Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
DİSK, KESK, TTB ve TMMOB 1977, 1989 ve 1996 1 Mayıs’larında hayatını kaybedenleri andı.
Kazancı Yokuşu’nda başlayan anma etkinliklerine CHP milletvekilleri Ali Şeker, Kadir Gökmen Öğüt, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş DİSK, KESK, TTB ve TMMOB temsilcileri katıldı.
Anma etkinliklerin Bakırköy’de gerçekleşecek 1 Mayıs’a kitlesel katılım çağrıları yapıldı.
Beko: Kitlesel mitinge ihtiyacımız var
Kazancı Yokuşu’ndaki anma alanının etrafı polisler tarafından güvenlik kordonuna alındı. Dört kurumun temsilcisi burada açıklamalar yaptı.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs’ı Bakırköy’de kutlama kararını bu yıla mahsus aldıklarını söyledi.
“Hiçbir zaman Taksim’de katledilenleri unutmadık, unutturmayacağız. Türkiye’de dokuz aydan bu yana, başta Ankara mitingi olmak üzere barış güvercinlerinin nasıl katledildiğine tanık oldunuz.
“Türkiye’nin birçok ilinde arkadaşlarımızı kaybettik. Türkiye katliamlar ülkesi oldu. Bunları görmezden gelemezdik. Türkiye’de bir korku duvarı var. Bu korku duvarını sizlerle birlikte yıkabilmek için kitlesel bir mitinge ihtiyacımız olduğundan dolayı hiç kimsenin baskısı altında kalmadan bu güne dek olduğu gibi yol arkadaşlarımız ve yoldaşlarımızla almış olduğumuz karar çerçevesinde bu yıla mahsus Bakırköy’de kutlayacağız.”
Taşeron, güvencesizlik, şiddet, baskı
Beko, Meclis Başkanının laiklik ile ilgili açıklamalarını eleştirdi. Taşeron işçilerin kadroya alınması için başbakanın söz verdiğini hatırlatarak “sözünüzü tutun, taşeron çalışanlara kadro verin” dedi.
“1977 Katliamı ortaya çıkarılsaydı ülkemiz belki de katliamlar ülkesi olmayacaktı” diyen Beko, Katliamın sorumlularını yargılanması talebini yineledi.
KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, 1 Mayıs’ın yasaklanmasına tepki gösterdi. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da “Haziran sıcaklığını bu 1 Mayıs’ta tüm Türkiye’ye getirmeye çok kararlıyız” dedi.
TTB İkinci Başkanı Raşit Tükel de anti demokratik uygulamaların ve baskının arttığını, hak ve özgürlüklerin kısıtlandığını söyledi.
Sağlıkta ticarileşme, sağlıkta şiddet, güvencesizliğin yanı sıra soruşturmalarla baskı ortamının arttığını aktardı.
Mehmet Akif Dalcı Şişhane'de anıldı
Kazancı yokuşuna karanfillerin bırakılmasının ardından etkinlik, Mehmet Akif Dalcı’nın 1989’da polis kurşunuyla öldürüldüğü Şişhane’ye gitti.
Dört kurum adına konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Mehmet Akif Dalcı’yı andı. “1989 1 Mayıs’ının 1 Mayıs ve Taksim’i özgürleştirme mücadelesinde önemli bir köşe taşı olduğunu” söyledi.
Anma etkinlikleri 1996'da Dursun Odabaşı, Yalçın Levent ve Hasan Albayrak'ın hayatını kaybettiği Kadıköy'de devam ediyor.
1 Mayıs'larda hayatını kaybedenler: |
1977: Ahmet Gözükara, Aleksnadros Konteas, Ali Sidal, Ali Yeşilgül, Bayram Çıtak, Bayram Eyi, Bayram Sürücü, Diran Nigiz, Ercüment Gürkut, Garabet Akyan, Hacer İpek Saman, Hamdi Toka, Hasan Yıldırım, Hatice Altun, Hikmet Özkürkçü, Hüseyin Kırkın, Jale Yeşilnil, Kadir Balcı, Kadriye Duman, Kahraman Alsancak, Kenan Çatak, Leyla Altıparmak, Mahmut Atilla Özbelen, Mehmet Ali (Mustafa) Elmas, Mehmet Ali Genç, Mehmet Ali Kol Meral Cebren (Özkol), Mürtezim Ortulu Mustafa Ertan, Nazan Ünaldı, Nazmi Arı, Niyazi Darı, Ömer Narman, Özcan Gürkan, Ramazan Sarı, Rasim Elmas, Sibel Açıkalın, Tevfik Beysoy, Yücel Elbistanlı, Ziya Baki, kimliği belirsiz 35 yaşında bir erkek. (* Kaynak: Fahrettin Engin Erdoğan / DİSK Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürü) 1989: Mehmet Akif Dalcı. 1996: Dursun Odabaşı, Yalçın Levent ve Hasan Albayrak. 2007: İbrahim Sevindik (Gaz bombasından etkilendi, yollar kapalı olduğu için hastaneye geç ulaştırıldı ve kısa süre sonra da hayatını kaybetti.) (BK) |