"Aynı zamanda birer emekçi olarak, 1 Mayıs’ta, emeğin, birlik ve dayanışma gününün, polis eliyle, zorbalık ve şiddet gününe dönüştürülmesini kınıyor, tüm emekçilerin acısını paylaşıyoruz" diyen ruh sağlığı çalışanları açıklamalarında "Her türlü şiddet unsurunun, toplum ve devlet tarafından kanıksanan, hatta zaman zaman desteklenen bir olgu olmasına" karşı çıkıyor.
Ruh sağlığı çalışanlarının açıklamada dikkat çektikleri bazı noktalar şöyle.
Şiddet şiddeti doğuruyor: "Bizler ruh sağlığı alanında emek verenler olarak, çalıştığımız kurumlarda, danışanlarımızla kurduğumuz ilişkilerde, insanın insana yaşattığı acıyı her gün görüyor ve bu acıları dindirebilmek için şiddet, öfke ve düşmanlık gibi duygularla sürekli mücadele ediyoruz. Görevimiz gereği fiziksel ya da psikolojik şiddetin insanlarda yarattığı sorunların tedavisiyle ilgili çalışmalar yaparken; bize bu görevi verenlerin şiddet uygulaması ya da uygulatmasının, şiddetin beslendiği ve çoğaldığı bir ortam yarattığını düşünüyoruz."
Polislerin tolerans eşiği düşükken silah kullanma yetkisi vardı: "Kolluk kuvvetlerinin görevi, bu tür organizasyonlarda düzeni korumak, toplantı ya da gösteri yapan kişilerin güvenliğini sağlamaktır. Şehir dışından, İstanbul’u bilmeyen, uykusuz ve yorgun polis memurlarının getirilerek görevlendirilmesi, uzun çalışma saatleri nedeniyle tolerans eşiklerinin hayli düşük olması ve o haldeyken silah kullanma yetkilerinin olması büyük bir risk faktörüdür. 1 Mayıs günü can kaybının olmaması ise tarafımızca mucize olarak görülmektedir."
Şiddet failini de etkiliyor: "'Sorun' olarak görülen bir olguyu bertaraf etmek için başvurulan şiddet, mağduru olduğu kadar faili de vurmaktadır. Polis memurları da dahil, toplumun her kesimiyle yaptığımız görüşmelerden biliyoruz ki; şiddet öğesi, sadece mesai saatleri içerisinde sergilenmemektedir. Başkalarına şiddet uygulayan kişiler, bir iletişim biçimi ve sorun çözme aracı olarak, şiddeti ailelerine ve hatta kendilerine de yöneltebilmektedir."
Onaylayan politika şiddeti besliyor: "Evde, okulda, sokakta, işyerinde, medyanın hemen her gün gündeme taşıdığı öldürme, intihar, yaralama olaylarının temelinde, şiddeti onaylayan bu bakış açılarının ve politikaların katkısının olduğunu biliyoruz. Şiddetin başvurulmaması, öğretilmemesi ve kanıksanmaması gereken bir davranış biçimi olduğunu düşünüyoruz." (TK)