*Fotoğraf: Canva
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın 22-23 Nisan'da ev sahipliği yapacağı ve Türkiye'nin de davetli olduğu iklim zirvesinde, tüm ülkelerden iklim hedefleri açıklanacak.
Sivil toplum kuruluşları 350.org, CAN Europe, Change.org, Doğa Derneği, SEFIA, TEMA Vakfı, WWF-Türkiye, Yuva Derneği ve Greenpeace Akdeniz; Türkiye'nin küresel iklim politikalarında söz sahibi olabilmesi için zirve öncesinde Paris İklim Anlaşması'nı onaylama çağrısı yaptı.
Zirveden önce Paris İklim Anlaşması hakkında doğru bilinen yanlışları ortaya koymak isteyen kuruluşlar, "10 Soruda Paris Anlaşması" isimli bir broşür hazırladı.
Taraf olmayan tek ülke
ABD'de başkanlık görevini devralmasının ardından Joe Biden ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk resmi teması anlamı taşıyan zirveye davet edilen 40 ülke arasında Paris İklim Anlaşması'na taraf olmayan tek ülke Türkiye.
Sivil toplum kuruluşları, zirve öncesinde Türkiye'nin Paris Anlaşması'na taraf olacağını duyurmasını talep etti.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, "Türkiye'nin, Paris Anlaşması'na taraf olup güçlü bir emisyonazaltım hedefi ortaya koyması ve kömürden çıkışı önceliklendiren bütüncül bir politika çerçevesinde iklim krizi ile mücadelede kararlılık sergilemesi gerekiyor" dedi.
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Direktörü Bengisu Özenç, "Küresel iklim politikalarının şekillenmesinde karar vericiler arasında yer almak için, Kasım ayında yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı öncesi bu zirve bir fırsat olarak değerlendirilmeli" diye konuştu.
Irak, İran, Eritre, Libya, Yemen ve Türkiye...
TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Ceren Pınar Gayretli "Türkiye; Irak, İran, Eritre, Libya ve Yemen'le birlikte Paris İklim Anlaşması'nı onaylayarak yürürlüğe koymayan son altı ülke arasında yer alıyor. Türkiye, Paris İklim Anlaşmasını onaylamamaya devam ettiği takdirde; siyasetin, ticaretin ve ekonominin geleceğinin çerçevesini çizen ülkelerin dışında kalacak" dedi.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Lideri Burcu Ünal da "Pandemiyle acı bir şekilde de olsa hepimizin aynı gemide olduğunu tecrübe ettik. İklim krizi ile mücadelede de hiçbir ülkenin tek başına kurtuluş şansı yok" ifadelerini kullandı.
Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç "Türkiye, yaşadığı kuraklıklar, seller, fırtınalar yoluyla iklim krizini çok daha yakından tanıdı. Yıllardır süregelen yanlış su, tarım ve enerji politikalarını değiştirme yönünde karar alınması artık bir tercih değil zorunluluk" diye konuştu.
Süreç nasıl işledi?Küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmayı amaçlayan Paris Anlaşması'nı Türkiye'nin de onaylaması için 47 sivil toplum kuruluşu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) iletilecek bir imza kampanyası başlatmıştı. Sivil toplum kuruluşlarının Paris İklim Anlaşması'nın onaylanması için başlattığı imza kampanyasına bugüne kadar 15 bin kişi katıldı. | |
(DŞ)