ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
1968
etiketli haberler
Evrim Kepenek
Söyleşi
Tiyatro festivallerinin görmediği oyun: Fotoroman Kralı
Oyun ne “devrimci bir oyunuuuuuum” diye çığlık atıyor, ne de “LGBTİ+ aşklar vardır” diye parmak sallıyor. Keyifli ve neşeli bir oyun izliyorsunuz bu kadar. Bonusu var: “Bu dünyadan bizi alsınlar başka yerlere atsınlar. Aşk bize kalsın dünya size…”
23 Aralık 2023
Evrim Kepenek
DOCUMENTARİST 11. İSTANBUL BELGESEL GÜNLERİ
Belgesellerle Filistin ve '68
9-14 Haziran 2018 tarihleri arasıda düzenlenecek 11. Documentarist'in onur konuğu Filistinli oyuncu ve belgeselci Mohammad Bakri.
28 Mayıs 2018
Toplumsal Tarih'ten Özel sayı: 50 Yıl Sonra 1968
Toplumsal Tarih, öğrencilerin benzer itiraz ve tahayyüllerle sokaklara çıktıkları, bir yanda içinde yer aldıkları eğitim sistemini, diğer yanda kapitalist düzeni ve süregiden savaşları sorguladıkları 68 hareketlerini sayfalarına taşıyor.
8 Mayıs 2018
Meclis Başkanı Kahraman'ın Başkanlık Yaptığı MTTB'yi Tanıyalım
Yeni Meclis Başkanı Kahraman "Kanlı Pazar" yaşandığı dönemde saldırıların sorumlularından MTTB'nin başkanıydı. Peki, nedir bu MTTB? Nadire Mater'in "Sokak Güzeldir" kitabından paylaşıyoruz...
23 Kasım 2015
AYKAN SEVER YAZDI
Türkiye’nin 68’i
Demet Lüküslü tarafından hazırlanan Türkiye’nin 68’i-Bir Kuşağın Sosyolojik Analizi başlıklı kitap akademik üslubuna rağmen kendini okutmayı başarıyor.
29 Ağustos 2015
Aykan Sever
Kürkçü “İsyanın İzinde”yi Anlattı
HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Gezi direnişini, bu son isyanın öncesindeki geleneği ve yeni kitabı “İsyanın İzinde”yi TÜYAP’taki söyleşisinde anlattı.
4 Kasım 2013
Ayça Söylemez
Halil Çelimli'nin Koşusu Gözalıcıydı
Halil yüzlerce ve binlerce metreyi koştu ve hep heyecan duydu yaptığı koşudan. Öylesine heyecanla ve canla-başla koştu ki hayranlık uyandırdı, gönül çeldi ve inandırdı hepimizi, bu kadar uzun soluklu koşulabileceğine...
21 Mayıs 2011
Akın Atauz
MURAT BJEDUĞ'DAN
Görkemli Kaybedenlerin Belleği ve Koray Doğan
ODTÜ SFK üyesi, Dev-Genç'li Koray Doğan bundan 39 yıl önce, polis tarafından vuruldu ve öldürüldü. Murat Bjeduğ, belleğin taze kalması için arkadaşlarını irtibata geçmeye çağırıyor.
9 Mart 2011
Murat Bjeduğ
ADNAN ÇELİK YAZDI
Gençler Konformizmden Arındırılmış Diyalog İstiyor
Bütün iktidarlar ya hemzemin bir diyalog temelinde gençlerin toplumsal hayattaki tüm karar alma mekanizmalarına eşit katılımının sağlanacağı araçlar geliştirecek ya da gençler haklı taleplerini öfkeye dönüştürerek sistemin tüm meşru temellerini boşa çıkaracaklar.
4 Ocak 2011
Adnan Çelik
CAN SEMERCİOĞLU'NDAN
Öğrenci Hareketleri: Yeni Bir Kuşak mı?
Umalım ki, burada bahsettiğimiz bütün dinamikler yerli yerinde ve doğru işlesin. Öğrenci kitleleri işçi sınıfıyla bütünleşerek ilerlesin. Deniz'lerin, Harun'ların yapamadığını bu sefer yapalım.
18 Aralık 2010
Can Semercioğlu
21. ANKARA FİLM FESTİVALİ BAŞLADI
Ankara'da "İktidar ve İsyan"
Ankara Film Festivali, sinemaseverlere sinema tarihinin mücadele filmlerinden oluşan bir seçki sunuyor. Ulusal film yarışmasının da yapılacağı festivalin gündüz biletleri 2,5 lira.
11 Mart 2010
Bawer Çakır
Şarkılar Devrimci Gençlik Köprüsü İçin Söylenecek
1999'da kimliği belirsiz kişilerce havaya uçurulan Devrimci Gençlik Köprüsü'nün yenilenmesi için sahneye çıkacak sanatçılar arasında Akkaya, Akbayram, Diyar, Rojda, Bulutsuz Özlemi, Göksu, Akın, Kocakaya ve Akkiraz var.
11 Eylül 2009
Bawer Çakır
Devrimci Gençlik Köprüsü Yeniden İnşa Edilecek
Yazar Ersöz'ün çağrısıyla bir araya gelen aralarında Zarakolu, Kürkçügil, Göksu, Yavaşoğulları ve Kabadayı, yeniden inşası için harekete geçtikleri Devrimci Gençlik Köprüsü için yerel yönetimlerden ve üniversitelilerden destek istediler.
11 Eylül 2009
Bawer Çakır
68'LİLER ANLATIYOR: SOKAK GÜZELDİR!
Sahi, 68'de Ne Oldu? İsyan, Devrim, Mücadele...
Gazeteci Mater, 21 söyleşi ve detaylı makalelerle dönemi aktarıyor. Metis'ten çıkan kitap birinci elden tanıklıklarla öğrenci hareketinin devrimcileşmesinden, Kürt hareketi, cuntacılık eleştirisi ve kadın-erkek eşitliğine farklı boyutlarıyla 68'i inceliyor.
18 Haziran 2009
ERSEN OLGAÇ'TAN 1968 TARTIŞMASINA KATKI
Bir Fırtınadan Kalan Miras: 1968
68’in arka planını görmeden 68 direnişini tek başına Avrupa’daki rüzgarın Türkiye’ye yansıması olarak değerlendirmek doğru olmaz.
9 Mayıs 2009
Ersen Olgaç
ŞİRİN'E VEDA
Şirin Cemgil'i Yüzlerce Yoldaşı Uğurladı
68'in devrimci militanlarından Şirin Yazıcıoğlu [Cemgil] bine yakın insanın katıldığı bir törenle Karacaahmet mezarlığında toprağa verildi. Uras, Kürkçü, Belli, Çalışlar, Kozanoğlu, Aras katılanlar arasındaydı.
25 Nisan 2009
Erhan Üstündağ
ŞİRİN CEMGİL TÜRKİYE'YE DÖNERKEN...
Şirin Cumartesi Günü Karacaahmet'te
1968'in unutulmaz devrimcisi 25 Nisan 2009 Cumartesi saat 11.00’de Karacaahmet Sultan Cemevi’nde duzenlenecek törenden sonra Karacaahmet Mezarlığında yatan Sinan Cemgil’in yanına defnedilecek.
23 Nisan 2009
ŞİRİN CEMGİL TÜRKİYEYE DÖNERKEN...
Sosyalist Bir Çınar Daha Devrildi
Ne egemenlere, ne saçma örgüt direktifleri konusunda biliyorum hiç eyvallah demedin. Belki bunun için biraz yalnızdın.
22 Nisan 2009
Atilla Keskin
ŞİRİN CEMGİL TÜRKİYE'YE DÖNERKEN...
Şirin İçin...
Şirin’in ve “yeni bir dünya” için her şeyi göze aldığı için öldürülen dostlarımızın bizden sonra da anılabilir olması, galiba, biraz da bu “yeni şeyleri” bulup söylemeye bağlı. Şirin’in inanmış gençlik anısı, böyle bir arayış için de, yol gösterici olacaktır.
22 Nisan 2009
Akın Atauz
Şirin Yazıcıoğlu [Cemgil] Türkiye'de Toprağa Verilecek
Geçtiğimiz Cuma Almanya'da aramızdan ayrılan Şirin Yazıcıoğlu [Cemgil] 25 Nisan'da Sinan Cemgil'in yanına defnedilecek
19 Nisan 2009
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Şirin Cemgil'i Kaybettik
1968 kuşağının öncülerinden Şirin Cemgil Almanya'da, Duisburg'da aramızdan ayrıldı.
17 Nisan 2009
1968, İstanbul, "NATO'ya Hayır" Haftası
"Ben Giresun vilayetinin, Alucra kazasının, Armutlu Köyünden, Rıza oğlu Harun" diye söze başlayınca salon alkıştan yıkılıyordu. Konuşma bittiğinde bütün salon «NATO'ya HAYIR» diye büyük bir coşkuyla inliyordu.
8 Nisan 2009
Harun Karadeniz
Ulaş Bardakçı Mezarının Başında Anıldı
Bardakçı, İstanbul Arnavutköy'deki evine düzenlenen polis baskınında öldürülmesinin 37. yılında Ankara'daki mezarı başında sloganlar ve marşlarla anıldı. Devrimci 78'liler Federasyonu'ndan Sümbüloğlu "Tüm darbeciler halka hesap vermeli" dedi.
20 Şubat 2009
Santralistanbul'da "Bizim Che" Konferansı
26 Aralık'ta yapılacak konferansta Korda'nın kültürel ve siyasi bir ikon haline gelen Che portresinin Türkiye'deki yansımaları ve dönüşümü konuşulacak. Konuşmacılar Bülent Somay, Fahri Aral ve Yılmaz Aysan.
24 Aralık 2008
“Huzursuz Bahar”ın ve “68 Kuşağı”nın Fotoğrafları santralistanbul’da
santralistanbul, iki fotoğraf sergisiyle 1968'i selamlıyor. Almanyalı footğrafçılar Sulzer-Kleinemeier'in "68 Kuşağı: Almanya" ve Ruetz'in "Huzursuz Bahar"ı 68 öğrenci hareketinin siyasi v e kültürel etkilerini anlatıyor. 68'in fotoğrafları 15 Şubat'a kadar görülebilir.
12 Aralık 2008
Bir 1968'li daha...
Sait Kozacıoğlu’nu Kaybettik
Sait Kozacıoğlu 1969’da İstanbul Üniversitesi önünde arkadaşı Taylan Özgür’le birlikte polislerce kovalanmış ve yakalanmış, kaçmayı başaran Taylan Özgür ise kendisini kovalayan bir sivil tarafından sırtından vurularak öldürülmüştü.
4 Kasım 2008
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
1-9 Kasım
İstanbul Kitap Fuarı Yüzlerce Yazar, Etkinlik ve 68'le Kapılarını Açıyor
Agora Kitaplığı'ndan Akınhay, yazarlar Temelkuran ve Baydar, okurlar Turanlıgil, Pala ve Özdemir fuarın kendileri için anlamını anlattı. Onur yazarı Füruzan. Panel ve imza günleri; sergiler ve çocuklar için etkinlikler de programda.
1 Kasım 2008
Bawer Çakır,Neslihan Şahin
ENGİN ERKİNER yazdı
68'i Yeniden "Uzun" Okumak
68’in tarihinin ülkeler bazında değil evrensel olarak yazılması gerektiği, bu bağlamda uzun 68’de yer alan ve evrensel etkisi olan gelişmelerin her ülke ve bölgeyi nasıl etkilediğinin önemle dikkate alınması ihtiyacı görece yeni ortaya çıktı denilebilir.
30 Ağustos 2008
Engin Erkiner
SEVİLAY ÇELENK yazdı
Yaşasaydı Türkiye’de Adı “Devrim” Olan En Yaşlı Adam Olacaktı
Devrim Çelenk’i 24 Ağustos 1978’de, faşistler, Beyazıt’ta vurdular. Otuz yıl olmuş, yaşı kadar yıl. “Devrimler Ölmez” diyorlardı büyükler ama amcamız artık yoktu...
23 Ağustos 2008
Sevilay Çelenk
40 yıl sonra Çekoslovakya İşgali
"Çekoslovakya'daki Reform Sosyalizm Değildi; İşgali Destekledik"
Demir Küçükaydın, geçmişte Çekoslovakya işgaline karşı çıkarken Sovyetler Birliği'ndeki yanlış politikalarla özdeşleşmemeye çalışan bir siyaseti benimsemiş. Bu tutumunu bugün de savunuyor.
19 Ağustos 2008
Erol Önderoğlu
TAYFUN MATER yazdı
40 Yıl Önce Sovyet Tankları Çekoslovakya'daydı
Çekoslovakya 1968’e ÇKP MK ve Politbürosunun süregelen toplantıları ile girdi ve 5 Ocak 1968’de ÇKP lideri Novotny istifaya zorlanarak yerine Slovakya’dan Dubçek ÇKP 1.sekreterliğine seçildi. Prag Baharı’na giden yol açılmıştı.
18 Ağustos 2008
Tayfun Mater
GUSTAVO GONZÁLEZ yazdı
Mayıs '68’e Şili’den Bakış
Solun yerel öğrenci hareketindeki etkisi, Şili’de daha demokratik bir yüksek öğrenim için verilen mücadelelerle birlikte büyüdü. Mayıs 68’in güç verdiği hareket üniversiteye girişin demokratikleştirilmesi ve üniversite yönetimine öğrenci, hoca ve mezunların da katılması talebiyle sürekli kaynaşma haline büründü.
12 Temmuz 2008
Gustavo González
1
2
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver