Türk Lirası, yeni haftanın ilk işlem gününde de yabancı para birimleri karşısında erimeye devam ediyor.
Sadece dolar bugün yüzde 7'den fazla değer kazanarak 17,75 seviyesinin üzerine çıktı. Euro 20 TL’yi, Sterlin 23,37'yi gördü. Gram altın 1.023 TL'yi aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı.
Dolar/TL Cuma gününü 16,50’den kapatmış, bugüne de 17,16 seviyesinden başlamıştı. Cuma günkü kapanışta 18,98 seviyesinde olan Euro da günü 19,34’ten açmıştı.
Gün içerinde Borsa BIST 100 endeksinde de günlük düşüş oranı yüzde 5'i geçti ve devre kesici uygulandı. Cuma günü de yüzde 6'lık yükselişin ardından yüzde 9 düşüş yaşayan borsada iki defa devre kesici araya girmişti.
TIKLAYIN - "Bir kişinin inadıyla ekonomi yönetilemez"
TL neden değer kaybediyor?
TL’nin değer kaybında faiz indirimi ve hükümetin açıklamalar etkili oluyor.
Bugünkü değer kaybında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı konuşmada, TÜSİAD'ın "İktisat bilimi kurallarına dönülmeli" çağrısını hedef alarak, "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak Nas'lar neyi gerektiriyorsa, onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu" demesi ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin banka müdürlerine, "Faiz politikasına ilişkin eleştirilere kapalı olduğunu" kesin bir dille aktarması etken oldu.
Hükümetin ekonomi politikası ülke risk primi yükseltiyor. Şu an için Türkiye’nin risk pirimi 591 puanla tehlike sınırının üstünde.
Bu durum TL’ye olan güveni ortadan kaldırırken, dövize olan talebi artırıyor. Öyle ki mevduat sahiplerinin yüzde 65’inden fazlası elinde döviz veya altın tutuyor. TL’den dövize geçenler her geçen gün artıyor.
Ayrıca faiz indirimine karşılık Merkez Bankası’nın piyasalara doğrudan müdahalesi de bu değer kaybına engel olamıyor. Öyle ki Merkez Bankası Ocak 2014'teki müdahalesinin ardından ilk doğrudan döviz satışını 1 Aralık'ta yaptı. 1 Aralık’tan sonra da 3 Aralık, 10 Aralık, 13 Aralık, 17 Aralık’ta da piyasaya doğrudan müdahale etti.
Merkez Bankası’nın müdahalede sattığı döviz tutarı net olarak bilinmezken resmi olmayan kaynaklar 10 milyar dolara yakın bir rakam olabileceğine dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin daha da düşeceğine yönelik açıklamaları Merkez Bankası’nın müdahalesini etkisiz kılıyor.
Merkez Bankası’nın net rezervlerinin eksilerde olması da bankaların zorunlu karşılıklarını sattığı endişesi yaratıyor.
TIKLAYIN - Türkiye'de ekonomik çöküş nasıl başladı?
TIKLAYIN - Ekonomik kriz daha da derinleşir mi?
(HA)