Kaymakamlık, İstanbul'da 1 Mayıs'ta eylemlerini izlerken saldırıya uğrayan Cumhuriyet gazetesi muhabirleri Esra Açıkgöz ve Ali Deniz Uslu'ya saldıran güvenlik görevlilerinin yargılanması için izin vermedi.
Polisinin Şişli ve Beyoğlu İlçeleri'nde eylemcilere karşı yaygın şekilde cop ve göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanması, eylemciler, hak savunucuları ve gazetecilerin tepkisine neden olmuştu.
4,5 ay sonra polis şiddetinin suçlusu yok
Aynı gün, Cumhuriyet gazetesinin bulunduğu sokakta polisin saldırısına uğrayan Uslu'nun kolu kırılmış ve bunun üzerine ameliyata alınmıştı. Gazetenin diğer muhabiri Açıkgöz'e de copla saldırılmıştı.
Olayla ilgili 7 Temmuz'da kaleme alınan ekspertiz raporunda, gazetecilere saldıran polis memurunun, hakkında şikayet bulunan Mehmet Nuri Ö. olduğuna dair kanıt bulunmaması ve "gazetecilerin ifade vermeye gelmemeleri" nedeniyle söz konusu polis hakkında soruşturmaya gerek olmadığı belirtildi.
Mehmet Nuri Ö., valilik kararıyla İl Emniyet Müdürlüğü'nde oluşturulan komisyonun yürüttüğü soruşturmayla gazeteci Uslu'nun kolunu kıran polis olarak tespit edilmişti.
Gazete avukatlarının şikayetini dört buçuk ay sonra 13 Ağustos'ta karara bağlayan Bahçelievler Kaymakamlığı, 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanunun ilgili maddeleri uyarınca, polis memuru hakkında ceza soruşturması başlatılmasına izin vermedi.
Songül Çiftçi'yi tekmeleyenlere de yargı yolu kapalı
1 Mayıs günü başına aldığı tekmelerle polis şiddetinin sembolü haline gelen Songül Çiftçi'ye saldıranlar da yargılanmayacak.
Emniyetin Çiftçi'nin kafasını tekmeleyen polis olarak tespit ettiği Bahçelievler Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Mehmet Firuz B. de, Emniyet Kriminal Polis Laboratuarları Dairesi Başkanlığı'nca saldırı görüntülerinin yetersiz bulunması ve Çiftçi'nin yüzleşmede saldırganı teşhis edememesi gerekçesiyle soruşturmadan kurtuldu.
Saldırı anını hatırlamadığını daha önce açıklayan Çiftçi, 25 Temmuz'da çağrıldığı teşhiste, sekiz kişi içerisinde zanlıyı tespit edemedi. Bunun üzerine Kaymakamlık, ekspertiz raporu ve teşhis tutanağına değindiği kararında, Mehmet Firuz B.'nin soruşturulmasını reddetti. Çiftçi'nin avukatı İbrahim Güzel'se kararın iptali için İdari yargıya başvuracak.
Geçen yıl saldırılar cezasız kalmıştı
2007 1 Mayıs'ında da Cumhuriyet muhabiri Alper Turgut, Vatan muhabiri Bülent Ergün, Radikal muhabirleri Demet Bilge Ergün, Umay Aktaş, Timur Soykan ve İsmail Saymaz, Kanal D'den İhsan Yıldız ve bir Su TV kameramanı polis saldırılarının hedefi olmuştu.
İdari olarak dosya kapatıldığı gibi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve Alper Turgut dahil 38 kişinin şikayetinde takipsizlik kararı vermişti. (EÖ/EÜ)