Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırtmalar Genel Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) "2006 Aile Yapısı" araştırmasının hazırlanan bölümlerini yayımladı.
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdür Vekili Doç. Dr. Ayşen Gürcan, TÜİK Başkanı Doç. Dr. Ömer Demir yazdıkları önsözde araştırmanın toplumsal cinsiyet perspektifiyle hazırlanan ilk araştırma olduğunu söylüyorlar.
10 Haziran-8 Ağustos 2006 tarihleri arasında Türkiye çapında 12 bin 280 hanede 18 ve yukarı yaştaki 24647 bireyle görüşme yapılarak hazırlanan araştırmaya göre Türkiye genelinde on evli kadından üçü eşleri anlaşmazlık durumunda genellikle seslerini yükselttiklerini, on evli adından yaklaşık dördü ise eşlerinin ise anlaşmazlık durumunda bazen sesini yükselttiğini, dörtte biri eşlerinin bu tepkiyi hiçbir zaman vermediğini belirtiyor.
Hanehalkı özellikleri, evlilik, çocuğa bakış, aile akrabalık ve komşuluk ilişkileri, sosyal tutum davranış ve beklentiler, yaşlılık ana başlıklarıyla sunulan çalışmada kurumsal nüfus olarak tanımlanan, yaşlılar evi, huzur evleri, hapishane, askeri kışla, hastane, otel, çocuk yuvalarında bulunan nüfus ve göçer nüfus ise kapsam dışı tutuldu.
10 kadından sekizinin üzerine kayıtlı malı mülkü yok
On kadından yalnızca birinin üzerine sahip olduğu müstakil ev ya da apartman kayıtlı, on erkekten üçünün ise adına kayıtlı gayrimenkulleri var. On kadından sekizinin, on erkekten üçünün üzerine kayıtlı gayrimenkul ya da araç yok.
On kadından yaklaşık dördü evliliklerini görücü usulüyle ve ailenin kararıyla yaparken, on erkekten yaklaşık dördü evliliğini kendi seçimi ve ailesinin onayıyla gerçekleştiriyor. On kişiden yaklaşık dokuzunun evliliklerinde hem resmi ve de dini nikah kıyılmış.
On kadından ve erkekten yaklaşık altısı ilk evliliğini 18-24 yaşları arasında yapıyor. Hanede sofranın kurulup kaldırılması işini on erkekten ikisi, on kadından yedisi yapıyor, sofra kaldırıp kurma işinin yüzde 22.6'sını aile fertleri, yüzde 0.6'sını hane ferdi olmayan akrabalar, yüzde 0.2'sini ücret karşılığı dışarıdan biri yapıyor.
Hane halklarında 10 kadından yaklaşık dokuzu, 50 erkekten biri evde yemek yapıyor. 10 Kadından sekizi, 50 erkekten biri ütü yapıyor, on erkekten yaklaşık yedisi, 10 kadından yaklaşık ikisi aylık faturaları ödüyor.
10 erkekten altısı "evleneceğim kadın güzel olsun" diyor
Halen evli olmayıp evlenmeyi düşünen 10 erkekten altısı erkeklerden evleneceği kadının güzel olmasını önemli olduğunu belirtiyor, on erkekten dördü bunun önemli olmadığını söylüyor. Evleneceği kadnın güzel olmasını istemediğini belirten erkek oranı ise yüzde 0.8.
Halen evli olmayıp evlenmeyi düşünen on kadından dokuzu evleneceği erkeğin bir işinin olmasının önemli olduğunu düşündüğünü aktarıyor, 25 kadından biri ise bunun önemli olmadığını belirtti, 100 kadından biri ise evleneceği erkeğin bir işinin olmasını istemediğini söyledi.
On kadından dokuzu, on erkekten ise yaklaşık sekizi erkeklerin kadınların maaşlı çalışmasını uygun buluyor. (NZ/GG)