*Fotoğraf: AA
Covid-19 aşılarının yapıldığı Aile Sağlığı merkezilerinde randevu saatlerinin arka arkaya verilmesi nedeniyle yoğunluk oluşmaya başladı. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) aile hekimlerine kişi başına 10 dakika tanındığı fakat her hasta için en az 20 dakika olduğunu açıkladı.
Yaşanan yoğunluğu ilişkin yazılı açıklama yapan (İSTAHED) “Randevu saatine erken gelenlerle, aşı sonrası 15 dakika beklemesi gereken vatandaşlar ve yakınları bir araya geldiğinde çok fazla yoğunluk meydana gelecektir” dedi.
TIKLAYIN-70 yaş üstü için ilk doz aşı uygulaması başladı
"Aile hekimlerine bilgi verilmedi"
Açıklamada özetle şöyle denildi: “Covid aşılaması için sistemde randevular oluşturulurken aile hekimlerine bilgi verilmedi ve aile hekimlerinin o saatteki mevcut randevularına bakılmadı.
"Aile hekimlerinin mesai saatlerine, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) dışındaki görevlerine de bakılmadı. O saatlerde mesaisi olmayan hekimlere de randevu açılmış oldu. Normal muayene randevusu açık olan hekimlere de aynı dakikalara aşı randevusu açıldı.
TIKLAYIN-Koca: 65 ve 70 yaş üstü aşı sistemine tanımlanacak
"En az 420 kişi ASM'ye giriş yapacak"
"Örnek olarak 5 birimlik bir ASM’de 13:30’dan sonraya toplam 210 randevu açılmış görünüyor. Bu saatlerde hekimlerin normal muayene randevuları, bebek aşı, gebe aşı ve izlemleri de mevcutken açıldı. Şu an aşılama yapılan grup 65 yaş üstü olduğundan, bu 210 kişinin yanında hasta yakınları da olacak, en az 420 kişi ASM’ye giriş yapacak.
“Covid aşısı için gelen kişiye bilgilendirme yapılması, onam alınması, aşı yapılan kişinin sonrasında en az 15 dakika ASM’de kalması gerekirken, ASM’lerin fiziki şartları göze alınarak bir ASM’de tüm bunların yapılabileceğini düşünmek ‘masa başında alınmış bir karardır’ ve gözden geçirilmelidir.
TIKLAYIN-80 milyonun 3,5 milyonu aşılandı
"20 dakika süreye ihtiyaç var"
“Her vatandaş için en az 20 dakika süreye ihtiyaç vardır. Randevu saatine erken gelenlerle, aşı sonrası 15 dakika beklemesi gereken vatandaşlar ve yakınları biraraya geldiğinde çok fazla yoğunluk meydana gelecektir. Aile hekimleri aşı yapmaktadır ve yapmaya devam etmektedir. Ancak aile hekimlerine danışılmadan, ASM’lerin farklı fiziki şartlar gözetilmeden bu ani kararlar alınması kabul edilemezdir." (RT)