ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biyolojik çeşitlilik
etiketli haberler
BM ülkeleri, açık denizlerde biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda anlaştı
Yaklaşık 20 yıldır üzerinde çalışmalar yürütülen anlaşma, ülkelerin ulusal deniz yetki alanlarının ötesindeki biyoçeşitliliği korumayı amaçlıyor.
5 Mart 2023
İKLİM KRİZİ
Küresel ısıtma, biyolojik çeşitliliği geri dönülmez şekilde etkiliyor
Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre 2°C’nin üzerindeki sıcaklık artışı, dünya genelindeki biyolojik çeşitlilik ve ekosistemlerde büyük ve geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir.
27 Haziran 2022
WWF RAPORU
Soyu tükenmekte olan tür sayısı hiç bu kadar yüksek olmadı
WWF’nin yeni raporuna göre 2021’de en büyük kayıplarla karşılaşan canlı türleri Afrika orman filleri, kutup ayıları, ağaç kurbağaları, turnalar ve balık türlerinden köpekbalığı, Mersin balığıgiller ve mezgitgiller oldu.
31 Aralık 2021
İKLİM KRİZİ
2020 Brezilya yangınları: 17 milyon hayvan hayatını kaybetti
Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 2020’de Brezilya, Pantanal Sulak Alanlarındaki dev orman yangınında 17 milyon hayatını kaybetti. Uzmanlar, 2020 yangınlarını "kıyametvari" olarak tanımladı.
19 Aralık 2021
KUŞLARIN YOK OLUŞ RAPORU
Avrupa’daki her 5 kuştan 1’inin yok olma tehlikesi var
Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesinin güncel haline göre, Avrupa’daki kuşların yüzde 13’ü yani 71 kuş türü yok olma tehlikesi altında.
15 Ekim 2021
16 STK'DAN COP15 LİDERLERİNE ÇAĞRI
"Hunutlu Kömürlü Termik Santrali’ni durdurun"
STK'ların ortak açıklamasında liderlere, 'Türkiye’de Çin’in doğrudan yatırımı olan Adana’daki Hunutlu ithal kömürlü termik santralın, neden küresel ölçekte tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağası koruma alanına yapılıyor?' diye soruldu.
14 Ekim 2021
Stefano Mancuso ve Carlo Petrini’den Biyoçeşitlilik kitabı
Stefano Mancuso ve Carlo Petrini'nin kitabı Fatmagül Ezici'nin çevirisiyle Yeni İnsan Yayınevi'nden yayımlandı.
12 Ekim 2021
ABD'de 23 canlı türünün soyu tükendi
Balık ve Yaban Hayatı Servisi'nden yapılan açıklamada 11 kuş, 8 taze su midyesi, iki balık, bir yarasa ve bir bitki türünün tamamen yok olduğunun düşünüldüğü söylendi.
30 Eylül 2021
KIRMIZI LİSTE GÜNCELLENDİ
Köpek balığı ve vatoz neslinde tükenme tehlikesi
Komodo ejderi de özellikle yükselen deniz seviyeleri ve Endonezya habitatındaki yükselen sıcaklıklar nedeniyle artık nesli tükenmekte olan canlılardan biri olarak listeleniyor. Abanoz ve gül ağaçları bu yıl ilk kez listeye alınan tehlike altındaki ağaçlar kategorisinde.
7 Eylül 2021
ARAŞTIRMA
Her üç ağaç türünden biri yok olabilir
"Dünya Ağaçlarının Durumu" adlı yeni bir rapora göre, dünyadaki ağaç türlerinin en az yüzde 30'u vahşi doğada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. En büyük tehdit ise mahsul için yapılan orman temizliği.
2 Eylül 2021
Yayla muzu tehlike altında: "Aşırı toplanıyor"
Halk dilinde "yayla muzu" olarak bilinen "ışgın" yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Peki ne yapmalı, nasıl bir önlem alınmalı?
18 Haziran 2021
Mehtap Güngör
DOĞAL HAYATI KORUMA VAKFI
"Kaybedecek zaman yok, kritik eşikteyiz"
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açıklama yapan Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Türkiye’de korunan alanların 2030'a kadar Türkiye yüzölçümünün yüzde 30’una ulaşması gerektiği söyledi. Avrupa'da bu rakam yüzde 25, Türkiye'de ise yüzde 15 civarında.
5 Haziran 2021
22 MAYIS BİYOÇEŞİTLİLİK GÜNÜ
Türkiye'de korunan alanların yüzölçümüne oranı yüzde 8,7
Türkiye'de korunan doğal alanların, bir başka deyişle "Korunan Alan"ların ülke yüzölçümüne oranı yüzde 8,7. Bu oran, Avrupa'da yüzde 25. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), korunan alanların oranının 2030'a kadar yüzde 30'a yükselmesi gerektiğini söylüyor.
22 Mayıs 2021
WWF TÜRKİYE
"Biyoçeşitlilik için Akdeniz’in en az üçte biri korunmalı"
WWF’in yeni raporu, biyolojik çeşitliliği ve balıkçılığı kurtarmak için Akdeniz'in en az yüzde 30'unun korunması gerektiğini vurguluyor. Bu sağlanırsa, Akdeniz balık stokları -Berlam ve Orfoz gibi ticari açıdan değerli türler dâhil - güçlü bir şekilde iyileşebilir.
26 Şubat 2021
Türkiye'nin geleneksel habitat bilgisi kayıt altına alınıyor
Tarım ve Orman Bakanlığın 2017'de başlattığı "Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi" kapsamında 25 bin veri deriledi. Bu veriler yıl sonuna kadar Geleneksel Bilgi Yönetim Sistemi'ne kaydedilecek.
18 Aralık 2020
Türkiye'nin "Biyolojik Çeşitlilik Haritası" oluşturuldu
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2013'te başlattığı Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında, yaklaşık 852 bin 644 koordinatlı noktada 13 bin 409 bitki ve hayvan türünün tespiti yapıldı.
1 Aralık 2020
Erdoğan: İklim değişikliğiyle mücadelede en ön saftayız
Erdoğan, BM Biyolojik Çeşitlilik ZZirvesi’ne gönderdiği mesajda “Tarihi mesuliyetimiz yok denecek kadar az olmasına rağmen iklim değişikliği ile mücadelede en ön safta yer alıyoruz” dedi.
30 Eylül 2020
Dünya liderlerinden biyolojik çeşitlilik sözü
Aralarında dünyanın en büyük ekonomilerine sahip 5 ülkesinin liderinin de bulunduğu 60’ın üzerinde devlet ve hükümet başkanı, BM Biyolojik Çeşitlilik Zirvesi öncesinde “Liderler Taahhüdü”nü imzalayarak insanların ve dünyanın sağlığı için doğayı korumaya yönelik adımlar atmayı vaat etti.
28 Eylül 2020
Caretta Caretta Yuvasına Aracıyla Zarar Veren Kişiye 60 Bin Lira Ceza
Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından "biyolojik çeşitlilik ile bu çeşitliliği barındıran ekosistemin korunması"na ilişkin maddeyi ihlal ettiği gerekçesiyle 60 bin 163 TL, 4 yuvayı bozduğu için de 400 TL para cezası verildi.
1 Ağustos 2019
WWF: Biyolojik Çeşitlilik için Hareket Zamanı
22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü için açıklama yayınlayan Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Türkiye'de küresel ölçekte tehlike altında olan tür sayısının son 10 yılda dört katına çıkarak 400'e ulaştığını hatırlattı.
21 Mayıs 2019
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Tabiatı Bozuk Yasa İstemiyoruz!
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin çağrısı ile Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasa Tasarısı'nın doğaya vereceği zarar altı ilde protesto edildi.
25 Şubat 2013
TABİATI KORUMA KANUNU
"Amaç Koruma Değil Kullanma"
Tabiat Kanunu İzleme Girişimi sözcüsü Özkara, yakında Meclis'te görüşülecek Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı'nın koruma alanlarını "koruma" değil, "kullanıma açma" amacı taşdığını söylüyor.
11 Şubat 2013
Nilay Vardar
"Biyoçeşitliliği Korumak" mı? Totalitarizme Giden "Çevre" Yolu mu?
Hükümetin kanun tasarısı Biyoçeşitliliği ve Tabiatı koruma kisvesi altında doğayı ve doğal yaşamı piyasanın insafına terk ediyor. Öte yandan bu yasa tasarısı kanımca AKP'nin farklılıklara tahammül etmeyen, anti demokratik ve totaliter zihin dünyasını da ifşa ediyor.
9 Kasım 2010
Şadi Idem
"Biyolojik Çeşitliliği Koruma Tasarısı Korumuyor, Saldırıyor"
Suyun Ticarileştirmesine Hayır ve 3. Köprü Yerine Yaşam Platformları, Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısıyla ilgili "Halkın direnişini yasalarınızla engelleyemezsiniz" dedi. Başbakan'ın Taksim'deki patlamaları doğa savunucularına bağlamasını "kınıyoruz" dendi.
1 Kasım 2010
Emir Çelik
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver