Dersim 1937-1938
Dersim Generali Seyit Rıza'nın 30 Temmuz 1937'de İngiliz Dışişleri Bakanlığına Gönderdiği Mektup
Bu belge Genelkurmay'ın "Türkiye Cumhuriyeti'nde Ayaklanmalar" adlı yayının 491. sayfasında 4 no'lu ek olarak yer alıyor.
İsmet İnönü
1937 Dersim isyanında uzun süre direnen Demenan aşiretinin şimdiki reisi kamer Çicek: "Abdullah Paşa üç şey istiyordu: Askere gideceksiniz, vergi vereceksiniz, birbirinizin malına göz koymayacaksınız.."
Seyit Rıza'nın adamları. Ortada oturan, oğlu Şeyh Hasan
Seyit Rıza'nın aralarında bulunduğu 11 kişi 50 yıl önce bu meydanda asılmıştı.
Atatürk 1937'de Tunceli'deli Singeç Köprüsü'nün açılışını bizzat yapmıştı.
Sabiha Gökçen
Menez Akkaya ölümden dönüşünü ağlayarak anlatıyor ve şöyle diyor: "Öyle olmuştu ki, korku diye bir şey kalmamıştı. Bir daha böyle olayların olmasını istemiyorum"
Hasan Karataş uzun süre Seyit Rıza'nın yanında kalmış o günleri anlatırken, "Her şey birbirine karışmıştı. Kim ne yaptığını bilmiyordu" diyor
Süleyman Demirel
Şükrü Baykara: "Ne anlatayım evladım, sanki bir kâbus çökmüştü üstümüze; 37-38 olayı çok acı bir olaydı.İnsan olarak herkes susmuştu. Aslında o zaman da şimdide bize üvey evlat muamelesi yapılıyor" (Sağda)
Nurali Yerlikaya şimdi 80 yaşında.(1987) O günleri gözleri dolu dolu anlatırken şöyle diyor: "Hükümetin emri, Dersim'i islah etti artık ne bilem...Millet karşı koydu, o da eyillik ile yapmadı, silah ile yaptı" (Sağda)
Sadi Koçaş
12 Mart 1971 Askeri Darbeyle kurulan Başbakanlığı'na Nihat Erim'in getirildiği hükümette Başbakan yardımcısı, Emekli Albay
1937 harekatı, bu tahta köprünün yakılmasıyla başladı
İsyanın lideri Seyit Rıza
Yıl 1937... General Abdullah Alpdoğan (arkası dönük) Dersimli köylülerle konuşuyor: "Üç şey istiyoruz. asker , vergi, itaat..."
Yıl 1987... Tunceli'nin Halbori Köyü.Dersim'i kimi yaşamıs, kimi anasından, babasından öğrenmiş.