ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
kömür santralleri
etiketli haberler
Elektrik üretiminde ithal kömür zirveye oturdu
Elektrik üretiminde ithal kömürün payının artması, Türkiye’nin hem enerjide dışa bağımlılığını hem de sera gazı emisyonlarını artırıyor.
9 Mayıs 2024
Enerji krizi Avrupa’yı kömür ve nükleere yöneltti
Enerji krizi nedeniyle AB ülkelerinde kapatılmış olan 26 kömür santrali ünitesi yeniden faal hale getirildi. AB ülkelerinin elektrik üretiminde ise nükleer santraller ilk sırayı aldı.
23 Şubat 2023
Adana’da yoksulluk "zehir" yaktırıyor: Hava kirliliği üst seviyede
Adana’da kömür odun alamayan halk, seralardan topladığı plastikleri yakıyor. Plastikler, yandığında kanserojen zehirli gaza neden oluyor. Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, Adana’da belli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacak kadar hava kirliliği olduğunu söyledi.
30 Aralık 2022
Burcu Özkaya Günaydın
YENİ RAPOR
Yapım aşamasındaki kömürlü termik santral kapasitesi azaldı
Global Energy Monitor’ün bu yıl sekizincisini yayımladığı ‘‘Yükseliş ve Çöküş 2022: Kömürlü Termik Santrallerin Küresel Takibi’’ raporuna göre, yapımı süren ve planlanan kömürlü termik santral kapasitesi 2021 yılında yüzde 13 oranında azaldı.
26 Nisan 2022
WWF ve SEFiA raporu: Kömür ekonomik çözüm de değil
WWF Türkiye ve SEFiA'nın raporuna göre, Dinar’da planlanan santral Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefiyle uyumlu önlemlerin alınmadığı, en düşük maliyetli senaryo altında bile faaliyete başladıktan ancak 18 yıl sonra kâr edebilecek.
12 Nisan 2022
Gençler karbonsuz gelecek için kömürden çıkış planı istiyor
İklim İçin Gençlik Türkiye ekibi, Türkiye’nin iklim krizi ile mücadele etmek için açıkladığı 2053 net sıfır karbon hedefine ulaşmak için acilen 2030 yılına kadar kömürden çıkılacağının açıklanmasını talep ediyor.
27 Ocak 2022
SAĞLIK VE ÇEVRE BİRLİĞİ - HEAL
Türkiye'de kömürün 55 yıllık karnesi: 200 bin erken ölüm
HEAL'in raporuna göre, halen çalışır durumda olan kömür santrallerin 4.8 trilyon TL’lik sağlık maliyeti bulunuyor. Santraller bugüne kadar 117 bin 661 erken doğuma, 1 milyon 247 bin çocukta bronşit vakasına, 62 milyon iş günü kaybına yol açtı.
27 Ocak 2022
Slovenya 2033 yılına kadar kömürden çıkıyor
Slovenya, Paris İklim Anlaşması kapsamında kömürden çıkış planını açıklayan 23. Avrupa ülkesi oldu.
14 Ocak 2022
ULUSLARARASI ENERJİ AJANSI RAPORU
Kömürden elektrik üretimi 2021’de zirveye ulaştı
Uluslararası Enerji Ajansı, ekonomik toparlanmayla beraber kömür santrallerinden elektrik üretiminin 2021’de yüzde 9 arttığını açıkladı.
20 Aralık 2021
KÖMÜRDEN ÇIKAN 4. AVRUPA ÜLKESİ
Portekiz son termik santralini de kapattı
Portekiz, Pego isimli kalan tek kömür santralının planlanandan 10 gün önce kapanmasıyla beraber Avrupa’da kömür yakmayı durduran dördüncü ülke oldu.
23 Kasım 2021
15 kurumdan açıklama: Türkiye COP26'da neden sessiz?
COP26'da ilk hafta tamamlanırken kömür kullanımını bırakmaya yönelik adımlar gelmeye devam ediyor. Ancak Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan Türkiye’den kömürden çıkışa dair hiçbir açıklama yok.
5 Kasım 2021
KÖMÜRDEN ÇIKIŞ 2030 RAPORU
Kirleten öderse Türkiye 2030’da kömürden çıkabilir
Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması ve 2053 için net sıfır karbon hedefini açıklamasının ardından atılması gereken en hızlı ve gerçekçi adım küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yarısına sebep olan kömürü en geç 2030 yılına kadar elektrik sisteminden çıkarmak.
2 Kasım 2021
Çin'in fosil yakıt kararı: 2060’a kadar yüzde 20’nin altına düşecek
Çin, 2060 yılına kadar fosil yakıt kullanımını yüzde 20'nin altına düşürmeyi hedeflediğini duyurdu. Yeni planda düşük karbonlu bir geçişe eşlik edebilecek ekonomik ve sosyal risklere karşı aşırı tepkiyi önlemek gerektiği aktarıldı.
25 Ekim 2021
Romanya en geç 2032’de kömürden çıkıyor
Romanya’nın kömürden çıkış yılı olarak belirlediği 2032, Paris Anlaşması ile uyumlu değil, ancak onaylanan plan çerçevesinde buna ulaşmanın mümkün olabileceği belirtiliyor.
29 Eylül 2021
YERYÜZÜ DERNEĞİ
Kömür santralleri insan haklarını yok sayıyor
Yeryüzü Derneği’nin kömürlü termik santrallerin bulunduğu sekiz ilde yaptığı saha çalışmasına göre, santraller, yöre halkının yaşam, barınma, mülkiyet, çevre, sağlık ve eğitim haklarını doğrudan ihlal ediyor ve yok sayıyor.
23 Eylül 2021
EUROPE BEYOND COAL
"Türkiye’de kömürün geleceği kalmadı"
Europe Beyond Coal, Çin'in yeni kömürlü yakıt projeleri üretmeyeceği ve Türkiye'nin Paris İklim Anlaşmasını onaylayacağı kararları üzerine yaptığı açıklamada Türkiye’nin kömürden çıkış için acilen bir yol haritası belirlemesi gerektiğini söyledi.
22 Eylül 2021
16 Avrupa ülkesi 2030’a kadar kömürden çıkıyor
Kömür Sonrası Enerji İttifakı’nda yer alan 16 Avrupa ülkesi 2030’a kadar kömürden çıkış taahhüdü verdi. Kömürün Ötesinde Avrupa Kampanyacısı Duygu Kutluay, Türkiye’nin de bu kervana katılarak kömürdeki ısrarını bırakmasını talep etti.
30 Haziran 2021
Kömür Masalları yayında: Kömür masalları gerçekleri gizliyor
“Kömür Masalları” çalışmasıyla Türkiye’de kömür hakkında üretilen argümanların temelini mercek altına alan İklim Haber, kömürün temiz, ekonomik, yerli ve milli olduğu argümanlarını çürütüyor.
27 Mayıs 2021
"Dünya Termik Santralleri Terk Ediyor, Biz Filtreleri Konuşuyoruz"
Erdoğan'ın termik santrallere filtre sistemi takılmasını erteleyen yasayı veto etmesinin ardından Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Baran Bozoğlu ve Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Üyesi Orhan Aytaç bianet'e konuştu.
3 Aralık 2019
Hikmet Adal
"Kömürsüz Muğla İçin" Direniş: Tüm Gezegen Ödüyor
Milas'ta "Kömürsüz Muğla İçin" sloganıyla bir araya gelen halk, bölgeyi yaşanmaz hale getiren linyit madenleri ve termik santrallere karşı birlikte mücadele kararı aldı.
27 Temmuz 2019
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
SAĞLIK YAZILARI / CAVİT IŞIK YAVUZ YAZDI
Halkın Sağlığına Tehdit: Fosil Yakıtlar
Sermaye kendisine maliyet getirecek ve kâr maksimizasyonunu etkileyecek her şeyden ve herkesten “muaf” olmak istiyor. Termik santraldeki muafiyet beklentisinin bedeli ise yeni hastalıklar ve erken ölümler demek.
21 Şubat 2019
Cavit Işık Yavuz
Türkiye Kömür Üretiminde Dünya İçin En Büyük 4. Tehdit
Dünya Kaynakları Enstitüsü raporunda kömürün en zararlı yakıt türü olduğuna vurgu yapılırken dünya çapında 1200 yeni kömür santrali projesi oldu ve bunların 49'unun Türkiye'de olduğu ifade edildi.
22 Kasım 2012
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver