ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
tarım politikaları
etiketli haberler
TİP II. Tarım Konferansı: Söz üreticide
TİP II. Tarım Konferansı, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde yapıldı. Alanında uzman akademisyenler, çiftçiler, küçük üreticiler, hayvancılıkla geçinenler, kooperatifçiler, ziraat ve gıda mühendislerinin katıldığı konferansta tarımın neoliberal politikalar ve AKP eliyle getirildiği durum ile çözümler tartışıldı.
15 Nisan 2023
Tuz Gölü'nün su alanı yüzde 10’a kadar düştü
Aksaray, Konya ve Ankara arasında yer alan, başta flamingolar olmak üzere binlerce kuşa ev sahipliği yapan Tuz Gölü, kuraklığın etkisiyle her geçen gün biraz daha küçülüyor.
31 Ocak 2023
Su seviyesi düşen Beyşehir Gölü kıyıları çekiliyor
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, kıyıdan onlarca metre çekilerek ilçe merkezinden uzaklaştı.
12 Aralık 2022
Kurutulan Marmara Gölü'nü kurtarmak için iş birliği yapılacak
Yanlış tarım ve su politikaları sonucu kurutulan Marmara Gölü'nün rehabilitasyonu için Manisa Valiliği, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.
8 Kasım 2022
"NE YAPACAĞIZ, KAÇA SATACAĞIZ?"
Pamukta taban fiyatı açıklanmadı, çiftçi mağdur
Çukurova’da pamuk hasadı başladı ancak pamuk taban fiyatları hâlâ açıklanmadı. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, pamuk üreticilerini dinledi.
8 Eylül 2022
ENDEMİK BALIK TÜRLERİ TEHLİKEDE
Kurutulan Marmara Gölü için Ombudsman'a başvuruldu
Doğa Derneği, yanlış tarım ve su politikaları sonucu kurutulan Marmara Gölü için Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsman) başvuruda bulundu.
17 Haziran 2022
Şekerin fiyatı 5,96’dan 7,80’e yükseltildi
Raf garanti sistemi kapsamında perakende sektörüne sağlanan 5 kilogram şekerin fiyatı ise 10 lira zamlanarak, 55 TL'ye çıktı.
31 Mart 2022
2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ
Üç Van Gölü büyüklüğünde sulak alan ekolojik işlevini yitirdi
Yapılaşma, kirlilik, kurutma, aşırı kullanım gibi çeşitli sorunlar nedeniyle son 300 yılda, dünyadaki sulak alanların yüzde 87’si, 1970’ten bu yana ise yüzde 35’i yok oldu.
2 Şubat 2022
ÇAĞLAR KEYDER VE ZAFER YENAL YAZDI
Türkiye’nin büyüyen tarım sorunu: İklim değişikliği ve devlet
Devletin tarım politikalarında bir netleşme yaşanmadan, değişken makro göstergelere yapılan müdahaleler belli kurallara bağlanmadan orta vadede istenilen düzeyde düzenli ekim yapılmasını beklemek zor.
20 Ocak 2022
Tarım sezonunun 2 aylık döneminde yağışlar yüzde 29 azaldı
Türkiye'de tarım sezonuna rastlayan 1 Ekim 2021 ile 30 Kasım 2021 arasındaki 2 aylık dönemde yağışlarda normaline göre yüzde 29 azalış, bir önceki döneme kıyasla yüzde 35 artış yaşandı.
10 Aralık 2021
JMO GENEL BAŞKANI HÜSEYİN ALAN ANLATTI
"Konya'da yüzey yarıklarının asıl sebebi yanlış tarım politikaları"
Konya'da göllerde suların suların çekilmesinin ardından bazı bölgelerde obruklar ve yüzey yarıkları oluşmasının nedenlerini Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan ile konuştuk.
29 Eylül 2021
Tansu Pişkin
Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta sular çekildi
Kızılırmak'ın Sivas'tan geçen bazı bölümleri ile kentteki Pusat-Özen ve 4 Eylül barajlarında mevsimsel kuraklık ve yanlış sulama yöntemleri nedeniyler su seviyesi önemli oranda azaldı.
13 Eylül 2021
BÜLENT DANIŞOĞLU YAZDI
Orta Vadeli Program: Baştan savma, ölçüsüz ve tutarsız
2022-2024 Orta Vadeli Program’da bu kadar çok tutarsızlığın olması tesadüf değil. Türkiye’yi 20 yıldır yönetenler, plan ve planlamayı adım adım ülke yönetiminden çıkararak, tutarlılık ve ölçülülük arayışı içinde olmadıklarını zaten gösterdiler.
10 Eylül 2021
Bülent Danışoğlu
CHP'DEN SORU ÖNERGESİ
"AKP iktidarı çiftçiye sahip çıkmamakta kararlı"
CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, AKP'nin tarım politikalarını "Bugün temel gıda ürünlerinin hemen hemen hepsi ithal ediliyor. Buğdayın doğduğu topraklarda buğday ithal ediyoruz. Tonu 300 dolara arpa ithal ediyoruz" ifadeleriyle eleştirdi.
9 Eylül 2021
Konya'daki Suğla Gölü'nde sular çekildi
Konya'nın Seydişehir ilçesinde, mevsimsel kuraklığın yanı sıra yanlış sulama politikaları nedeniyle Suğla Gölü'nde sular önemli oranda çekildi.
3 Eylül 2021
CHP’li Gürer: 19 yılda 3 milyon 205 bin hektar tarım alanı kayboldu
CHP’li Gürer, AKP’nin iktidara geldiği 2001 yılından 2020 yılına kadar geçen süreçte 3 milyon 205 bin hektar tarım alanının kaybolduğuna dikkat çekerek, özellikle patates, şeker pancarı ve tütün ekilen alanlarda ciddi düşüş olduğunu belirtti.
18 Ağustos 2021
Eyyy patates!
Kim Hanedanlığı'nda olduğu gibi bu ülkede de iki sofra mevcut. Biri masanın üzerinde açılan sofra, diğeri ise yer sofrası. Yoksulluğu ve onun kaynağının buluştuğu sofra, bu ülkenin tüm çıplaklığıyla yüzünün yere serildiği yer sofrası. Birinde patatesin mahcubiyeti…
8 Mayıs 2021
Çayan Okuduci
CHP'Lİ VEKİL GÜRER
“Yağdaki fiyat artışının sorumlusu AKP'nin tarım politikası”
CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer, ayçiçek yağının fiyatındaki önlenemeyen artışın sorumlusunun, yerli üreticiyi desteklemeyip, ithalata dayalı bir tarım politikası izleyen AKP iktidarı olduğunu söyledi.
29 Ocak 2021
Ziraat Mühendisleri Odası: 2021 tarımda hüsran yılı olacak
TMMOB'a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası, tarım sektörüne ilişkin karar ve bütçelere ilişkin değerlendirmesinde, tarımsal desteklerde artış yapılmamasının olası sonuçlarını sıraladı. "2021 yılı ülkemiz tarım sektörü için hüsran yılı olacaktır" dedi.
16 Aralık 2020
TÜM KÖY SEN'DEN SEDAT BAŞKAVAK DEĞERLENDİRDİ
"AKP Torba Yasa Sunduğunda İşçinin Yararına Bir Şey Çıkmıyor"
AKP'nin tarım politikalarına ilişkin bu hafta TBMM'ye sunması beklenilen 33 maddelik torba yasa teklifindeki ayrıntıları Tüm Köy Sen Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak anlattı: Ormanlar, tarım alanları ve tütün...
1 Haziran 2020
Tansu Pişkin
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Çiftçi-Sen: Marketlerden Değil, Köy Kooperatiflerinden Tüketin
Çiftçi-Sen, CHP'li Kani Beko'ya gönderdiği mektupta, "Küçük ölçekli, yerel tohumlarla, yerel çeşitleri üreten çiftçi ve köylülerin ürünlerini tüketiciye ulaştıran mekanizmalar oluşturulmalı, tüketici olarak ta tercihimiz bu ürünlerden yana olmalıdır" dedi.
19 Nisan 2020
BÜLENT DANIŞOĞLU YAZDI
Neo-Osmanlı Tarım Politikası
Neo-Osmanlılar patates ve soğanla başladılar. Bu kadar ithalatla baş etmek mümkün değil, bari ihracatı kısıtlayalım, diyorlar. Oysa temel verilere bakınca, tarımda yapısal bir sorun olduğu açıkça görülüyor.
8 Ocak 2020
Bülent Danışoğlu
NECDET ORAL İNCELEDİ
Partilerin Seçim Bildirgelerinde Tarım
Seçimlere doğru siyasi partiler hazırladıkları seçim bildirgelerinde tarımı yeniden gündeme getirdiler. Vaatler özellikle mazot, gübre, yem gibi temel girdiler üzerindeki vergi yükünün azaltılmasına odaklanıyor.
21 Mayıs 2015
Necdet Oral
NECDET ORAL ÇİFTÇİLER GÜNÜ İÇİN YAZDI
Neoliberalizm Tarımsal Yapıyı Tahrip Etti
Dünya Çiftçiler Günü'nde* Türkiye'de tarımın durumu: Tohum, ilaç ve gübre gibi tarım girdilerine yeni pazarlar yaratılıyor; tarımda tekellerin hakimiyeti güçlendiriliyor.
14 Mayıs 2015
Necdet Oral
“Suyu Pazar Ekonomisi Tüketiyor”
Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür tarımda denetimsiz aşırı su tüketilmesinin ve kaynakların kamu malı olmaktan çıkarılmasının yeraltı ve yüzey sularının tükenmesinde etkili olduğunu söyledi.
13 Şubat 2013
Yüce Yöney
Sıfır Gümrüklü Mısıra Tepki
Hububat Üreticileri Sendikası hükümetin sıfır gümrüklü 500 bin ton mısırın ithaline izin vermesine tepki gösterdi. Türkiye'de üretebilecek ürünlerin ithalinin yasaklanmasını, herkesin sağlığını koruyacak politikalar uygulanmasını istedi.
9 Ağustos 2011
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Aysu: Çiftçi, Girişimciye Değil Tarıma Destek İstiyor
Çiftçi Sen Genel Başkanı Aysu, "et işleme tesislerine 1 milyon euro'ya kadar yatırım yapan girişimciye destek" sözü veren Bakan Eker'e soruyor: "Kendi toprağında üretim yaparak geçinebilme imkanı olan binlerce çiftçi yerine birkaç şirketi desteklemek ne kadar adaletli?"
30 Mayıs 2011
NECDET ORAL YAZDI
2010'da Tarım ve Hayvancılık
2010 yılında tarıma et fiyatındaki olağanüstü artışlar ve buna bağlı olarak hayvancılıkta başlayan ithalat süreci damgasını vurdu. Cumhuriyet tarihinde ilk kez kurbanlıklar ithal edildi, hayvancılık tümüyle ithalata bağımlı hale geldi.
5 Mayıs 2011
Necdet Oral
Loç'un HES İsyanına Pelin Batu'dan Destek
Loç Vadililer’in oturma eyleminin 23. gününde Pelin Batu “Loç’taki katliamdır. Önünde durduğumuz şirket utanmadan çalışıyor” dedi; Kasderfed’den Çelebioğlu “Davaya rağmen süren inşaat ne manaya geliyor?” diye sordu, Sarıcı mücadelenin “dünya ve geleceğin sorunu adına” olduğunu söyledi.
30 Aralık 2010
Emir Çelik
Avrupa Tarım Politikaları ve Türkiye Tarımı İstanbul'da Konuşuldu
Heinrich Böll Stiftung Derneği ve Yeşiller İstanbul'un düzenlediği "Avrupa Tarım Politikaları, Ortak Tarım Politikası ve Gıda Egemenliği" toplantısında TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın AB politikalarıyla Türkiye'deki durumu anlattı.
8 Temmuz 2010
NECDET ORAL'IN ANALİZİ
Tarımda Doğrudan Gelir Desteği Bitti, Sıra Havza Bazlı Modelde
Doğrudan Gelir Desteği Projesi tarımda üretim–istihdam dengelerini altüst etti; edilgen bir köylü kesimi yaratarak sistemden çıktı. 2010 yılından itibaren birçok eksik ve eşitsizlikler içeren "Havza Bazlı Üretim Modeli"ne geçilecek.
12 Ocak 2010
Necdet Oral
Dr. NECDET ORAL'IN ANALİZİ
2009: Krizin Gölgesinde Tarım
2009’da yaşanan küresel mali kriz tarımı da derinden etkiledi. Düşen ürün fiyatları ve artan girdi maliyetleri çiftçi gelirlerini geriletti. Çiftçinin girdi ve mekanizasyon talebi düştü. Tüketicinin daha ucuz yerli ürünlere yönelmesi nedeniyle tarım ürünleri ithalatı azaldı.
5 Ocak 2010
Necdet Oral
1
2
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver