1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla tatil ilan edilmesine dair yasa değişikliği Meclis'ten geçti. Ancak yasada 1 Mayıs "bayram" olarak anılmıyor.
Resmi kurumlara bu yıl tatil yok
CHP ve MHP milletvekillerinin verdiği önergeyle, resmi kurumlar, yalnızca bu yıl için, 1 Mayıs'ta tatil yapmayacak. Bu önergenin gerekçesi, yasa değişikliğinin kısa zaman kala yapılmış olması, özellikle icra, haciz işlemlerini etkileme olasılığı.
"Bahşedilmiyor, emekçilerin mücadelesinin sonucu"
DSP, CHP ve DTP milletvekilleri, yasa değişikliği üzerine konuşmalarında, 1 Mayıs'ın nihayet tatil ilan edilmesinin hükümetin "bahşettiği" bir hak olmadığını, emekçilerin ve örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi olduğunu vurguladı.
DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş "Biz siyasetçiler işçilerin hakkını teslim ediyoruz" diye konuştu.
AKP Taksim'i engellemek için mazeret sıraladı
MHP hariç bütün muhalefet partilerinin milletvekilleri 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının önünün açılmasını istedi. Ancak başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olmak üzere, AKP adına konuşan milletvekilleri, kutlamanın nerede olduğunun değil, kendisinin önemli olduğu savıyla Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarının önünü açmayı erteledi.
Çelik görüşmelerin açılış konuşmasında 1 Mayıs'ın 148 ülkede tatil, 28 ülkede bayram olduğunu söyledi.
Ağırbaş "1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına dair karar bürokrasiye bırakılamaz. AKP net tavrını ortaya koymalı"; diğer milletvekilleri "Taksim açılmalı" dedi; ama AKP'li milletvekilleri, Taksim üzerinde ısrar edilmemesi gerektiğini çeşitli bahanelerle dile getirdi. Çelik 1 Mayıs'a 8 gün kaldığını, sendika konfederasyonlarıyla diyaloglarının devam ettiğini, kararın İstanbul Valiliği'ne ait olduğunu ima ederek "hukuk devletine saygı duyulması gerektiğini" öne sürdü; kararı yerel idareye aitmiş gibi gösterdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay görüşmelerde yoktu.
AKP Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi İstanbul'daki diğer meydanların Taksim'den daha büyük, dolayısıyla daha uygun olduğunu söyledi.
Ancak AKP adına konuşanlardan hiçbiri Taksim'in polis haftası kutlamalarına, maç çıkışındaki kutlamalara, yılbaşı kutlamalarına ya da diğer kutlamalara nasıl açılabildiğini, ama 1 Mayıs'a açılmadığını açıklamadı.
"Taksim'in adı 1 Mayıs alanı olmalı"
CHP Milletvekili Ali Arslan, Taksim alanının adının "1 Mayıs" alanı olması gerektiğini, 1977 1 Mayıs'ında ölenler için anıt yapılması gerektiğini söyledi. Bakan Çelik, DTP'li Sırrı Sakık'ın "Anıt planlıyor musunuz" sorusunu bilgisi olmadığı için yazılı yanıtlayacağını söyledi. AKP'li milletvekilleri, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının engellenmemesi gerektiğini söyleyen milletvekillerine "tribünlere oynuyorsunuz" dedi.
Çelik, son konuşmasında "1 Mayıs nerede kutlanacağıyla yasalaşacak değildi" dedi; 1977'nin faillerinin ortaya çıkmasından yana olduklarını söyledi. 1 Mayıs'ın tatil olmasını talimatını Başbakan Erdoğan'ın verdiğini söyledi. Erdoğan geçen yıl "2 katrilyon kaybedilir" diyerek 1 Mayıs'ın tatil olmasına karşı çıkmıştı.
Yasa değişikliği Meclis'teki partilerin ve bağımsız milletvekillerinin oybirliğiyle kabul edildi. (TK)