Şule İdil Dere'nin ailesi ve dostları adına ölümünün birinci ölüm yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yayınladı.
Dere, 12 Mayıs 2016'da İstanbul Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybetmişti.
Yoğurtçu Parkı'nda 13 Mayıs'ta anma yapılacak
Kadıköy Kent Dayanışması ise 13 Mayıs Cumartesi günü saat 13.30'da Şule İdil Dere'nin Yoğurtçu Parkı'nda öldürüldüğü yerde bir anma gerçekleştirecek.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Şule İdil Dere gece saat 23.30 sıralarında parkta yürüyordu. Kurbağlıdere Islah çalışmaları kapsamında Yoğurtçu Parkı'ndaki hafriyatı taşıma işinde kullanılan kamyon Şule İdil Dere'ye çarpmıştı.
Ailesinin ve dostlarının yayınladığı açıklamada "İstanbul Valiliği, asli kusurlu İBB yetkililerinin yargılanması talebine 92 gündür cevap vermediği için dava açılamadı" denildi ve bir yıl boyunca yaşananlar özetlendi.
* İdil’i bizden, 12 Mayıs 2016'da Kadıköy Yoğurtçu Parkı yaya yolunda Kurbağalıdere'den balçık taşıyan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait hafriyat kamyonu aldı.
* 13 Mayıs'ta İdil'in cenazesi yerdeyken şoför serbest bırakıldı.
* 11 gün sonra, İdil’in canını alan İBB çalışmasını yapan, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı, İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı’na terfi ettirildi.
* 13 Haziran 2016’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne sorumluların ortaya çıkması için soru önergesi verildi. 11 aydır defalarca İBB Meclis toplantılarında konu gündeme getirildi. Bugüne kadar cevap alınamadı. İBB sorumluları ve yetkilileri 7 ay ifade vermeye gitmediler.
* 20 Temmuz 2016’da doğum gününde Yoğurtçu Parkı’na İdil'i kaybettiğimiz yere “İdil bu parkta, hep 23 yaşında” yazılı anıt plaket konarak anısına bir ıhlamur ağacı dikildi.
* Aralık 2016’da davanın açılmasının gecikmesi üzerine 7 ay sonra HSYK soruşturma başlattı.
* 8 ay sonra, 10 Ocak 2017’de, bilirkişi raporları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve işi beraber yaptığı İSTAÇ A.Ş. yetkililerini, şoför dahil 7 kişiyi asli kusurlu, 3 kişiyi tali kusurlu, İdil’i kusursuz buldu. “Asli kusurlu” bulunanlar arasında İdil’in canını alan çalışmanın başında olan ve 11 gün sonra İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı’na atanan isim de vardı.
* 10 ay sonra, 9 Şubat 2017’de Savcılık, İBB yetkililerinin yargılanması için Valiliğe başvurdu.
Valilik, kendi kararını vermek için ön inceleme başlattı ve 4 yöneticisi asli kusurlu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden müfettiş talep etti.
Valiliğin, Savcılık tarafından hakkında soruşturma talebi olan kurum ve kişiden olayı soruşturması için müfettiş istemesi hukuka aykırıydı ve Valilik bunu biliyordu.
Belediye çalışması can aldı; Valilik o canın alınmasında kusuru belirlenen belediye yetkililerinin yargı önüne çıkmaması için savcılığa cevap vermek zorunda olduğu halde cevap vermeyerek hukuku çiğnemeyi göze aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, tek bir yaya can güvenliği tedbiri almaya gerek görmemiş ve gencecik bir insanın hayatına mal olan çalışmanın daire başkanını iç soruşturmaya dahi gerek görmeden, adeta ödüllendirerek İdil’in canının alınmasından 11 gün sonra Teftiş Kurulu Başkanlığı’na getirdi.
İBB Başkanı, bunun vicdanları bir kez daha nasıl yaralayacağını biliyordu. Aldırmadı.
Üç soru önergesine yanıt verilmedi
Mayıs, Haziran ve Ekim 2016’da ikisi doğrudan, biri hafriyat kamyonlarının aldığı canlar kapsamında olmak üzere, İdil için TBMM’ye üç soru önergesi verildi. Cevap alınamadı.
HSYK soruşturdu ama dava açılmadı
Davanın açılmasının gecikmesi üzerine HSYK’nin başlattığı soruşturmaya rağmen bugüne kadar dava açılamadı.
Valilik cevap vermedi, sorumlular yargılanmadı
İstanbul Valiliği, 45 günlük yasal cevap verme süresini aşarak 92 gündür sorumluların yargılanması talebine cevap vermediği için dava açılamadı, hiçbir sorumlu yargılanamadı. Şoför zaten cenazemiz yerdeyken serbest bırakılmıştı, diğer sorumlular evlerinde, görevlerinde... (HK)
Facebook: https://www.facebook.com/suleidildere, Twitter: @SuleIdilDere, www.change.org/suleidildere