Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına katılanlar bianet'e taleplerini anlattı. Lastik-İş sendikasından Barış Gücütürk "1 Mayıs işçi sınıfının sesini duyurduğu bayramdır. Emeğimizin karşılığını almak için bu yürüyüşün anlamlı olduğunu düşünüyorum"; Emre Andız da "Bugün zaten başka bir yerde olmamız düşünülemez. Haklarımızı almak için buradayız" dedi.
"Özgürce sendikalaşmak istiyoruz"
Otomotiv yan sanayisinde, otomobiller için tekstil üreten bir işyerinde çalışan Tekstil-İş sendikasından Hafize Çobanoğlu "Özgürce sendikalaşmak istiyoruz. Patronların sendikal haklarımızı kabul etmesini istiyoruz. Çeşitli oyunlarla bağlı olduğumu sendikaları değiştirmeye çalışıyorlar; bunlara karşı da mücadele ediyoruz" diye konuştu.
"Gazetecilerin sendikal hakları için buradayız"
Sabah-atv grevinde yer alan gazeteciler de kutlamaya grup olarak katıldı. Kürsüden direnişteki emekçiler anons edilirken Sabah-atv grevcileri de sayıldı.
Gruptan Ender Egün "Basın emekçileri olarak sendikalaşma hakkımızı istiyoruz. İnsanca çalışma saatleri, iş güvencesi, örgütlenme özgürlüğü taleplerimiz arasında. Biz burada, bugün çalışan tüm basın emekçilerinin sesini duyurmak üzere de bulunuyoruz" dedi.
"Ev içinde çalışan kadına ücret ve sosyal güvence"
Feministlerden Güneş Engin "Emek sömürüsü tek boyutlu değil. Kadınlar ev içinde de çalışıyorlar. Kimse onları görmüyor. Ev içi görünmeyen emeğin ücretlendirilmesini ve ev içinde çalışan kadınların sosyal güvenceye kavuşturulmasını istiyoruz. Erkek egemen kültüre ve erkeğin kadın üzerindeki sömürüsüne hayır diyoruz" derken Derya Divrika "Kadınlar ezilenin en ezileni. Sömürülenin en sömürüleni. Bu bakımdan kadınlar için 1 Mayıs bir kat daha önemli" diye konuştu.
Feministler "Erkekler ev işi yapsın" pankartı da taşıdı.
"1977'de hırsımdan ağlamıştım"
Ahmet Çelik 56 yaşında. "Bolu'dan geldim. Emekli işçiyim" diyor. "1977'de Taksim'de ölümler olduğunda hırsımdan ağlamıştım. Gazetede okuyup bu yıl bu nedenle burada olmak istedim."
Selim Sulta "Eşimle ve iki yaşındaki oğlumla geldik; işçi değilim ama öğrencilik yıllarımda kendimi sosyalist olarak tanımlıyordum. Artık biraz utanıyorum çok bir şey yapamadığım için" diyor ve ekliyor: "Bugün de işçilerle dayanışmak için, ama en çok da adalete, eşitliğe özgürlüğe inancım nedeniyle buradayım." (SP-BB/TK)