*Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Şırnak'ta bulunan Cudi ve Gabar dağlarında, yeni bir petrol rezervi keşfedildiği açıklandı. Rezervin Türkiye'nin günlük petrol tüketiminin yüzde 10'unu karşılayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, petrolü, bölgede açılacak 100 kuyu ile günde 100 bin varillik üretim kapasitesine çıkartabileceklerini söyledi.
İki ayrı petrol sahası
Şırnak'ta bulunan Gabar Dağı'nda Aralık 2022'de "Şehit Esma Çevik" adı verilen bir petrol rezervi keşfedilmişti. Resmi açıklamalara göre, 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip sahada, günde 10 bin varillik petrol üretimine başlandığı ve 2023 yılı sonuna kadar üretimin 25 bin varile yükseltilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.
Erdoğan'ın 2 Mayıs'ta açıkladığı, Cudi ile Gabar dağlarında keşfedilen petrol rezervine ise "Şehit Aybüke Yalçın petrol sahası" adı verildi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) söz konusu sahada yürüttüğü çalışmalarda 100 kuyudan günlük 100 bin varillik üretim hedefleniyor.
Günlük petrol üretimi ve tüketimi
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne göre, Türkiye'de günlük petrol üretimi 2022 sonu itibariyle 80 bin varile ulaştı. Günlük tüketim ise zaman zaman değişiklik arz etse de 1 milyon varil civarında. Yani Türkiye'de tüketilen petrolün en fazla yüzde 8'i Türkiye'de üretiliyor. Türkiye, petrolün yüzde 90'ını ithal ediyor.
Cudi, Gabar bölgesindeki petrol rezervi keşiflerini bianet'e değerlendiren TMMOB Petrol Mühendisleri Odası (PMO) Başkanı İnanç Alptuğ Hıdıroğlu, "Keşfedilen sahada keşif kuyusu kazılmış ve kuyudan alınan ilk veriler ışığında rezerv ülkemizin en büyük kara keşiflerinden sayılıyor" dedi.
Hıdıroğlu, 100 kuyudan 100 bin varil üretim hedefine ulaşmanın mümkün olup olmadığı sorusuna ise "Saha ile ilgili veriler çoğaldıkça keşfin ilanında belirtilen bu değer netlik kazanacak ve güncellenecektir. Güncelleme sonrası bu değer azalabileceği gibi daha yukarılara da çıkabilir" yanıtını verdi.
Fotoğraf: İnanç Alptuğ Hıdıroğlu
"Kuyular kazıldıkça daha çok veri elde edilecek"
Hıdıroğlu, bundan sonraki süreçte tespit kuyularının kazılarak rezervin daha detaylı özelliklerinin belirleneceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yapılan ilk testler sonucunda yüksek kaliteli ve yüksek rezervuar hacmine sahip bir saha keşfedildiği düşünülmektedir. Sahada yapılacak geliştirme çalışmaları sonucunda günlük üretimin ne olacağı ilerleyen zamanda daha da net görülecektir. İlk kuyunun değerlerine göre, hedefe ulaşılabilirmiş gibi görünmektedir; tespit kuyuları da kazıldıkça sahaya ilişkin daha çok veri elde edilecek ve ulaşılacak değer daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır."
"Amaca ulaşmak için 70-100 kuyu kazılmalı"
"Aslında sahada üretilen petrol yüzeye çıktığı anda tüketime hazırdır" diyen Hıdıroğlu, sözlerinin devamında "Tüketime alınması için 100 bin varil hedefine ulaşılması beklenmez. İlk keşif kuyusunun tamamlanmasının ardından üretilen ham petrol ülkemizin günlük tüketimine katkı sağlamaya başlar. Daha sonra yapılan sondajlarla da bulunacak yeni lokasyonlardan alınacak üretimlerle, günlük katkı artırılır. Amaçlanan toplam üretim değerine ulaşmak için Şehit Esma Çevik petrol sahasının üretim verileri örnek alınacak olursa, 70-100 arası kuyu kazılması gerekecektir" diye konuştu.
*Fotoğraf: AA
"Maksimum üretime 1-3 yıl içinde ulaşılabilir"
Hıdıroğlu, sahada geliştirme çalışmaları yapılırken arazinin zorluğundan dolayı aynı sondaj noktasında birden fazla kuyu kazılmasının TPAO'nun kullandığı güncel teknoloji ile mümkün olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"TPAO 2023 yılında toplamda 200'ün üzerinde kuyu kazmayı hedeflemektedir. Bu da aylık olarak düşünüldüğünde 18-20 kuyu ortalama sondaj hızı anlamına gelir. İdare'nin toplam kaynaklarının ne kadarını Şehit Aybüke Yalçın sahasına aktaracağına göre değişiklik göstermekle birlikte şu an için öngörülen sürenin 1-3 yıl arasında sahanın maksimum günlük üretimine ulaşılabilmesi mümkündür."