigortalı olarak işe başlatmıştır.
İstanbul'da gazeteci grevi: "Sputnik çalışanları açlık sınırında yaşıyor"
Selcan Taşçı Hamşıoğlu ardından diğer milletvekilleriyle benzer şekilde şu soruları yöneltti:
- Bakanlık olarak, işverenin, Anayasa’yı ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nu çiğnemesi karşısında ne yaptınız?
- İşveren temsilcilerinin sendika üyelerine yönelik sendikal baskılarına karşı herhangi bir önlem aldınız mı? Aldıysanız ne/neler?
- Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre yasal olarak başlayan grevin etkisini azaltmak için devreye sokulan grev kırıcıları ve kayıt dışı çalışanlarla ilgili bir denetlemede bulundunuz mu? Bulunduysanız sonucu nedir?
- 24 işçisini ekonomik gerekçelerle işten atan bir işyeri aynı ekonomik koşullar içinde 8 yeni işçi alabilir mi?
- Kanunlarımıza göre açıkça korunması gereken işyeri temsilcisinin de işten atılan 24 sendika üyesi arasında olması tesadüf müdür?
- Türk vatandaşı olmayan işveren temsilcilerinin, Anayasa ve kanunlarımıza aykırı işlemleri nedeniyle bu kişilerin çalışma izinlerinin denetlenmesi ve iptali yönünde herhangi bir girişiminiz oldu mu? Olmadıysa olacak mı?
GREVİN 20. GÜNÜ
Sputnik’e direnen kadınlar: Bizimki haysiyet mücadelesi
(HA)