Fotoğraf: TGS
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
1 Mayıs’ta haber takibi yaparken Emniyet genelgesi gerekçe gösterilerek polis tarafından görevini yapması engellenen Yol TV Muhabiri Özge Uyanık, Türkiye Gazeteciler Sendikası’yla (TGS) beraber Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Uyanık suç duyurusunda Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ı “kanunsuz emir vermekle" suçlarken, genelgeyi gerekçe göstererek görüntü alınmasını engelleyen polis memurlarını ise “tehdit", “mala zarar vermek", “görevi kötüye kullanmakla" suçlandı.
TIKLAYIN - Gazetecilerin polis şiddetini görüntülenmesine engel
"Gazetecilerin görevlerini özgürce yapmasının sağlanmasını istiyoruz"
TGS’nin Ankara Şubesi yöneticisi Alican Uludağ, TGS Avukatı Meliha Selvi, gazeteci Özge Uyanık, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ve gazeteci Rahmi Yıldırım da suç duyurusu öncesi Ankara Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı.
Burada konuşan Alican Uludağ, Türkiye'de gazetecilere yönelik sistematik bir saldırı olduğunu söyledi. Uludağ gazetecilerin alanda görevini yapamaz hale geldiğini belirterek "Son örnek arkadaşımız Özge'nin başına gelen oldu. Tabii bunda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hukuka aykırı genelgesi etkili oldu. Gazetecilere yönelik fiili müdahalenin son bulması için yargı önünde mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye demokratik bir hukuk devleti ve basın özgürlüğü bunun temelini oluşturuyor. Bu genelgenin geri çekilmesini ve gazetecilerin görevlerini özgürce yapmasının sağlanmasını talep ediyoruz" dedi.
Özge Uyanık, "Nerede bir hukuksuzluk, insanlık dışı muamele, hak ihlali görürsek biz bunu kayıt almaya devam edeceğiz. Biz işimizi yapıyoruz. Görevimizi yaparken kamusal alanda hiçbir kamu görevlisi tarafından engellenmek istemiyoruz" diye konuştu.
TGS avukatı Meliha Selvi de genelgenin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve Danıştay tarafından iptal edileceğinden hiçbir şüphe duymadıklarını ifade etti. Selvi, genelgenin basın hürriyetini engellediği gibi sansür de yarattığını söyledi. Polisin görevinin vatandaşın ve basının karşısında olmak olmadığını söyleyen Selvi, "Görevleri güvenliklerini ve basın hürriyetini sağlamaktır. Genelge öncelikle polis memurlarının haksız bir şekilde müdahalelerine ve kendilerinin de zorda kalmalarına neden olduğu için de geçersizdir" dedi
Ne olmuştu?
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş 27 Nisan'da yayınladığı bir genelgeyle toplumsal ve adli olaylarda görüntü ve ses kaydının alınmasını yasakladı.
Genelge polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılmasına olanak tanıyor, şüphelenilen kişilere müdahale edilmesine izin veriyor.
Görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının gerekçe gösterildiği genelgede bu durumun "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği" savunuluyor.
Genelgenin yuayınlanmasının sonrasında Yol TV muhabiri Özge Uyanık Ankara'daki 1 Mayıs eylemleri takip ederken polisin fiziki saldırısına uğradı. Polis Uyanık'ı "Çekim yapmıyorsunuz" diye engellemek istedi. "Neye göre?" diye soran Uyanık'a polis memuru, "Daha dün genelge yayınlandı" cevabı verdi. Uyanık basın kartını göstermesine rağmen polis, Uyanık'ın telefonunu yere attı ve çektiği videoyu silmeye çalıştı.
TIKLAYIN - "Gazeteciler polisin suçunu görüntülemesin istiyorlar"
TIKLAYIN - Emniyet eylemlerde 'ses ve görüntü kaydı' alınmasını yasakladı
(HA)