Şiddete başvuran polisi tespit etmeye yarayan kask numarası uygulamasına bu 1 Mayıs'ta da geçilmeyecek. Bunu Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ın yaptığı açıklamasından öğrendik.
Köksal, gösteri ve toplantıların yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Van, Hakkari, Diyarbakır, Adana, Mersin'in de aralarında bulunduğu 27 ilde bu uygulamaya neden geçilmediğini açıklamasa da "Yıl sonuna kadar tüm illerde polislerin kasklarında numaralarının olacağını" söyledi.
Peki bu uygulama neden gerekli? Bu soruya son iki yıldaki 1 Mayıs'ta yaşanan iki olay cevap veriyor.
Yemek yerken tokat, ÖDP İl Binasına baskın
1 Mayıs 2007'de, Taksim'de göstericileri kovalayan polislerden biri, eşiyle birlikte Taksim'de yemek yiyen Masis Kürkçügil'e tokat attı. Olayın kameralara yakalanmasının ardından emniyet soruşturma başlattı, ancak tokat atan polis gaz maskesi taktığı için kimliği belirlenemedi.
Basına yansıyan bir diğer olay da geçtiğimiz yılki 1 Mayıs'ta yaşandı. Polis, İstanbul'daki gösterilerde Tarlabaşı'nda bulunan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İl Binasının önünde bekleyen bir gruba copla müdahale etti. Bunun üzerine grup ÖDP binasına girdi. Binayı basan polis gaz bombası, plastik mermi ve cop kullandı. 27 kişinin yaralandığı baskını karşı binada bulunan bir kişi saniye saniye görüntüledi.
Polis baskının ardından, ÖDP yöneticileri Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, baskını görüntüleyen amatör kameranın ve güvenlik kamerasının görüntülerine el koydu, 28 Mayıs 2008'de baskın sırasında parti binasında bulunların ve olayda yaralananların ifadelerini aldı.
Ardından emniyete yazı yazıldı ve olaya karışan polislerin tespiti için emniyetin gerekli incelemeleri yapması istendi. Bunun üzerine emniyet savcılığa içinde 1 Mayıs'ta Taksim'de görev yapan bin polisin fotoğraflarının bulunduğu bir CD gönderdi.
Teşhis için savcılığa çağrılan mağdurlar ve avukatları, baskın sırasında hepsi kasklı ve özel giysili olan polislerden hiçbirini teşhis edemedi. Avukatlar, bu şekilde teşhis yapılmasına itiraz ederek, Taksim'deki bütün polislerin değil, ÖDP İl Başkanlığı binasının bulunduğu sokakta görev yapan ekiplerin tespit edilmesini ve buna ilişkin teşhisler yaptırılmasını talep eden bir dilekçe verdi. Yaklaşık bir yıl önce başlatılan soruşturma hâlâ sürüyor.
Polisin kask numarası olsaydı...
Her iki olayda da görüldüğü gibi şayet polislerin kasklarında numaraları olsaydı ne Kürkçügil'e tokat atan polis ne de ÖDP'ye yapılan baskın "faili meçhul" olarak kalacaktı.
Kaldı ki bu iki olay kameralara yakalanan örnekler. Polis kaynaklı şiddet neredeyse her hün kamuoyu gündeminden çıkmıyor.
Geçtiğimiz yıl çeşitli şehirlerden gelen polislerin görev aldığı ve göstericilere şiddet uyguladığı 1 Mayıs gösterilerinden sonra başlayan kask numarası tartışması bu yıl da canlılığını koruyor.
Emniyet Genel Müdürü'nün açıklamasından anlıyoruz ki bu yılki gösterilerde de polisin kasklarında numara olmayacak. Bu otomatik olarak akıllara şu soruyu getiriyor: Eğer polis şiddet uygularsa yine "faili meçhul" olaylar mı yaşanacak?
Yaşanmaması için Emniyet Müdür uygulamanın yürürlüğe girmediği 27 ilde de polisin kask numarası olmalı. Bunun tartışılabilir bir yanı yok. (BÇ)