ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
pestisit
etiketli haberler
Greenpeace: Limitlerin üzerinde pestisit kullananlar açıklansın
"Türkiye son üç yıldır pestisit kaynaklı bildirimde ilk sırada. Pestisit denetimlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklaştırılması ve sonuçlarının kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşılıp, caydırıcı politika ve uygulamaların hayata geçirilmesini talep ediyoruz."
15 Ekim 2024
Türkiye, pestisit bildirimlerinde yine ilk sırada
En çok bildirimi yapılan pestisit kalıntısında, biber ve limon ilk sıralarda yer alıyor. Mandalina, portakal, nar, domates, kabak, ayva gibi meyve ve sebzelerle birlikte kimyon, kekik, nane, sumak, rezene, asma yaprağında da limit üstü pestisit tespit edildi.
23 Mayıs 2024
AB, pestisit kullanımını azaltma planından vazgeçti
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 2030 yılına kadar pestisit kullanımını yüzde 50 oranında azaltma planının çiftçilerin eylemleri nedeniyle reddedildiğini duyurdu.
6 Şubat 2024
Burak Altınok'un
haberi
Türkiye’den ihraç edilen 27 gıda ürününde yasaklı klorpirifos maddesine rastlandı
Gelişim sürecinde olan çocukların klorpirifosa maruz kalmaları durumunda beyinlerinde kalıcı ve geri dönülmeyen hasarlar oluşabileceği gözlemlendi.
27 Aralık 2023
Burak Altınok
Kısa ve Öz 19: Kanserojen glifosat kullanımı devam edecek mi?
Türkiye'de özellikle tahıl ürünlerinin hasadında glisofat kullanımı çok yaygın. Ürünün hasat edilmeden önce daha çabuk kuruması için kullanılan glifosat neredeyse doğrudan masaya geliyor. Kanserojen bir madde olan glifosat kullanımı Avrupa'da da tartışma konusu.
18 Ekim 2023
Tuğçe Yılmaz'ın
haberi
"Pestisitler bin kilometre kadar uzağa taşınabiliyor"
“Pestisit Atlası: Tarımda Kullanılan Zehirler Hakkında Gerçekler ve Rakamlar” çalışması, Postane Galata’da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı.
11 Ekim 2023
Tuğçe Yılmaz
Kısa ve Öz 10: Pestisit ya da tarım zehiri nedir?
Gıda Mühendisi Bülent Şık ve gazeteci Tuğçe Yılmaz'ın hazırladığı "Kısa ve Öz"ün yeni videosunda tarımda, kentlerde, park ve bahçelerde kullanılan pestisitleri ele aldı.
8 Eylül 2023
Bülent Şık,Tuğçe Yılmaz
Buğday Derneği: Soframıza gelen zehirlerden 6'sı daha yasaklandı
Derneğin yürüttüğü Zehirsiz Sofralar Kampanyası kapsamında toplanan imza sayısı 182 bini geçerken, kampanya süresince yasaklanan pestisit aktif maddesi sayısı da 37'yi buldu.
23 Ağustos 2023
Kısa ve Öz 3: Tarımsal zehir kullanımı artıyor, organik tarım yerinde sayıyor
Ekoloji odaklı video serisi “Kısa ve Öz” kullanımı her geçen yıl artan tarımsal zehir konusuyla bianet’te.
16 Ağustos 2023
Organik tarımın adı var kendi yok
Tarımda pestisit kullanımı giderek artıyor, son on yıl içinde Türkiye genelindeki pestisit kullanımı %40 artış gösterdi. Organik ve iyi tarım uygulamalarının ülke genelindeki tarımsal faaliyetler içindeki toplam payı sadece %1,7'dir.
15 Ağustos 2023
Bülent Şık
BÜLENT ŞIK İLE “NE YİYORUZ, NE BİLİYORUZ?” WEBİNAR SERİSİ
Şık: "İklim krizi meselesini çözsek dahi, toksik madde kirliliği kalacak"
IPS İletişim Vakfı/ bianet'in gıda mühendisi Dr. Bülent Şık ile birlikte düzenlediği webinar serisinin ilki olan “Pestisitler ve Halk Sağlığı” webinarı, 10 Ekim Pazartesi günü (dün) yapıldı.
11 Ekim 2022
Pestisitlerin yarıdan çoğu 10 ilde kullanılıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verileri, Türkiye'de pestisit kullanım miktarında 2015'ten sonra keskin bir artış olduğunu gösteriyor. Kamu yararını gözeten, halk ve çevre sağlığını korumayı ilke edinen bir siyasal düzene gereksinim çok büyük...
5 Ekim 2022
Bülent Şık
Bülent Şık ile “Ne Yiyoruz, Ne Biliyoruz?” webinar serisi başlıyor
IPS İletişim Vakfı/ bianet, gıda mühendisi Dr. Bülent Şık ile birlikte dört ayrı başlıkta bir webinar serisi düzenliyor. Serinin “Pestisitler ve Halk Sağlığı” başlıklı ilk webinarı, 10 Ekim Pazartesi günü saat 19.00’da.
22 Eylül 2022
Zehirsiz Sofralar Platformu açıkladı: Tarım zehirlerinde rekor artış
Tarım zehiri kalıntısı nedeniyle 2022 yılının henüz ilk yarısında tarım zehiri bildirim sayısı 259’a ulaştı.
9 Ağustos 2022
BUĞDAY DERNEĞİ
Zehirsiz kentlere doğru uygulamalar rehberi
Buğday Derneği “Vatandaşlar İçin Zehirsiz Kentlere Doğru Uygulamalar Rehberi”ni yayımladı. Rehberde, ekolojik ve doğa dostu tarifler de yer alıyor.
1 Haziran 2022
ZEHİRSİZ SOFRALAR PLATFORMU
Avrupa’nın geri gönderdiği zehirli gıdalar kimin sofrasında?
Tarım zehirleri nedeniyle Avrupa ve diğer dünya ülkelerinden Türkiye’ye geri dönen gıda ürünleri rekor seviyeye ulaştı. Zehirsiz Sofralar Platformu sordu: “Zehirli ürünler kimin sofrasında?”
9 Mayıs 2022
"ZEHİRSİZ KENTLER MÜMKÜN"
Buğday Derneği'nden “İBB’de Vektörle Mücadele” webinarı
12 Nisan Salı günü 11.00 - 12.30 saatleri arasında gerçekleşecek olan webinarda İstanbul örneği üzerinden sivrisinek mücadelesi için neler yapılabileceği anlatılacak.
8 Nisan 2022
ARAŞTIRMA
Kimyasal kirlilik, insanlık için güvenli sınırı geçti
Kimyasal ve plastik kirliliğin, insanlık için güvenli sınırı aştığı ve küresel ekosistemleri tehdit ettiği uyarısında bulunan bilim insanları, döngüsel ekonomiye geçiş önerisi yaptı.
20 Ocak 2022
ZEHİRSİZ SOFRALAR PLATFORMU
Dünyada zehirsiz kentler ve Türkiye
Zehirsiz Sofralar Platformu tarafından başlatılan “Zehirsiz Kentler için Harekete Geç” başlıklı imza kampanyası, belediyelerin, zehirsiz kent olma yolunda kararlı bir adım atacaklarına dair söz vermelerini talep ediyor.
18 Ocak 2022
Tarım zehirleri stoklar tükenene kadar soframızda
Tarım ve Orman Bakanlığı, AB'nin sağlığa ve çevreye zararlı olduğu gerekçesiyle yasakladığı pestisitlerin kullanım süresini ikinci kez uzattı. Zehirsiz Sofralar Pestisit Eylem Ağı sordu: Mesele alternatifsizlik mi, yoksa şirketlerin elindeki stoklar mı?
10 Ocak 2022
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ZEHİRSİZ KENTLER KAMPANYASI
75 kurum "zehirsiz kentler" için harekete geçti
Zehirsiz Sofralar Platformu, yaşam alanlarımızda insan ve çevre sağlığını tehdit eden zehirli kimyasalların belediyeler öncülüğünde kullanımının sonlandırılması ve ekolojik, doğa dostu alternatiflerin uygulanması talebiyle Zehirsiz Kentler Kampanyası’nı başlattı.
23 Aralık 2021
BUĞDAY DERNEĞİ RAPORU
Belediyeler zehirsiz kentler için ne yapıyor?
Buğday Derneği'nin “Türkiye’deki Belediyelerde Zararlı Mücadelesi Durum Analizi Raporu”na göre, belediyeler pestisitlerin ve biyosidallerin yerine çevre dostu yöntemlerin kullanılması gerektiğinin farkında ancak buna karşın sadece yüzde 27,8’i alternatif/zehirsiz yöntemleri uyguluyor.
25 Kasım 2021
Gıda güvenliği ile ilgili bazı sorulara yanıtlar
Küflü yiyecek yenebilir mi, pestisit denilen tarım zehirlerini yıkayarak yok edebilir miyiz, çocuklara ne sıklıkla sosis-sucuk-salam gibi işlenmiş gıdalar verilebilir, çocukları toksik kimyasal maddelerden nasıl koruruz, işlenmiş gıdalar zararlı mı?
9 Kasım 2021
Bülent Şık
Zehirsiz Sofralar Platformu kuruldu
Sağlık, çevre, ekolojik yaşam, tüketici hakları, doğa koruma, tarım, gıda ve benzeri alanlarda çalışan 38 kurum, erişilebilir, sağlıklı ve güvenilir gıda için çalışmayı hedefleyen Zehirsiz Sofralar Platformu’nu kurdu.
2 Kasım 2021
Pestisitler obeziteye yol açıyor mu?
Araştırmacılar klorpirifos maruziyetinin obezite riskini artıran faktörlerden biri olduğunu belirtiyor ve yapılan araştırma da buna ilişkin önemli bir kanıt sunuyor. Ancak çalışmanın fareler üzerinde yapıldığını ve henüz insanlarda doğrulanmadığını da belirtmeliyim.
2 Kasım 2021
Bülent Şık
Buğday Derneği: Zehirsiz kentler istiyoruz
Buğday Derneği, kentelerde kullanılan tarım zehirlerinin insan sağlığını ve doğayı tehdit ettiğini belirterek, "Yemyeşil çimle kaplı parkta piknik yaparken ya da çimenlerin üzerinde çocuğunuzla oynarken yavaş yavaş zehirleniyor olabilirsiniz” diye uyardı.
9 Ekim 2021
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Türkiye tarımında kullanılan yasaklı pestisitlerin listesi
AB ülkelerine Türkiye’den ihraç edilen gıda ürünlerine yapılan analizlerde, 2020 yılında uygunsuz çıkan örneklerin yaklaşık dörtte birinin, 2021 yılında ise beşte birinin tarımsal üretimde kullanılması yasaklanmış pestisit içerdiğini söyleyebilirim.
5 Ekim 2021
Bülent Şık
Yediği nardaki pestisit sebebiyle ölen çocuk Meclis gündeminde
HDP Milletvekili Rıdvan Turan, konuyla ilgili hem Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin hem de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlamaları için soru önergesi verdi.
23 Eylül 2021
BUĞDAY DERNEĞİ
"Pestisit zehirlenmeleri artıyor"
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, hakemli dergi BMC Public Health'te yayımlanan yeni bir araştırmaya göre kullandıkları pestisitlerden zehirlenen çiftçilerin ve tarım işçilerinin sayısının dünya genelinde son 30 yılda yaklaşık 15 kat arttığını açıkladı.
13 Ocak 2021
MUTFAKTAKİ KİMYACI
İnsan sağlığı toprak sağlığına bağlıdır
Sıklıkla dile getirilen ama kanımca toprağa vurgu yapmadığı için eksik olan “tarladan çatala gıda güvenliği” sözü “topraktan çatala gıda güvenliği” olarak anlaşılmalıdır; temel mesele toprağı korumaktır çünkü.
20 Ekim 2020
Bülent Şık
ZEHİRSİZ SOFRALAR SİVİL TOPLUM AĞI'NDAN TURGAY ÖZÇELİK
9 pestisit yasaklandı: "Yasak var ama denetim yok"
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 9 pestisiti yasaklaması kararını bianet'e değerlendiren Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı'ndan Turgay Özçelik, denetim ve alternatif tarım politikalarına yönelik adım atılmadığı müddetçe gelişmelerin yetersiz kalacağını söyledi.
11 Ağustos 2020
Tansu Pişkin
Glifosat: Tüketen ve üretende kansere neden oluyor
Uluslararası kuruluşlar tarafından zararlı olduğu kabul edilmesine ve alternatif pek çok yöntem ve tekniği olmasına rağmen glifosat, endüstriyel tarımda en çok kullanılan tarım zehiri (pestisit) etken maddelerinden biri.
7 Ağustos 2020
1
2
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver