Çanakkale Lapseki’de Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) üyesi bir okul müdürü sosyal medya hesabında, alkol alırken paylaştığı fotoğrafı nedeniyle açığa alındı.
Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü, "özel hayatındaki bazı hallerini içeren sosyal medya paylaşımları” nedeniyle soruşturma başlattı. Soruşturma sürecinde de müdürün görevden uzaklaştırılmasına karar verildi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilgili yazıyı Çanakkale Valiliği'ne gönderdi, valilik de kararı onayladı.
Karara ilişkin bianet’e konuşan Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, "kararın keyfi ve gözdağı amaçlı" olduğunu söyledi.
"Memur alkol alamaz diye kanun mu var?"
Özbay, karara "devlet memurları alkol alamaz diye bir kanun mu var?" diyerek tepki gösterdi ve şöyle konuştu:
"Müdür arkadaşımızın görev yaptığı okul bir imam hatip, bu okulda bizim sendikamız dışında Eğitim Bir Sen ve İnsani Yardım Vakfı'na (İHH) üye öğretmenler de bir hayli fazla. Arkadaşımız zaten gözetim altında tutuluyormuş. Fotoğrafların da bu kaynaklardan servis edildiğini düşünüyoruz.
"Soruşturmaya konu yapılan iki ayrı fotoğraf var. Bir fotoğrafı kendi sosyal medya hesabından paylaşıyor ve bu hesap kapalı, bir diğer fotoğraf farklı bir hesaptan. Bu fotoğraf ise; ilçe eğitim müdürü ve 9 öğretmenin bulunduğu bir fotoğraf. Bu fotoğrafta da masada rakı kadehleri var. Bu iki fotoğraf ve okulun imam hatip olması nedeniyle ‘yakışmayan davranış’ diyerek soruşturma başlatıp açığa alıyorlar."
"Yaşam tarzına açık müdahale"
Kararın "yaşam tarzına açık müdahale olduğunu" vurgulayan Özbay, şöyle devam etti:
"Ayrıca devlet memurluğunda açığa alma işlemi bir güvenlik tehdidi ve delil karartma şüphesi varsa yapılır. Bunların hiçbiri yokken açığa almak keyfiliktir. Soruşturma kendi başına bir sorun ama üstüne bir de açığa almak apaçık gözdağı vermektir. Bu durum kabul edilecek bir şey değil. Bunun hukuksuz olduğunu valilik de il milli eğitim müdürü de biliyor.
"Bu karar ayrımcılık niteliğinde suçtur ve özel hayata açık bir müdahaledir. Anayasamızda güvence altına alınmış olan özel yaşamın gizliliği, kamu görevlileri için de geçerli olup, idare hizmet dışında kamu görevlisinin yaşam tarzına müdahale edilemez. Ayrıca Anayasa’nın 2. Maddesinde ifade edildiği üzere demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde özel yaşamda içki içmek diye bir suç türü yoktur."
(RT)