ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Kürtçe edebiyat
etiketli haberler
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Türk Edebiyatı ya da “Kürtçe”
Mehmed Uzun, ilk gençliğinde, edebiyatın okuru, siyasetin genç aktörü olduğu yıllarda tanışmıştı “acı gerçekle!”. “Kürtçe’nin uyduruk bir dil olduğunu” ve adeta “Kürtlerin hiçbir zaman var olmadıkları” resmi tezleri üzerinden siyasalar bina ediliyordu ısrarla.
28 Ekim 2017
Şeyhmus Diken
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Kürdi Literatürü Kurumsallaştırmak!
Kürtçenin “statü” ve “ülke ölçeğinde kullanım alanlarının sınırları” meselesi öyle gözüküyor ki; önümüzdeki yılların da başat sorunu olmayı sürdürecek.
2 Temmuz 2016
Şeyhmus Diken
KÜRTÇE ÇOCUK EDEBİYATI
Mem Bawer: Kürt Folkloruyla Gelişen Çocuk Edebiyatı Bin Yıllardır Var
Şair, yazar, Hîva adlı çocuk yayınevinin kurucularından MemBawer, Kürt çocuk edebiyatını, nasıl başladığını, şimdi ne durumda olduğunu, yazarlarını anlattı.
27 Şubat 2016
Elif Dumanlı
ANADİLİ GÜNÜ / MEHMET SAİD AYDIN
“Her Dil Kendi Edebiyatını Üretmekte Mahirdir”
Şair Mehmet Said Aydın ile Kürtçe edebiyatın kendine özgü yolculuğunu, Kürtçe kitapların Kürtlerin yaşadıklarıyla paralel giden öyküsünü konuştuk.
21 Şubat 2016
Ayça Söylemez
Kürtçe Romanın Genç İsmi: Omer Dilsoz
Omer Dilsoz'ün daha önce yayınlanan dört romanı son romanıyla birlikte İstanbul Kitap Fuarı münasebetiyle yeniden basıldı. Bedri Adanır, Dilsoz ile romanları ve Kürtçe edebiyat hakkında konuştu.
15 Kasım 2014
Bedri Adanır
Kürt Romancı Mehmed Uzun Anıldı
Kürt edebiyatının mihenk taşlarından sayılan yazar Mehmed Uzun Diyarbakır'da ailesinin ve dostlarının katılıdığı bir törenle anıldı.
11 Ekim 2014
Bedri Adanır
İnatçı Bir Bahar: Kürtçe ve Kürtçe Edebiyat
Vecdi Erbay Kürtçe ve Kürtçe Edebiyat altbaşlıklı İnatçı Bir Bahar adlı kitabında Kürtçenin dilsel ve toplumsal serüveniyle birlikte Kürtçe edebiyat ve onun varoluş mücadelesi çeşitli boyutlarıyla ele alan 48 yazıyı derledi.
8 Eylül 2012
Rüya Yüksel
Kürt Edebiyatı Varlık Dergisi'nde
Varlık Dergisi’nin Eylül sayısının teması: Kürt edebiyatı. Dergide Laurent Mignon, “Bir yazarın anadilinde yazıyor olmasından daha doğal ne olabilir? İlk bakışta son derece basit görünen bu soru aslında büyük dramlara işaret ediyor” diyor.
26 Eylül 2011
ÖZLEM GALİP VE ABİDİN PARILTI'YLA RÖPORTAJ
Kürtçe Romana Buyrun, Kılavuzunuz Hazır!
"Kürt Romanı"nı önümüze döken Galip ve Parıltı: "Hala insanlar çıkıyor, Kürt edebiyatı yok, diyor. Biz de bu kitapla diyoruz ki, var işte". Kürtlerin salt siyasetle anılmasından rahatsızlar, Kürtçe edebiyat üzerine konuşmak ve konuşturmak istiyorlar.
19 Mart 2011
Erhan Üstündağ
ŞEYHMUS DİKEN'DEN
Karên Kurdewarî
Özgür, kitabı için de peşinen "spas" dediğimde; mizahi üslubunu konuşturarak "Eyvallah Abê, benden de pir spas, kapında olmişam paspas" diyerek Kürdocul İşler'i tutuşturdu elime. Sülüklü Han'da iki saat çayın, kahvenin imanını gevrettik, bolca mizah yapıp kendimizle de dalga geçtik.
5 Mart 2011
Şeyhmus Diken
Van'da "Kürtçe Okuyalım" Günleri
Van Belediyesi, Kurdî Der; Eğitim-Sen Şubesi ve Lîs Yayınevi, 3-5 Aralık günlerinde kentte "Kürtçe Okuyalım" başlıklı bir etkinlikler dizisi düzenliyor. Etkinlikte beş Dünya Klasiğinin basımı ve ücretsiz dağıtılması ve Kürtçe kitap sergisi de gündemde.
29 Kasım 2010
AVESTA YAYINEVİ KOORDİNATÖRÜ KESKİN SORUYOR
İstiklal Caddesi’ndeki Kitapçılarda Neden Kürtçe Kitap Standı Yok?
Avesta Yayınevi’nin koordinatörü Abdullah Keskin, "İstiklal Caddesi’nde kitapçılarda Kürtçe kitaplara ayrılmış stant görmedim; neden bu yapılmıyor?" diye soruyor.
2 Kasım 2010
Semra Pelek
KÜRTÇE EDEBİYAT
Murathan Mungan "Üniversitelerde Kürtçe Okumalar"da
Bilgi, Boğaziçi ve Sabancı Üniversiteleri, 10-11-12 Mayıs'ta Kürtçe edebiyatla ilgili üç panel düzenliyor. Bilgi Üniversitesi'nde 12 Mayıs'taki panelde Murathan Mungan da bir konuşma yapacak.
9 Mayıs 2010
ŞEYHMUS DİKEN yazdı
Sürgün İçin Zamanın Değeri
Firat Cewerî’nin daha önce Kürtçesi okurlarıyla buluşan “Gecikmiş Bir Sonbahardı” romanı, küllerinden doğan bir dilin sürgünlükte boy veren edebiyatının, egemen dile (Türkçeye) edebi bir armağanı gibi duruyor.
30 Ağustos 2008
Şeyhmus Diken
ŞEYHMUS DİKEN yazdı
Başbakan Hakkında Suç Duyurusunda Bulunuyorum
Duyduk duymadık demeyin; 80 yıl önce çıkarılan kanun gereği, bugün bir belediye başkanı “Türk Harflerinin dışında başka harfler (q, w, x)” kullandığı için “Türk Harfleri Tatbiki Hakkındaki Kanuna” muhalefetten yargılanıyor.
12 Temmuz 2008
Şeyhmus Diken
ŞEYHMUS DİKEN'den
Ehmedê Xanî Kendi Yurdunda!
Bu ülkenin başbakanı ve onunla Diyarbakır'a gelen geçici Kürt vekilleri, hangisi Ehmedê Xanî hakkında ne biliyor? Evet, şehrimizin gündemi onlarınkinden farklı. Ama özellikle de Ehmedê Xanî, diyoruz biz, bölgenin nabzı olan Diyarbekir'de.
31 Mayıs 2008
Şeyhmus Diken
YELİZ KIZILARSLAN'ın yazısı
Türkiye'de Yazar ve Başkası Olmak: Mehmed Uzun
Yazar olmanın, yazı yazmanın ve başka bakabilmenin her halini bilen bir yazar olarak Mehmed Uzun, Kürt olmanın içine de yazısının ve dilinin başka bakabilme hallerini eklemişti. Bu ülkede başkası olma halinin çaresizliğini de...
15 Aralık 2007
Yeliz Kızılarslan
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver