Türkiye İşçi sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Mustafa Kumlu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonları (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, Devrimci İşçi Konfederasyonları (DİSK) Süleyman Çelebi ve Hak İş Başkanı Salim Uslu, 1 Mayıs gündemlerini bianet'e anlattı.
Sendikal hakların gaspına karşı duracağız
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: Türkiye'nin birinci gündem maddesi işsizlik ve yoksulluk, sendikalar önündeki engeller, kıdem tazminatına saldırılar, Özel İstihdam bürolarının yeniden gündeme getirilmesiyle mücadele, ekonomik kriz ortamında isçilerin haklarının gasp edilmesi oluşturuyor.Taleplerimizi meydanda haykırıcağız. İstediğimiz hükümetin önümüze getirdiği şekliyle makyaj anayasası değil, antidemokratik 12 Eylül Anayasası'nın tamamen değiştirilmesi gerekiyor.
Enternasyonal dayanışma
KESK Genel Başkanı Sami Evren: 1 Mayıs'ta, küresel sermayenin programına karşı tüm dünyada, emeğin küresel programı haykırılacaktır. Tüm dünyada işçilerin, emekçilerin, yoksulların eş zamanlı olarak sokağa çıkması müthiş bir enternasyonal danışma örneğidir. 1 Mayıs bu bağlamda küresel sermayenin kendi hükümetlerinin önüne koyduğu programa karşı eş zamanlı, en büyük, en politik emek gösterisidir. Katliamdan 33 yıl, 1978'den sonra 32 yıl aradan sonra Taksim sadece Türkiye'deki emekçilere değil, dünya emekçilerine önemli mesajın verildiği alan olacaktır. Buradan verilen mesajlar dünyadaki adaletsizlik, eşitsizlik, işsizlik yoksulluk ve ucuz emek piyasası oluşturan sermayeye karşı çok güçlü bir ses olacaktır. Hükümetin demokratik açılımları ciddi bir şekilde eleştirilecektir.
Gündemi birlikte belirledik
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu: "Konfederasyonlarla birlikte belirlediğimiz taleplerimizi '1 Mayıs 1977'de kaybettiklerimizin faillerinin bulunup adalet önüne çıkarılması; işsizliğin önlenmesi; kiralık işçilik düzenlemesinden vazgeçilmesi; kıdem tazminatı hakkımıza dokunulmaması;4-C ve benzeri uygulamalardan vazgeçilmesi; İşsizlik Sigortası Fonu'nun işsizler için daha etkin kullanılması; vergi adaletsizliğinin giderilmesi; sağlık ve sigorta haklarımızdaki mağduriyetin giderilmesi; asgari ücretin insan onuruna yakışır olması; iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılması; anti demokratik yasaların değiştirilmesi; örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması; taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesi; özelleştirmelerin durdurulması; sosyal devletin daha etkin olması ve emekçilerin sesine kulak verilmesi' oluşturuyor. Türkiye'nin gerçek ve değişmeyen gündemi ise işsizlik ve yoksulluktur."
Sorun demokratikleşme; 4C ikincil kalıyor
Hak - İş Genel Başkanı Salim Uslu:
Türkiye'nin en önemli iki problemi demokratikleşme işsizliktir. Sivil siyasetin etkinliği ve sivil toplumun güçlendirilmesi, seçilmişler üzerindeki vesayetin sona erdirilmesi gerekmektedir. Yüksek yargının bir an önce geniş katılımlı hale getirilmesi gerekmektedir. İşsizlik ve istihdam sorununu Türkiye'nin ekonomi politikalarının odağına yerleştirmek gerekir. Bunun dışındaki sosyal güvenlik 4C statüsü, sendikal haklar ikincildir ve zamanla düzeltilir. Bize göre öncelikli konu demokratikleşme ve işsizliktir. (SP)