ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
bilgi edinme hakkı
etiketli haberler
Türkiye'de bilgi edinme hakkı yasalarda var, uygulamada yok
Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI), 46 gazeteci ve STK temsilcisi ile yaptığı araştırmaya göre 'bilgi edinme hakkı' başvurularının yarısından fazlası net bir cevap içermiyor.
1 Ekim 2024
Yaman Akdeniz, depremde BTK'nin X sansürüne karşı açtığı 'bilgi edinme' davasını kazandı
Ankara 15. İdare Mahkemesi, BTK'den talep ettiği belgeler verilmeyen Prof. Dr. Yaman Akdeniz'i haklı buldu. Şimdi BTK depremin ortasında arama-kurtarma çalışmaları, yardım talepleri ve haberleşme için yoğun kullanılan X'e sansür gerekçesini açıklamak zorunda.
21 Mart 2024
BİLGİ EDİNME TALEBİ REDDEDİLDİ
“Cumhurbaşkanının Danışmanları ve Maaşları Kamuoyunu İlgilendirmiyor”
“Bilgi edinme hakkı” çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı’na yöneltilen “Cumhurbaşkanının kaç danışmanı var ve ne kadar maaş alıyorlar” sorusu “kamuoyunu ilgilendirmediği” gerekçesiyle cevapsız bırakıldı.
14 Haziran 2017
İlköğretimde Parasız Yatılı Okullar Azalıyor
2012-2013 eğitim ve öğretim yılında 454 olan pansiyonlu okul sayısı, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında 325’e geriledi. Pansiyonlu okullarda okuyan parasız yatılı öğrenci sayısı da yüzde 53 oranında azaldı.
22 Mart 2017
AGİT, Bilgi Edinmenin 250 Yılını Tartışmaya Açtı
AGİT Medya Özgürlüğü Temsilciliği, Viyana’da “Bilgiye Erişim Hakkı: 250 Yıllık Gelişimi Ölçmek” konferansı düzenliyor. Etkinliğe bianet’in yanı sıra Access Info Europe, Article 19 katılıyor.
12 Aralık 2016
Erol Önderoğlu
Adalet Bakanlığı ve BTK Kaç Haber Sitesinin Sansürlediğinden Bihaber
bianet olarak Adalet Bakanlığı'na ve Bilgi Teknolojileri Kurumu'na kaç haber sitesinin engellendiğini ve Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kaç erişim engelleme kararı verdiklerini sorduk. "Araştırma gerekiyor" diye cevap vermediler.
9 Aralık 2016
Elif Akgül
BURAK ARIKAN YAZDI
Devletin ve Özel Sektörün Gönüllü Denetimcileri: Sivil Veri İnisiyatifleri
Sivil veri inisiyatifleri kendi odaklandığı spesifik konularda devletin işini üstlenmeden ama sadece devleti değil, özel sektörü ve kamu özel işbirliklerini de takip altına almaya çalışıyor.
11 Haziran 2016
Burak Arıkan
“Haberde Anlık Fayda Varsa Devlet Haberciyi Hızlı Bilgilendirecek”
Tagesspiegel gazetesi muhabiri, Suriye’ye kimyasal madde sevkiyatıyla ilgili bilgi vermeyen gizli servisi şikayet etti; Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, “Üstün ve anlık fayda varsa bilgilendirme ivedi olmalı” dedi.
7 Kasım 2014
IŞİD’linin “Özel Yaşamı” Öğrenmemize Engel!
Adalet Bakanlığı, Niğde’de üç kişiyi öldürmekle suçlanan üç IŞİD’liyle ilgili “Halen cezaevindeler mi?” diye soran gazeteci Christie-Miller’e, “bilgi veremiyoruz, özel hayatın gizliliği var” yanıtını verdi.
24 Ekim 2014
FİKRET İLKİZ’DEN
Gerçekleri Saklamak Esas mıdır?
Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkı; yayın yasaklarının getirdiği “bilgisiz bırakma” ve “gerçeği saklama” alışkanlıklarına dayalı devletin “sır” alanlarını sürekli genişlettiği ileri demokrasiye rağmen vardır
30 Haziran 2014
Fikret İlkiz
TÜSEV: Örgütlenme Özgürlüğü Genişletilmeli
TÜSEV'in Sivil Topluma Aktif Katılım raporu sivil toplum için elverişli ortama dair yasal engelleri belirleyerek çözüm önerileri sunuyor.
19 Şubat 2014
Elif Akgül
“Yeteri Kadar Bilgi” Edinme Hakkı
Bilgi edinme hakkımı kullanarak, kadın ve erkek polis oranlarını; protesto gösterilerinde neden kadın polis görevlendirilmediğini sordum. Cevap: Yeteri kadar bayan ve erkek polis görevlendirilmektedir.
18 Haziran 2013
Çiçek Tahaoğlu
FİKRET İLKİZ'İN YORUMU
Bilgi Edinmeme Hakkı
Anayasa değişikliğindeki “bilgi edinme hakkı” tam bir fiyasko. Bilgi edinme hakkı sadece kamuda yürütülen işler için geçerli söz konusu. Bireylerin gerçekleri öğrenme hakkının ne kadar olması gerektiğine; gerçekleri eğip bükenler ve saklayanlar karar veriyor.
20 Eylül 2010
Fikret İlkiz
ERGENEKON VE SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİ
"15 Gazeteci Soruşturmaları Halka Aktardığı İçin Mahkum Edildi"
Ergenekon başta olmak üzere, yargının yürüttüğü soruşturmalarda "gizlilik ihlalleri"ne duyarsız kaldığı eleştirilerine cevap veren Adalate Bakanlığı 15 gazetecinin mahkum olduğunu, 33 kamu görevlisinin soruşturulduğunu açıkladı.
12 Kasım 2009
Ergenekon,Soruşturmanın Gizliliği
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Öcalan Önerilerini Şişeye Koyup Denize mi Atacak?
Bir haftadır herkes "yol haritası"nı bekliyor ama bir adada tutulan PKK liderinin AİHM savunmasından başka dosyayı avukatlarına sunması yasak; mektup yazsa mahkeme bakacak; avukatlar konuşmaları kaydedemiyor.... Bu çağda "çözüm önerileri"ni iletmek için daha makul bir yol bulunamaz mı?
19 Ağustos 2009
Emine Özcan
FİKRET İLKİZ yazdı
Çetin Özek, Biz ve Sizin Gibiler...
Özgür haber dolaşımının sınırlandırıldığı, engellendiği bir yasal düzenleme yapılırsa veya varsa "demokratik siyasal yapı" yok demektir. O halde, Türkiye'de "demokratik siyasal yapı" yoktur. Özek, on dört yıl önce bunu yazdı.
1 Aralık 2008
Fikret İlkiz
28 Eylül Bilgi Edinme Hakkı Günü
Bilgi Edinmek Hakkınız, Sonuna Kadar Kullanın
Avukat Küey "Bilgi edinme hakkınızı kullanmaktan vazgeçmeyin. TC kimlik numaranızı bildirmeniz yeterli. Kurumlar başka hiçbir belge isteyemez. Yanıt alamazsanız yargıya başvurun" diyor.
26 Eylül 2008
Tolga Korkut
28 Eylül Bilgi Edinme Hakkı Günü
Yayınlanmayan 2 Bin 500'den Fazla Bilgi Edinme Kararı Var
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'nun kararlarını içeren 58 defter hâlâ yayınlanmış değil. Oysa yasa "bilgiye kolay ve hızlı erişim" diyor.
27 Eylül 2007
Tolga Korkut
28 Eylül Bilgi Edinme Hakkı Günü
Yurttaş Israr Ettikçe Devlet Bilgilendirmeye Alışacak
Aktivist Öğreten bilgi edinmek isteyen, olumsuz yanıta itiraz eden, yargıya gidenlerin sayısının arttığını söylüyor: "Israr edildikçe hakkın kullanımı yaygınlaşıyor."
27 Eylül 2007
Tolga Korkut
DÜŞÜN ve TESEV'den seminerler
Gazeteciler Bilgi Edinme Hakkını Kullanabilsin Diye...
Proje yönetmeni Öğreten, dört yıl önce çıkan yasayı kullanmak isteyen vatandaşların, özellikle de gazetecilerin birçok sorunla karşılaştığını söyledi.
3 Eylül 2007
Erhan Üstündağ
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver