Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) avukatları, sekiz ilin yaylalarını birbirine bağlayacak ve halkın tepkisini çeken Yeşil Yol projesine neden karşı olduklarını açıkladı.
Karadeniz bölgesinde Samsun, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Artvin’i içine alan sekiz ilin yaylaları turizmi geliştirme kapsamında 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlanmak isteniyor.
Yeşil Yol projesinin planlayıcı ve yürütücüsü Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP).
Fırtına İnisiyatifi’nden ÇEHAV’ın açtığı dava sonucu Yeşil Yol ile ilgili ilk durdurma kararı geldi. Yeşil Yol projesi kapsamında Avusor Haczane bölümünde 16 bin 367 ormanlık alana ilişkin yol çalışmasının yürütmesi Rize İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Yeşil Yol projesine dair açılan diğer davalar devam ediyor.
ÇEHAV, Fırtına Vadisi Havzası gibi çok değerli ekosistemleri iç içe barındıran bir vadinin çok yanlış bir planlama ve üstelik yayla turizmi ile hiç bağdaştırılamayacak bir sürecin sonunda geri dönüşü olamayacak biçimde yok yere kirletilip zarar göreceğini belirterek çekincelerini şöyle sıraladı:
1-) Çevre Kanunu değerlendirilmedi
Yeşil Yol hayata geçirilirken Çevre Kanunu gereğince çevresel etkilerin ve havzanın özellikleri, alanın orman vasfı, yörenin meteorolojik özellikleri, jeolojik olarak uygunluğu, heyelanlı sahalar ve bu sahalarda alınması gereken ek önlemler, sanat yapıları değerlendirilmedi.
2-) Sonuçlar değerlendirilmedi
Bu yoldan çıkacak hafriyatın ne şekilde bertaraf edileceği, ağaç kesimi ve patlatmalarla ortaya çıkacak sorunlar, ormanlık alanına yapılacak müdahalenin orman ekosistemi üzerindeki etkileri, çalışma alanlarının yeniden ağaçlandırılmasının mümkün olup olmayacağı, Alpin çayırlık alanlarında yapılacak müdahalenin ortaya çıkaracağı sonuçlar ve rehabilite edilmesine dönük alınan tedbirler bakımından da değerlendrime yapılmadı.
3-) Turizm için zaruri
3-) Valiliğin işlem ve beyanları ile bu yolun inşa edilmesindeki amacın yayla turizmini geliştirmek olduğu anlaşılıyor. Bu amacın söz konusu yolların inşa edilmesi ile ne şekilde gelişeceği, yayla turizmine olumlu ya da olumsuz etkileri bakımından yolun yapılmasının zaruri olup olmadığı soruları cevaplanmadı.
4-) Yaylaları izlemek turizm mi?
Araçlarla günübirlik gezmelerin yerel ekonomiye ve yayla turizmine herhangi bir katkısı olmayacak. Gelenlerin yaylaları izlemesi yayla turizmi anlamına gelmiyor.
5-) Yaylaya ulaşım sorunu yok
Yöre insanının yaylalara ulaşmada herhangi bir ulaşım sorunu yok. Ekoturizmin ekonomiye ciddi katkısı var, eski patika yolların yeniden kullanılmaya başlandı, araç trafiği ekoturizmi benimseyen halkın bu yönelimini de ortadan kaldıracak.
6-) Kitle turizmine yol açacak
Yapılacak yollar doğa koruma anlayışı ile hiç uyuşmayan kitle turizmine yol açacak. Yaylalar Uzungöl ve Avder Yaylası benzeri hızla yapılaşacak.
7-) Oteller ve kaçak yapılar yaygınlaşacak
Yerel halkan rekabet edemeyeceği lüks oteller ya da kaçak yapılar 2000-3000 metre kotlarında hızla yaygınlaşacak.
8-) Hayvanlar ve doğa zarar görecek
Meralar parçalanacak, yaban hayatı, biyolojik çeşitlilik zarar görecek. Doğu Karadeniz dağlarının bozayısı, vaşağı, karacaoğlanı, dağ keçilerinin hareket alanları, baraj gölleri ve HES inşaatları nedeniyle zaten yeterince daraldı. Yeşil Yol yapılırsa küçük küçük canlı grupları çok dar alanlara hapsolacak ve zamanla nesilleri tükenecek.
9-) İmar planı ve ÇED yok
Yola dair herhangi bir imar planı yok. Herhangi bir çevresel etki değerlendirmesi de içermiyor.
10-) Piknikçilerle atık gelecek
2500 -3000 metre kotlarında Alpin çayırlar üzerinde piknikçiler atık ve denetimsizlik oluşturacak. (NV)