Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan/csgorselarsiv.org
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çocuk hakları alanında çalışan STK'lar Cumhurbaşkanı tarafından feshedilen İstanbul Sözleşmesi'nin sadece şiddete maruz kalan kadınları için değil, çocuklar ve gençler için de önemli olduğunu belirtti.
Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı yaptığı açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi diğer birçok insan hakları sözleşmesi ile beraber, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'yi de göz önünde bulundurur. Diğer bir söyleyişle, 18 yaşına kadar tüm bireyleri çocuk olarak kabul ederek bu sözleşmede çocuklara da yer verir" dedi.
TIKLAYIN - Çocuk hakları açısından İstanbul Sözleşmesi ne diyor?
Pek çok STK'nin yer aldığı Ortaklık Ağı'nın açıklaması şöyle:
"Sözleşmeden çekilmek, cinsiyetler arası eşitsizliği gidermek için adım atılmamasına, önleyici programların geliştirilmesinin önünün tıkanmasına, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve istismarın cezasız kalmasına yol açabileceği gibi çocukların evlilik yoluyla istismarının kabul edilmesi, istismar ve şiddet sonrası destek sistemlerinin sunulmaması, lgbti+'lara yönelik nefret söylemi ve suçların teşvik edilmesi gibi risklerin ortaya çıkmasına da neden olabilecektir.
"Türkiye'de Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı üyesi olan ve ayrım yapmaksızın çocukların maruz bırakıldığı her türlü şiddetle mücadele eden örgütler olarak, bu kararı kabul etmiyor ve 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır!' diyoruz."
TIKLAYIN - "İstanbul Sözleşmesi Çocukların da Güvencesidir"
Ortaklık Ağı, İstanbul Sözleşmesi'nin şu noktalarına dikkati çekti:
- Hem fiziksel, cinsel veya psikolojik şiddetin doğrudan mağduru olan çocukları hem de ebeveynleri arasında bu tür şiddete tanık olan çocukları korumayı hedefler.
- Kadınların ve gençlerin zorla evlendirilmesinin şiddet olduğunun altını çizer ve çocukların evlilik yoluyla istismar edilmesinin önlenmesine yönelik devletlerden tedbir almalarını bekler.
- Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı amaçlarken, devletleri toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadeleye davet eder, şiddeti önleyici programların geliştirilmesi ve uygulanması için çağrıda bulunur.
- Şiddetten zarar gören çocukların ve gençlerin güvenliklerinin sağlanmasını, ihtiyaç duydukları eğitim, sağlık, ekonomik ve psiko-sosyal destek hizmetlerinin sunulmasını talep eder.
- Sözleşme çocukları bir birey ve tüm ayrımcılık türlerini hak ihlali olarak tanımlar. Irk, din, dil, engellilik durumu, sosyal köken, vatandaşlık ve göçmenlik durumu, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi ne olursa olsun her bireyin ayrımcılıktan korunması gerektiğini vurgular.
- Taraf devletlerin soruşturma ve adli işlemlerin tüm aşamalarında çocuk mağdur ve çocuk tanıklara özel koruma sağlamasını şart koşar.
İmzacılar
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)
Başak Sanat Vakfı
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği
Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği
Çocuklar Aynı Çatının Altında Derneği
Denizli Otizm Derneği
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi
Fikir ve Sanat Atölyesi Derneği
Genç Düşünce Enstitüsü
Gençlik Servisleri Merkezi - GSM
Göç ve İnsani Yardım Vakfı
Hayata Destek Derneği
İnsan Hakları Derneği
KAMER Vakfı
Kaos GL
Karadeniz İlleri Kadın Platformu Trabzon Derneği
Koruyucu Aile Evlat Edinme Derneği (KOREV)
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği
Önce Çocuklar Derneği
Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği
Rengarenk Umutlar Derneği
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği
Sosyal İklim Derneği
Sulukule Gönüllüleri Derneği
Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği
Toplumsal Duyarlılık ve Şiddet Karşıtları Derneği
Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği
Türk Psikologlar Derneği
Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV)
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği
Uluslararası Çocuk Merkezi
Van YAKA KOOP
YÖRET Toplumsal Gelişim ve Eğitim Vakfı
(AÖ)