Uluslararası Kadınların Dünyaları Disiplinlerarası Kongresi, İspanya'nın başkenti Madrid'de başladı. 3-9 Temmuz arasındaki kongrenin karşılama ve kayıt işlemleri dün (3 Temmuz) gerçekleştirildi; panel, atölye ve oturumlar bugün başlıyor.
"Eşitlik ütopya değildir"
Kongrenin bu yılki sloganı "Eşitlik ütopya değildir." Manifestolarında eşitliği sağlamaya giden yolun önyargılardan kurtulmaktan geçtiğini söyleyen kadınlar, bu kongrenin "eşitliğe ve herkes için saygınlığa doğru, çeşitlilik içinde kararlı bir adım" olduğunu söylüyorlar.
"Başka bir dünya mümkün. Adaletsizliğin tarih olduğu, barışın hüküm sürdüğü, yoksulluk, homofobi, ırkçılık, dinsel hoşgörüsüzlük ve cinsiyetçiliği bir kenara atıldığı ve kadınların sonunda özgür olduğu bir dünya mümkün.
"Eleştirel düşünce kadınlara yönelik bütün adaletsizliklerin tuzaklarını açığa çıkarır. Eşitlik bir insan hakkıdır."
Her türlü yerinden edilmeve koparılma
Konferans bu yıl her türlü yerinden edilmeye ve yer değişikliğine odaklanıyor. Bunların arasında göç, kadınların cinsel sömürü ve kölelik amaçlarıyla ticareti, ucuz emek, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve kadına yönelik her türlü şiddet yer alıyor.
Feminizm ve toplumsal hareketler, küreselleşme alternatifleri, barış girişimleri, yurttaşlık, çevreci feminizm, küresel ısınma, savaş ve silahlı çatışmalar, sağlık ve üreme hakları, medya, kadınlar ve bilim, sanat, eğitim ve sağlık politikaları da tartışılacak konular arasında.
Kadın çalışmaları yapanlar arasında dayanışmayı sağlamayı, kadın çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlayan Kadınların Dünyaları Kongresi'ne dair ilk fikirler 1985'te Kenya'daki Birleşmiş Milletler Kadınlara Dair Konferans sırasında ortaya atılmıştı. İlk konferans, 1981'de İsrail'de, Hayfa'da düzenlenmişti. Üç yılda bir gerçekleştirilen konferans, Madrid'den önce Güney Kore'de düzenlenmişti. (TK/EZÖ)