Fotoğraf: Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, kayyım atanan kentlerde seçmenin siyasal, belediye hizmetlerine dönük beklenti, tutum ve taleplerini ölçmeye dönük yaptığı araştırmanın sonucunu kamuoyuyla paylaştı.
Diyarbakır, Mardin, Batman, Van, Siirt, Muş, Iğdır, Kars, Şırnak ve Hakkâri’den 5 bin 100 kişi ile yapılan ankete katılanların 50,7’si erkek, yüzde 49,3’ü kadınlardan oluşuyor.
Araştırmaya katılanlara ilk olarak “Belediyelere kayyım atanmasını destekliyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Görüşmecilerin yüzde 69,9’u “Hayır” yanıtını verirken; yüzde 16’sı “Evet” yüzde 14,1’i ise “Karasızım” dedi.
Kayyım atamalarının yerel siyasal tercihler üzerindeki etkisini ölçmek için sorulan “Kayyım atandıktan sonra yerel yönetimlere dair siyasal tercihinizde nasıl bir değişiklik yaşandı?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 57,14’ü “Siyasal tercihimi etkilemedi”, yüzde 31,80’i “Oy verdiğim partiyi daha çok desteklemeye karar verdim”, yüzde 6,85’i “Hiçbir partiye oy vermemeye karar verdim”, yüzde 4,21’i ise “Oy verdiğim partiyi değiştirmeye karar verdim” biçiminde yanıt verdi.
“Hizmetler açısından değerlendirmenizi istesek; belediyenizin sunacağı 1. öncelikli hizmet ne olmalıdır?” sorusuna görüşmecilerin yüzde 35,9’u Temizlik-Çevre-Ekoloji, yüzde 18,3’ü Kentsel hizmetler (Ulaşım, İmar, Altyapı vs. ), yüzde 16,7’si Dil-Kültür-Tarih çalışmaları şeklinde cevapladı.
“Yerel ekonomiyi güçlendirme çalışmaları ile ilgili faaliyetlerinde hangi konulara öncelik vermelidir?” sorusuna; ankete katılanların yüzde 50,1’i "sosyo-ekonomik eşitsizlik ve yoksullukla mücadeleye yönelik çalışmalar", yüzde 12,2’si "tarım ve hayvancılığın canlandırılmasına yönelik çalışmalar", yüzde 10,8’i "yeraltı ve yerüstü kaynakların ekonomiye kazandırılması" yanıtını verdi.
"Kadın Politikaları" faaliyetlerinde hangi konulara öncelik vermelidir?" sorusuna; katılımcıların yüzde 28,9'u "Toplumsal cinsiyet farkındalık eğitimleri" yüzde 27,5'i "Kadınlara yönelik şiddetle mücadele", yüzde 17,4'ü "Kadına yönelik meslek edindirme çalışmaları" şeklinde cevap verdi.
Ayrıca “Yerel yönetimlerin karar alma süreçlerinde; kent, mahalle, kadın, genç, çocuk ve engelli meclislerinin yer almasını desteklermisiniz? “ sorusuna görüşmecilerin yüzde 79,5’i "Evet" yüzde 14,6’sı "Fikrim yok" yüzde 5,9’u "Hayır" dedi.
Öte yandan araştırma grubuna “Belediyeniz hizmetleri hakkında bilgi alabiliyor musunuz?” sorusu yöneltilmiş; yüzde 68’i “Hayır”, yüzde 32’si “Evet” şeklinde yanıt vermişlerdir. Evet diyenlerin yüzde 46,4’ü İnternet, yüzde 19,1’i belediyenin kendi yayın organlarından, yüzde 14,4’ü yerel basından bilgiye eriştiğini belirtti. (RT)
.