Mersin merkeze bağlı Adanalıoğlu beldesinde, Ziraat Odası tarafından sera üreticilerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Köy meydanındaki toplantıda konuşan Adanalıoğlu Belediye Başkanı Kasım Canbolat, belde halkının seracılık yaparak geçimini sağladığını belirterek, son yıllarda sera üreticilerinin büyük sıkıntı içinde olduğunu söyledi.
Üretici mağdur
Bu sıkıntıların üreticileri ekonomik yönden büyük ölçüde etkilediğini ifade eden Canbolat, "Son yıllarda sera üretiminde girdiler artmakta, fakat ürettiğimiz ürünlerin değeri her geçen gün daha da düşmektedir. Hatta bu yıl serada üretilen ürünler satılamıyor. Tüccar bu ürünleri çok düşük fiyattan alıyor ve biz sera üreticileri mağdur oluyoruz. Ürünlerimiz satılamadığı için çiftçimiz bankalardan aldığı krediyi ödeyemiyor. Bu ürünler satılamazsa, bu borçlar nasıl ödenecek? O yüzden bu borçların yeniden yapılandırılması ve borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz. Eğer bu yapılmazsa belki de topraklarımız elimizden gidecek" dedi.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise, Mersin'de yaklaşık 36 bin hektarda sebze üretimi yapıldığını belirterek, bunun 11 bin 600 hektarında örtü altı sebze ve meyve türlerinin yetiştirildiğini kaydetti. Türkiye'deki örtü altı alanlarının yüzde 25'nin Mersin'de bulunduğuna dikkat çeken Gökçel, "Mersin, sahip olduğu üretim alanı ile Türkiye'deki toplam yaş sebze ve meyve üretiminin yüzde 8'ini, örtü altı sebze üretiminin ise yüzde 18'ini karşılamaktadır" diye konuştu.
2008 verilerine göre her geçen gün artan ilk yatırım maliyetleri ile tohum, işçilik, fide, ilaç, gübre ve akaryakıt gibi tarımsal girdiler hesaba katıldığında 1 kilogram örtü altı biberin maliyetinin 37 YKr olduğuna işaret eden Gökçel, "Araştırmalara göre tüketicimizin marketlerde 1 YTL'ye satın aldığı 1 kilogram biberden eline ortalama 30 YKr geçmektedir. Bu durumda üretici zarar etmektedir. Son yıllarda yüzde 100 oranında artan gübre, yüzde 50 oranında artan motorin fiyatları üretim maliyetlerini artırmaya devam etmektedir. Çiftçinin zarar ettiği ürün, tüketiciye kontrolsüz satış fiyatları yüzünden 2-3 katına ulaşmaktadır" dedi.
Konuşmaların ardından köy meydanında toplanan sera üreticileri, biberin para etmemesini biberleri yere dökerek protesto etti. 2 araç dolusu yeşil biberi köy meydanına boşaltan köylüler, biberleri çiğnedikten sonra küfeleriyle birlikte ateşe verdi.
Ellerinde, "1 kilo gübre 200, 1 kilo biber 20 Ykr" yazılı pankartlar taşıyan çiftçiler, attıkları sloganlarla hükümeti protesto etti. (EZÖ)