* Fotoğraf: bianet'in kedileri.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Polonya'nın önde gelen akademik kuruluşu olan Polonya Bilimler Akademisi'ndeki (PAN) Doğa Koruma Enstitüsü tarafından derlenen yerli olmayan türler veri tabanına 1786 türle birlikte kediler de eklendi ve kediler "istilacı yabancı türler" olarak nitelendirdi.
Bilimsel adları "Felis Catus" olan kedilerin istilacı addedilmesine dair enstitünün internet sitesinde, "Felis Catus, muhtemelen yaklaşık 10 bin yıl önce Orta Doğu'daki büyük uygarlıkların beşiğinde evcilleştirildi. Böylece bu türler, bilimsel bir bakış açısıyla Avrupa'ya yabancı hale geldi," açıklamasıyla bir blog yazısı yayımlandı.
"Fikir birliği"
Akademi de yazının arkasında durarak, evcil kedilerin avladıkları ve öldürdükleri kuş ve memeli hayvan sayısının göz önünde bulundurulması gerektiğini, kararın bilimsel bir fikir birliğinin sonucu olduğunu söyledi.
Eski çalışma arkadaşımız Cemile.
º EK BİLGİ: Varşova'daki yetkililerin açıklamasına göre, 2020 yılında kentte serbest dolaşan 30 bin kediyi beslemek için yaklaşık 355 bin euro harcandı. Polonya kentlerinin çoğu, hayvanların ekosistemin önemli bir parçası olduğunu savunarak benzer uygulamaları devreye soktu.
Hayvan aktivistleri ve hayvanseverler ise araştırmaya tepkili. Çalışmaya ve açıklamaya tepki gösterenlerden biri de The Happy Cat kitabının yazarı Dorota Suminska.
Suminska biyoçeşitliliğin azalmasında etkili olan çevre kirliliği gibi diğer sebeplere dikkat çekerek, "'İnsan, istilacı olmayan yabancı türler listesinde mi' diye sormak lazım," dedi.
Kedilerin evcilleşme süreciKediler, ilk defa 10 bin yıl önce, insanlar Orta Doğu'da tarımla meşgul olmaya başladıktan kısa süre sonra onlarla yaşamaya başladılar. Tahıl depolarına giren kemirgenlerin çektiği vahşi kediler, çöllerden köylere geldiler. Bilim insanlarının baskın görüşüne göre, kediler kendi istekleriyle evcilleştiler. Süreç içerisinde kediler, boyut olarak görece küçüldüler, bazı renkleri ve desenleri kazandılar ve (büyük oranda) geçmişlerindeki anti-sosyal eğilimlerden sıyrıldılar. |
Kaynak: notesfrompoland, wyborcza.pl, bilimfili, Anadolu Ajansı.
(TY)