Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural, bugün Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasının engellenmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti.
Avukat Sedat Vural konuyla ilgili bianet’e yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin 1 Mayıs öncesi Taksim yasağıyla ilgili, ihtaren tedbir kararı vererek yasak uygulamasını durdurabileceğini beklediğini söyledi.
Vural, “Zaten Taksim meydanındaki kutlama yasayla değil, hukuki dayanağı olmayan talimatla durduruldu. Eğer bir yasak olacaksa da bu yasağa uygun karar alınmak zorundaydı. Ama ortada öyle bir kadar da yok, keyfi yasak var” dedi.
"Twitter'da da olduğu gibi..."
Vural, iç hukuk bakımından bağlayıcı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı olduğunu, Anayasa Mahkemesi de Twitter kararında olduğu gibi her durumda iç hukukun tüketilmesini öngörmediği için direkt AYM’ye başvurduğunu belirtti.
“Ben de buna dayanarak, toplantı ve gösteri özgürlüğü ile ifade özgürlüğümü ihlal eden yasağın durdurulmasını istedim.”
Beko’dan Anayasa’nın 90. maddesi vurgusu
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kani Beko da bianet’e yaptığı açıklamada, Taksim meydanındaki kutlamanın yasal dayanağını şöyle açıklamıştı:
“Anayasa'nın 34. maddesi ‘Herkes önceden izin almaksızın gösteri ve yürüyüş hakkına sahiptir’ diyor. AİHM 1 Mayıs kararında bu hakkın yer seçimini de kapsadığının altı çizildi. Anayasa'nın 90. maddesi de ‘Usulüne göre yürürlüğe konmuş, temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası anlaşmalarla kanunların farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası anlaşma hükümleri esas alınır’ diyor. Anayasa'nın 90. maddesini siz başbakan da vali de içişleri bakanı da olsanız ayaklar altına alamazsınız.”
Anayasa’nın 34., AİHS’in 11. maddesi
T24’ten Arzu Yıldız’ın haberine göre, Avukat Vural’ın başvuru dilekçesi şöyle:
“Anayasa’nın 34. maddesi gereğince, herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.”
“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesine göre de herkes barışçıl olarak toplanma hakkına sahiptir.”
“Anayasa’nın 90. maddesinin son fıkrasına göre, usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır.”
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 27 Kasım 2012 tarihli DİSK ve KESK / Türkiye kararında, 1 Mayıs 2008’de Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs anma ve kutlamalarının yapılmasının engellenmesini Avrupa İnsan Hakları’nın 11. maddesinin ihlali anlamına geldiğini belirtmiştir.”
“Keyfi emir, keyfi talimat”
“Hukuksal bu hüküm ve kararlar gereğince, asıl olanın hukukun üstünlüğü olup, hukuka aykırı hatta yasal dayanağı bulunmayan keyfi, Başbakan ve İstanbul Valisinin emir ve talimatı ile Sözleşme ve Anayasaca güvence altına alınan Toplantı, Gösteri ve İfade Temel Hak ve Özgürlüğümün ihlalinin önlenmesi Hukuksal ve Toplumsal zorunluluktur.”
“Başbakan ve İstanbul Valisinin temel görevi; Anayasal haklarını kullanan Yurttaşlarının, bu haklarını kullanımını kolaylaştırıcı önlemler almak, Taksim Meydanı’nda yasal İşçi Bayramı’nın kutlanması ve şahsım ile diğer katılanların can güvenliğinin korunmasını sağlamaktır. Keyfi emir ve talimatla Anayasal Görev suçu olan Toplumsal Barışı ve Kamu Düzenini bozmak değildir.” (AS)