ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
plastik kirliliği
etiketli haberler
İnsan akciğerinde ilk kez mikroplastiğe rastlandı
Mikroplastik ilk kez yaşayan insanların ciğerlerinin derinliklerinde tespit edildi. Parçacıklar, analiz edilen hemen hemen tüm numunelerde bulundu.
7 Nisan 2022
Londra’nın çöpü Adana'ya
Bloomberg’ten Kit Chellel, Londra'da attığı çöp poşetlerinin içine GPS yerleştirdi. Çöplerin ikisi Türkiye’ye geldi. Fakat çöpün ulaştığı yer bir geri dönüşüm merkezi değildi.
31 Mart 2022
BM, plastik kirliliğini sona erdirmeyi amaçlayan kararı kabul etti
BM çevre meclisinin anlaşma kararı, 2015 Paris Anlaşması’ndan bu yana en büyük adım olarak tanımlanıyor. Karar, 2050'ye kadar neredeyse 4 katına çıkacağı tahmin edilen plastik üretimiyle mücadele için önlemler alınmasını öneriyor.
4 Mart 2022
28 ÜLKEDE YAPILAN KÜRESEL ANKETİN SONUÇLARI AÇIKLANDI:
10 kişiden 9’u “BM Plastik Kirliliği Sözleşmesi”ni destekliyor
Ipsos’un, Plastic Free Vakfı için, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 28 ülkede 20 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği anketin sonuçları, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) işbirliği ile analiz edildi.
22 Şubat 2022
GREENPEACE AKDENİZ'DEN NİHAN TEMİZ ATAŞ
"Adana'daki kimyasallar besin zincirine karıştı"
Adana'daki çöp döküm sahalarına ilişkin raporlarını bianet'e değerlendiren Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Proje Lideri Nihan Temiz Ataş: "Kimyasallar şu anda Adana’da toprağı etkiledi, besin zincirine karıştı ve nesilden nesile geçecek".
10 Şubat 2022
Tansu Pişkin
GREENPEACE RAPORU
Avrupa'nın plastik çöpü Türkiye'ye zehir oldu
Greenpeace'in Adana'daki yasa dışı plastik döküm alanlarından toplanan toprak, kül, su ve tortu örnekleri üzerinde yaptığı analizin sonuçlarına göre, tespit edilen dioksin ve furan miktarı, kirletilmemiş toprak numunesinin 400 bin katı çıktı.
9 Şubat 2022
WWF RAPORU
Plastik kirliliğinde eşik değer aşıldı
WWF'in “Denizlerdeki Plastik Kirliliğinin Denizel Türler, Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemler Üzerindeki Etkileri” adlı raporuna göre, 19 ile 23 milyon ton arasında plastik atığın denizlere karıştığı tahmin ediliyor. Eğer böyle devam ederse denizlerdeki plastik kirliliği 2050'ye kadar dört katına çıkacak.
8 Şubat 2022
ARAŞTIRMA
Plastik ambalajlardaki kimyasallar obeziteye yol açıyor
Yapılan bir araştırmaya göre, günlük hayatta kullanılan plastik ambalajlar, aşırı kiloyu ve obezitenin gelişimini destekleyebilecek kimyasallar içeriyor.
28 Ocak 2022
ARAŞTIRMA
Kimyasal kirlilik, insanlık için güvenli sınırı geçti
Kimyasal ve plastik kirliliğin, insanlık için güvenli sınırı aştığı ve küresel ekosistemleri tehdit ettiği uyarısında bulunan bilim insanları, döngüsel ekonomiye geçiş önerisi yaptı.
20 Ocak 2022
TÜRKİYE’DE PLASTİK ATIK SORUNU VE POLİTİKA ÖNERİLERİ
Türkiye'den Akdeniz’e yılda kişi başına 1 kg plastik karışıyor
WWF-Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü'nün plastik kirliliği raporuna göre, atık yönetimindeki eksiklikler nedeniyle dünya genelinde plastik atıkların yüzde 37’si hâlihazırda toprak, tatlı su ve denizlere karışarak kirliliğe sebep oluyor.
21 Aralık 2021
Çeşme, plastik kirliliği ile mücadele eylem planını açıkladı
Akdeniz’de plastik kirliliğine dikkat çekmek için yola çıkan WWF’in Blue Panda yelkenlisinin Çeşme ziyareti sırasında, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Çeşme’nin Eylem Planının ana hatlarını açıkladı.
7 Eylül 2021
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER CMS RAPORU
Plastik kirliliği: Göçmen türler çok savunmasız
BM'nin yeni yayımladığı bir çalışmaya göre, Asya-Pasifik bölgesindeki göçmen türler plastiğe karşı en savunmasız gruplar arasında yer alıyor. Plastik kirliliği göçmen türler üzerinde iklim krizine ek bir stres faktörü olarak tanımlanıyor.
1 Eylül 2021
GREENPEACE
Avrupa'da geri sayım: Plastik pipetler tarihe karışıyor
3 Temmuz’dan itibaren tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerde plastik pipet, tabak, kaşık, çatal ve bıçakların kullanımı yasak olacak. Greenpeace, Türkiye'ye de tek kullanımlık plastikleri yasaklaması için çağrı yapıyor.
29 Haziran 2021
Plastik atıkların yüzde 74'ünün ithalatı yasaklandı
Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeler Lideri Nihan Temiz Ataş, bu tarihi kararın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Aralık 2020’de belirttiği “sıfır atık ithalat hedefi”ne giden yolda çok önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.
19 Mayıs 2021
GREENPEACE
Türkiye yine Avrupa’dan en çok plastik çöp alan ülke oldu
Türkiye’de geçen seneye göre plastik atık ithalatında yüzde 13 artış gerçekleşti ve her gün 241 kamyon dolusu plastik atık Türkiye’ye geldi. Son 16 yılda ise Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atıklar 196 kat arttı.
26 Nisan 2021
Avrupa’da meşrubat kutuları yüzde 100 geri dönüşümle üretilecek
Açıklanan plana göre 2025 yılına kadar şişe ambalajlarında yüzde 100 geri dönüştürülmüş materyal kullanılacak. 2030 yılına kadar da şişelerde bu orana ulaşılacak.
2 Mart 2021
AB, OECD dışındaki ülkelere plastik atık göndermeyecek
Yeni kurallar, plastik atıkların, genellikle bunu sürdürülebilir bir şekilde yönetecek kapasite ve standartlara sahip olmayan üçüncü dünya ülkelerine ihracatına son verme amacını taşıyor.
28 Aralık 2020
Plastik kirliliği Everest Dağı’nın zirvesine ulaştı
2018 yılında dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru’nda tespit edilen plastik çöplerin ardından mikroplastik kirliliğin dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı’nın zirvesine kadar ulaştığı açıklandı.
24 Kasım 2020
GREENPEACE
İthal plastik atıklar Adana’nın havasını ve suyunu zehirliyor
Greenpeace’in Adana’da çektiği görüntüler, ithal edilen plastiklerin bir kısmının doğaya atıldığını ya da yakıldığını gözler önüne serdi. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, yakılma esnasında toksik zehirli gazların ortaya çıktığını söyledi.
19 Kasım 2020
Okyanusların dibinde en az 14 milyon ton mikroplastik var
İngiliz Uluslar Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütüne (CSIRO) bağlı bilim insanlarının yeni bir araştırmasına göre, en az 14 milyon ton mikroplastiğin okyanuslarının dibinde olduğu tahmin ediliyor.
7 Ekim 2020
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
WWF TÜRKİYE
Plastik kirliliğinin uluslararası suç boyutu belgelendi
Yeni yayınlanan INTERPOL raporu, yasadışı ticaret ve küresel plastik ticareti rotalarındaki suç vakalarında artışı ortaya koydu. WWF Türkiye, dünya genelinde yaşanan plastik kirliliği krizinin çözümü için küresel işbirliği çağrısında bulundu.
27 Ağustos 2020
Atlantik Okyanusu'nda plastik miktarı: 21 milyon ton
Araştırmacılar bunun buz dağının görünen kısmını oluşturduğunu söylerken, mikro plastiklerin denizden tekrar karaya, karadan ise ciğerlerimize ulaştığını belirtiyor.
19 Ağustos 2020
Koronavirüs: Salgın Bağlantılı Maske Kirliliği Artıyor
Fransalı aktivistler mevcut plastik kirliliğine maske ve eldiven kirliliğinin de eklendiği konusunda uyarıyor.
27 Mayıs 2020
GREENPEACE
Türkiye’de Plastik Atık İthalatı Son 15 Yılda 173 Kat Arttı
Türkiye’de bir yandan plastikle ilgili mücadele devam ederken bir yandan plastik atık ithalatı artmaya devam ediyor. Greenpeace, Çin’in 2018'deki plastik atık ithalatı yasağının ardından plastik çöplerin yeni adresinin Türkiye olduğunu söylüyor.
20 Mayıs 2020
Greenpeace: Koronavirüsten Plastik Değil, Hijyen Korur
Greenpeace, koronavirüs sonrası plastik sektörünün hijyenik olduğu gerekçesiyle plastik tüketimini teşvik ettiğini belirterek, virüsün plastik yüzeyde 2 ila 9 gün arasında kaldığını ortaya koyan bilimsel araştırmaları hatırlattı.
1 Nisan 2020
GREENPEACE AKDENİZ
İki Balıktan Birinin Midesinden Plastik Çıktı
"Türkiye'deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği" raporuna göre Türkiye'de incelenen balıkların yüzde 44'ünün midesinde mikroplastik bulundu.
25 Ekim 2019
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
COCA-COLA, En Çok Plastik Kirliliğine Sebep Olan Marka
Break Free From Plastic adlı plastik karşıtı küresel oluşumun yaptığı araştırmaya göre COCA-COLA dünyada en çok plastik kirliliğine sebep olan marka. En çok kirliliğe yol açtığı kıtalar ise Afrika ve Avrupa.
24 Ekim 2019
Plastik Çağı: Erişilemeyen Adadan Binlerce Plastik Çıktı
Birleşik Krallık'a bağlı 12 kilometrekarelik "erişilemeyen ada" bilim insanlarının plastik kirliliğinin boyutlarını ortaya koymak için incelediği noktalardan biri oldu. Adadaki plastik oranının son iki yılda hızla artığı tespit edildi.
2 Ekim 2019
Plastik Kirliliğine Karşı Yola Çıkan Blue Panda Türkiye'de
Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) Blue Panda yelkenlisi Türkiye'ye ulaştı. Tekne, Akdeniz'deki plastik kirliliği konusunda uyarmayı hedefliyor.
12 Eylül 2019
Plastik Kirliliği Sargasso Denizi'nde de Canlı Yaşamı Tehdit Ediyor
Okyanusların tüm dünyada hiç olmadığı kadar tehdit altında olduğu günlerde bir plastik kirliliği haberi de Sargasso Denizi'nden. Greenpeace'ten bilim insanları aldığı örneklerde binlerce mikroplastik parçacığa rastladı.
21 Ağustos 2019
Kutuplardaki Buzullardan Plastik Atıklar Çıktı
Dünya plastik çağını yaşamaya devam ederken, Pasifik ve Atlas Okyanusları'nın kesişme noktasında yapılan araştırmalar buzullarda da plastik olduğunu saptadı. Uzman ekipten Jacob Strock, "Görünce midemize yumruk yemiş gibi olduk" dedi.
15 Ağustos 2019
Plastik Kirliliğinden En Çok Etkilenen Beş Deniz Canlısı
Plastik kirliliği birçok canlı türünü kötü etkilemeye, hatta öldürmeye devam ediyor. Bir yandan da ekolojik döngüyü bozarak besin zincirini olumsuz etkiliyor. Bakın daha neler yapıyor...
6 Ağustos 2019
1
2
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver