Siyasi partilerin, 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulasındaki yerleri kurayla belirlendi.
Pusulada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) dördüncü, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) on üçüncü, Halkların Dmeokratik Partisi (HDP) on yedinci, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yirminci sırada yer alacak.
Birleşik Oy Pusulası Sıralaması |
1 – Millet Partisi 2 – Vatan Partisi 3- Genç Parti 4- Cumhuriyet Halk Partisi 5- Hak ve Adalet Partisi 6- Merkez Parti 7- Halk ve Özgürlükler Partisi 8- Saadet Partisi 9 - Demokratik Sol Parti 10 – Demokrat Parti 11 – Bağımsız Türkiye Partisi 12 – Anadolu Partisi 13 – Milliyetçi Hareket Partisi 14 – Halkın Yükseliş Partisi 15 – Halkın Kurtuluş Partisi 16 – Liberal Demokrat Parti 17 – Halkların Demokratik Partisi 18 – Muhafazakar Yükseliş Partisi 19 – Büyük Birlik Partisi 20 – Adalet ve Kalkınma Partisi 21 – Türkiye Komünist Partisi 22 – Komünist Parti 23 – Demokratil Gelişim Partisi 24 – İlk Parti 25 – Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi 26 – Doğru Yol Partisi 27 – Millet ve Adalet Partisi |
75 milyon oy pusulası
26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde kullanılacak birleşik oy pusulalarına ilişkin düzenleme 11 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yer aldı. Seçim için yurtdışı ve yurtiçinde kullanılmak üzere 75 milyon 288 bin 955 birleşik oy pusulası basılacak.
Buna göre;
* Birleşik oy pusulaları beyaz renkli filigramlı birinci hamur kağıda basılacak. Yurtiçinde kullanılacak birleşik oy pusulalarının en üst kısımında başlık olarak büyük harflerle "26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar Birleşik Oy Pusulası" ibaresi, yer alacak.
* Bu ibarelerin hemen altına ise seçime katılacak siyasi partilerim kare çerçeve içinde siyasi partinin özel işareti bulunacak. Partinin özel işaretinin altına 14 punto halinde kısaltılmış ismi, onun altına tam yazı halinde adı, onun altına da parti genel başkanının nüfus kayıt örneğindeki adı ve soyadı, onun altında da partilerin kesinleşen adaylarının ad ve soyadları aldıkları sıra numarasına göre yazılacak.
* Bağımsız adayların adları birleşik oy pusulasının en sağ tarafındaki siyasi parti sütunundan sonra aynı hizada olmak üzere 0,75 sanitmetre boşluk bırakılarak dikey ve 0,2 santimetre kalınlığında bir çizgi çizildikten sonra 0,75 santimetrelik bir aralık bırakılarak yerleştirilecek.
Yurtdışı seçmenleri için
* Gümrük kapıları ve yurtdışı temsilciliklerinde kullanılmak üzere basılacak oy pusulaları ise YSK tarafından özel surette imal ettirilmiş üzerinde "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan kağıda bastırılacak. Pusulasın üstünde tamamı büyük harflerle ve 17 punto olmak üzere "26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi Siyasi Partiler Birleşik Oy Pusulası" ibaresi yer alacak.
* Gümrük kapıları ve yurtdışı temsilciliklerinde kullanılmak üzere basılacak birleşik oy bağımsız adayların adları bulunmayacak.
Yurtiçinde kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımına 1 Ekim'de başlanacak, pusulalar en geç 26 Ekim’de teslim edilecek. Gümrük kapılarında kullanılacak pusulaların basım ve teslimiyse 30 Eylül saat 17.00’ye kadar tamamlanacak. (EA)