Hükümet 1 Mayıs'ı tatil etmek için harekete geçerken çalışma koşulları ve örgütlenme hakları için direnişte bulunan atv-Sabah, DESA, Gürsaş ve Sinter Metal işçileri emek haklarını savunmak için Taksim'de olmak konusunda ısrarcılar.
"Bu karar işçi sınıfı için büyük bir kazanım ama Taksim'den vazgeçmeyiz!"
Başbakan dedi, Çalışma Bakanı harekete geçti
1 mayıs resmi tatil olacak. Bunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dedi. Başbakanın talimatıyla harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik "Kararnamenin imzaya açıldığını" söyledi ancak kutlamaların Taksim'de yapılmasına dair herhangi bir açıklamada bulunmadı ve topu İçişleri Bakanlığına attı.
Yıllardır bu talebi her alanda yüksek sesle dillendiren DİSK, KESK ve Türk-İş kutlamaların yapılacağı yer konusunda ısrarlı: "Taksim meydanı 1 Mayıs kutlamalarına açılsın!"
İşçiler de öyle...
atv-Sabah grevcisi Öztürk: Hükümet işçilerin hakları için harekete geçsin
"1 Mayıs'ın resmi tatil olması işçi ve emekçiler için büyük bir kazanım" diyor 13 Şubat'tan bu yana grevde olan atv-Sabah çalışanlarından Mete Öztürk. "Ama" diye de ekliyor:
"Tatil olması yönünde karar veren hükümet bizden Taksim'den vazgeçmemizi beklemesin!"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) atv-Sabah'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimine geçtiği süreçte burada örgütlenmiş ve toplu sözleşme yetkisini almıştı. Atv-Sabah'ı Turkuvaz Grubu'nun satın almasının ardından sendikaya yönelik baskılar artmış, sendikalı çalışanlar işten çıkartıldı.
Toplu İş Sözleşmelerinin (TİS) tıkanması üzerine greve çıkan 10 çalışanın grevleri üçüncü ayını doldurmak üzere. Görünen o ki atv-Sabah çalışanı 10 kişi 1 Mayıs'ı grevdeyken kutlayacak.
"Bu karar işçi ve emekçilerin hayatlarını güllük gülistanlık yapmayacak" diyen Öztürk, Hükümetin işyerlerinde örgütlenen çalışanlara yönelik baskıların ortadan kalkması için de harekete geçmesi gerektiğini" söylüyor.
Zira tıpkı atv-Sabah çalışanları gibi fabrika önlerinde uzun süredir direnen işçiler de benzer bir talebi dillendiriyorlar:
"Patronların örgütlenme mücadelemizi engellemesi için de adım atılmalı."
DESA direnişçisi Arslan: 1977'de ölenler için Taksim'de olacağız
DESA'nın Sefaköy'deki fabrikasının önünde aylardır tek başına direnen Emine Arslan "Canı gönülden 1 Mayıs'ın tatil olmasını istiyorum" diyor ve iki soru soruyor:
- Yurtdışında bir çok ülkede tatil oluyor da burada neden işçiler, emekçiler bayram günlerinde çalışmak zorunda bırakılıyor?
- Bir şekilde işe gitmeyip, patron fırçasından işten atılmaya kadar çok sayıda tehditle karşı karşıya olmayı göze alarak alana gidenler neden polis şiddetine maruz kalıyor?
Arslan sorularını 1 Mayıs'ın tatil olması yönünde adım atan hükümetin yanıtlamasını istiyor.
"Unutulmamalı" diyor, "1977'de 35 kişi 1 Mayıs'a katılmalarını canlarıyla ödediler. Onları hatırlayarak 1 Mayıs'ta yine Taksim'de olmalıyız."
DESA fabrikasından Deri-İş sendikasına üye olduğu için çıkartılan Arslan, 3 Temmuz 2008'den beri direnişini sürdürüyor.
Arada açtığı iade davasını kazandı, Avrupa'ya gidip deneyimini anlattı, ODTÜ'den çeşitli STK'lere bir çok yerde konuştu, direnişteki diğer işçilere destek için yapılan eylemlere katıldı.
Gürsaş ve Sinter direnişçileri: Tatili aldık, sıra işçiden yana bir yasada
Tıpkı Aslan gibi fabrika önünde başlattıkları direnişlerinin 113. gününde Gürsaş işçileri.
Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için işlerine son verilen işçilerden Cihan, "1 Mayıs'ın tatil olmasına sevindiğini" söylese de hakları için örgütlenen işçileri atan patronlara karşı haklarını güvence altına alacak bir yasa istiyor hükümetten.
"1 Mayıs'ı tatil edenler Taksim'de kutlama yapma isteğimizden vazgeçmemizi beklemesinler" diyen Cihan, "Bu kararı sus payı olarak kullanma ihtimalleri var. Zira Taksim konusunda hiçbir şey söylemiş değiller. Ama ne direnişimizden ne de Taksim'den vazgeçmeyiz" diye konuşuyor.
Cihan ve direnişteki işçiler Dudullu Organize Sanayi bölgesinde bulunan fabrika önünde direnişlerini fabrika işgaliyle başlayan Sinter Metal işçileriyle dayanışarak sürdürüyorlar.
Kriz bahanesiyle işten atılan 35 işçinin geri alınması ve işten çıkartmaların durdurulması için çalıştıkları fabrikayı işgal eden Birleşik Metal-İş üyesi işçiler yapılan görüşmelerin ardından direnişlerini fabrika önüne taşıdılar.
Direnişteki işçilerden Mustafa Sancak "İşçilerin bir günü var, onun da tatil olması sevindirici tabii ama yeterli değil."
"Emeğimiz sömürülüyor, kokuşmuş yasalar patronlardan yana. İşçiyi koruyan bir yasa, bir kurum, bir devlet de yok."
Sancak'ın da isteği Cihan gibi haklarınıı koruyacak bir yasa.
108 gündür süren direnişin "dalyasını" bir şenlikle kutlayan işçilere grevdeki atv-Sabah çalışanları ve geçtiğimiz ay direnişe başlayan MEHA tekstil işçileri de destek verdi.
Soru yok, yanıt var
İşçi ve emekçiler aylardan beri sürdürdükleri direnişleriyle hem dayanışmayı hem de direnerek kazanılacağına dair umutları diri tutuyorlar. Eylemlerle, şenliklerle birbirleriyle de dayanışarak dirençlerini kuvvetlendiriyorlar.
1 Mayıs tatil olacak. Görünen o. Ancak nerede yapılacağı konusuna dair hükümetin yanıtı net değil. oysa ki konuyla ilgili açıklama yapan işçi konfederasyonları bu konuda net: "1 Mayıs'ta Taksim'deyiz!"
Evet, 1 Mayıs işçi bayramını 1981'den sonra ilk kez tatil olarak kutlanacağı yüksek ihtimal. İşçi ve emekçiler bu "kazanımı" ceplerine koyup, ekonomik krizden örgütlenme özgürlüğüne kadar bir çok talebi haykıracakları yerle ilgili soruları yok, "Nerede kutlama yapacağız" diye sormuyorlar. Olmayan soruya ortak bir yanıtları zaten var: Taksim meydanı.(BÇ)