Türkiye’de 10 üniversite araştırma üniversitesi olarak belirlendi, beş tanesi de yedek araştırma üniversitesi oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni"nde yaptığı konuşmada seçilen 10 üniversiteyi açıkladı:
“Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
"Bu alanda yedek olarak belirlenen üniversiteler de şunlardır: Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi. Asıl ve yedek olarak isimlerini saydığım bu araştırma üniversitelerimize yükseköğretim alanındaki hedeflerimize ulaşma konusunda çok büyük görevler düştüğünü bir kez daha hatırlatmak istiyorum."
Araştırma üniversitesi nedir?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, da aynı törende yaptığı konuşmada "Araştırma üniversiteleri, akademinin, genç kuşakları, ülke kalkınmasına kazandırması sürecinde, Cumhuriyet tarihimizde gerçekleşen kazanımların daha ileriye taşınması hedefimizin temel fazıdır" şeklinde konuştu.
Saraç, araştırma üniversitesinin özelliklerine dair şunları söyledi:
"Bilim ve teknoloji alanında yönlendirici olan, bilim ve teknoloji ithal eden değil, bilim ve teknoloji merkezleri iken cazibe alanı haline gelen üniversiteler için sistemli ve kararlı adımlar atıyoruz. Bu üniversiteler ülkemizin dünyada bağımsız duruşunun, mazlumu koruma azminin ve dünyayı daha iyi bir yer kılma arzusunun mihenk taşı olacaktır.
"Araştırma üniversitesi, misyonunu ve stratejik yol haritasını belirlemiş ve üniversitenin çalışma disiplinini bu plana uygun biçimde yürütebilen bir kurumdur. Bu süreçte üniversite, yalnızca araştırma başlığında mükemmeliyeti amaçlamaz, eğitim ve bilginin üretimi, aktarımı ve paylaşımında da en iyiyi hedefler. Üniversite öğretim üyesi ders dışında da araştırma faaliyetlerine öğrenci dahil ederek eğitimin kapsamını ve katkısını artırır."
TIKLAYIN - Üniversiteden İhraçların Haritası
Yeşildere: Özerk üniversite olmadan özgür araştırma olmaz
Modern araştırma üniversitesi kavramı ilk kez 19. Yüzyılda Almanya’da ortaya çıktı. Gelişimini ise Amerika Birleşik Devletleri’nde tamamladı. Temel prensibi eğitim ve araştırmanın entegrasyonu ve akademik özgürlük olarak tanımlanıyor.
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere, Türkiye'de nasıl bir sistem kurulacağını bilmediklerini ancak üniversiteler özerk olmadan özgür bir araştırma yapılamayacağını söyledi.
“Açıklanan üniversiteler zaten bilim ve araştırmada iyi üniversiteler. Ne gibi değişiklik olacak. Biz de bilmiyoruz. Altyapısı, modeli nasıl olacak? Sonuçta Türkiye’de yukarıdan atama ile rektör atanıyor. Yine yukarıdan bir kararla araştırma üniversitesi yapılamaz. Üniversiteler özerk olmalı, kendi sistemlerine kendileri karar vermeli. Bu araştırma üniversitelerinde bir akademisyen hükümet aleyhine bir araştırma yapınca atılırsa bu nasıl araştırma üniversitesi olur. Üniversitenin her şeyden önce özgür olması lazım.” (NV)