"Hane içinde görünmeyen, hane dışında değersizleştirilen emeğimizi; 'kadınlarla ve kadınlar için' karşılıklı bir emeğe dönüştürmek için,
Atölyede, evde ve sokakta 'mor iğne'lerimizi görünür kılmak için,
Birlikte üretmek, çoğaltmak ve hayata kendi ilmeklerimizle tutunmak için,
'Kendine ait' bir kooperatif kuran biz Fiskos Kadınlar; tüm kadın kooperatifleri, feministler ve 'kadın emeği'ni görünür kılma çabasına ortak olan tüm kadınlarla sürekli ve kalıcı dayanışma ilişkileri kurabilmek, deneyim ve sorunlarımızı paylaşmak,ve birlikte şarkı söylemek için 1. Kadın Kooperatifleri Buluşması'nda birlikte olmak istiyoruz.
'Kendimize ait' daha çok üretim kooperatifi için de;
Yaşasın Kadın Dayanışması!"
Bu çağrı üzerine kooperatif kuran, kurmak üzere olan ve kooperatiflerde çalışan kadınlar bir araya geldi. Ve 1. Kadın Kooperatifleri Buluşması gerçekleşti.
"Kooperatife gitmek için evden çıkmak daha kolay "
1.Kadın Kooperatifleri Buluşması'na katılanlardan Melek Özman buluşmayı değerlendirdi:
-Buluşmaya kaç kooperatif katıldı?
Katılanlar arasında kooperatif biçiminde örgütlenmiş gruplar da vardı, önümüzdeki dönemde kooperatif kurmak isteyenler de. İzmit'ten daha önce İzmit Kadın Merkezi'de bir araya gelen şimdi ise bir dikiş atölyesi kurmak üzere olan bir grup kadın katıldı. Adapazarı'ndan Deprem Kadınları Birliği İşletme Kooperatifi, Değirmendere Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi, Bursa'dan Günyüzü Kadın Kooperatifi, Okmeydanı Kağıt Atölyesi Girişimi, yine Okmeydanı'nda kağıt üretimi yapan Feminist Hareket, kadın filmleri yapan Filmmor katıldı.
-Buluşmada neler gerçekleştirildi?
Birlikte türkü söyledik, sohbet ettik. Tabii önemli olan toplantıydı. Toplantıda deneyimlerimizi paylaştık. İlişkimizin sürekli olması için karar aldık.
-Yurt dışındaki kadın kooperatiflerini izliyor musunuz?-
Kişisel olarak takip edenler var, onlar da bu bilgileri diğer kadınlara aktarıyorlar. Zaten önümüzdeki yıllarda onlarla buluşma gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Gelecek en azından bir kooperatif buluşmamıza katılsın istiyoruz.
-Kooperatif biçiminde örgütlenmenin kadınlara yararı ne?
Toplantıda bu konuda konuşan kadınlar oldu. Örneğin deprem bölgesindeki kadınlar, evden kooperatife gitmek üzere çıkmanın daha kolay olduğunu söylediler. Çevrelerinde herhangi bir kadın kuruluşuna, derneğine gitmekten daha meşru görüldüğünü belirttiler. Kooperatifte hem üretiyor ve para kazanıyorlar, hem de bir araya gelip konuşma fırsatı buluyorlar. Kısacası kadınlar bu tür örgütlenmeyi benimsiyorlar.
"Hayatımız değişiyor"
Fiskos Kadınlar Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi İdari Müdürü Şevval Yakut, önümüzdeki dönemde kadın kooperatifleri birliği kurmanın şart olduğunu söylüyor:
-Buluşmanın sonuçlarından memnun musunuz?
Tabii ki. Birbirimize çok yararlı olan bilgiler aktardık, deneyimlerimizi paylaştık. Pek çok kadın, biz niye daha önce tanışmadık, niye bir araya gelmedik diyerek ayrıldı toplantıdan.
-Kooperatif biçiminde örgütlenme giderek artıyor. Yararları ne?
Bence en önemli yararı sürekliliği. Üretim ve işletmeyi de içerdiği için sürekliliği var. Bugün bir araya gelip, yarın dağılmak olmuyor. Kadınlar çalışma, üretme ve para kazanma olanağı buluyorlar. Başka bir işte çalışma olanağı olmayan kadınlar için çok ideal. Hem çalışıp hem de sosyal faaliyet sürdürme imkanı sunduğu için önemli.
-Buluşmaya katılan kadınlar en çok neyi vurguladılar?
Pek çok kadın hayatının nasıl değiştiğini anlattı. Örneğin bir kadın, önceden kalabalıklarda konuşamadığını, şimdi ise çok rahat konuştuğunu anlattı. Hem üretmeyi hem yönetmeyi öğreniyoruz hep birlikte. Bu çok geliştirici bir şey. Üstelik üretip, düşünüp, hayatımızı değiştirmeye çalıştığımız için de evdeki ilişkiler çok değişiyor. Bazı kadınlar,daha önceki yıllarda evden çıkamadıklarını ama şimdi kooperatif sayesinde evden dışarı adım attıklarını söylediler.