Muayenehaneler Derneği’nin ev sahipliğinde bir araya gelen Uzmanlık Dernekleri Zirvesi 6 Ekim’de Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte değişikliğe dair konuştu. Taksim Sofitel Otel'de düzenlenen toplantıya doktorlar yoğun ilgi gösterdi.
Doktorlar, ilgili değişikliğin muayenehanesi olan doktorları sistem dışına iteceğini belirtti.
Ayrıca, Muayenehaneler Derneği hukuka aykırı buldukları Ocak 2023’de yürürlüğe girecek yönetmelik değişikliği hakkında dava sürecini başlatacaklarını açıkladı.
“Yönetmelik iş gücü göçüne neden olacak”
45 uzmanlık derneğinin de katılımıyla Muayenehaneler Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısında ilk olarak Muayenehaneler Derneği Başkanı Dr. Cihan Çakıcı konuştu.
“Söz konusu düzenleme anayasayla, kanunlar ve hukukun temel ilkeleriyle ters düşmektedir. Gerek doktorlar gerekse hastalar için istenmeyen sonuçlar doğuran bu durum, sağlık sektörü içinde çıkmazları beraberinde getirecektir.
“Hekimlerin bağımsız çalışma hakkı, hastaların hekim ve sağlık kuruluşu seçme hakkı ellerinden alındığı gibi küçük ve orta ölçekli hastaneler içinde kısa vadede sıkıntılı süreçler görülmesi aşikârdır.
“Yönetmelik ilk bakıldığında muayenehanesi olan yedi bin doktorun sistem dışına itildiğini gözler önüne seriyor.
“Buzdağının görünmeyen kısmında ise hastaların doktor ve hastane seçme özgürlüğünün kısıtlaması, serbest çalışan hekimlerin ürettikleri sağlık hizmeti ve yarattıkları istihdamın engellemesi, nitelikli insan gücünün devre dışı bırakılması, iş gücü göçünün artmasına zemin oluşturması ve sağlık turizminin zarar görmesine kadar varan sonuçları beraberinde getirdi. Sağlık turizmi konusunda dünyada 5. olan Türkiye, yaşanan komplikasyonlar konusunda dünya standartlarının üstünde değil.
“Özellikle sağlık turizmi ile gelen hastaların kayıt altına alınamamasının gerekçe gösterilmesinin kabul edilemeyecek bir durum. Gerekli denetimlerin yapılması için var olan birimler yine Sağlık Bakanlığı’na bağlı. Düzenlemenin dayandırıldığı gerekçe sistemi değiştirmeyle değil, denetlemeyle çözüm bulur.”
“185 bin doktor serbest çalışamayacak”
Basın toplantısında söz alan Muayenehaneler Derneği İstanbul Temsilcisi Dr. Murat Emanetoğlu hekimlerin serbest çalışma hakkını vurguladı:
“Yönetmelik ile 185.000 doktorun serbest çalışma özgürlüğü ortadan kalkacak. Hizmete açılan ve yatak kapasiteleri verimli kullanılmayan Şehir Hastaneleri ile diğer Devlet hastanelerinde serbest hekimlerin, yatan hastalarının tedavi ve ameliyatlarını yapabilmeleri için tüm düzenlemelerin yapılması gerekir."
(ED/EMK)