* Fotoğraf: Porapak Apichodilok / Pexels
Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine (AKPM) bir rapor sunarak Schengen vize sisteminin "kötüye kullanıldığı" itirazında bulundu.
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, AKPM Genel Kurulunda görüşülmek üzere AKPM komisyonunda kabul edilen rapor, 2014 yılında yüzde 4 olan Türkiyeli yurttaşların Schengen vize reddi oranının, 2020 yılı itibariyle yüzde 12,7'ye yükseldiğini ortaya koyuyor.
"Schengen Bilgi Sisteminin Avrupa Konseyi Üye Devletleri Tarafından Siyasi Güdümlü Bir Yaptırım Olarak Kötüye Kullanılması" başlıklı rapor, ayrıca "gereksiz ve çok fazla belge istendiği, ücretin yüksek olduğu ve yüz yüze başvurma zorunluluğu gibi konulara" itiraz ediyor.
AKPM Genel Kuruluna sunularak tavsiye kararı niteliği kazanacak rapordan öne çıkan bazı noktalar şu şekilde:
"Kötüye kullanım, faktörler arasında"
- Kimi uygulamalarda Schengen bölgesindeki devletlerin, bireylerin kendi topraklarına erişimini reddettiği gözlemleniyor.
- Schengen Bölgesindeki devletler, Schengen Bilgi Sistemi'ni asgari bir ortak standartla kullanmalı. Sistemdeki bilgilerin kullanımı, insan haklarını, özel ve aile hayatına saygı hakkını, seyahat özgürlüğü hakkını ihlal etmemeli.
- 2014 yılında yüzde 4 oranında olan Schengen vize başvurusu ret oranı hızla yükselerek 2020 yılı itibarıyla yüzde 12,7'ye kadar yükseldi. Bahse konu durumu etkileyen faktörler arasında Schengen Bilgi Sistemi'nin kötüye kullanımı olabiliyor. Ülkemizdeki iş insanlarının yaşadığı vize başvuru sorunları da dikkat çekici.
- Özellikle ticari faaliyette bulunmak isteyen Türkiye vatandaşları seyahatlerinin gerçekliğini, konaklamalarını, ulaşımlarını kanıtladıkları halde vize başvuru süreçlerinde sıkıntılar yaşıyor.
Reddedilmiş başvurular için 26 milyon Euro
Öte yandan, Dünya Gazetesi'nden Barış Erkaya da 8 Haziran tarihli haberinde, "Son günlerde AB ülkelerinin Türklerin Schengen başvurularına yönelik artan ret yanıtları yaklaşmakta olan bir tehlikeye işaret ediyor. 2015 yılından bu yana Schengen başvurusu reddedilen Türk vatandaşlarının boşa ödediği para ise 26.3 milyon Euro'yu buldu" bilgisini paylaşmıştı.
Erkaya özetle şu değerlendirmede bulunmuştu:
"2015 yılından bu yana Türklerin Schengen başvurularına verilen red oranı 4.5 katına çıkmış durumda.
"2015 yılında Avrupa ülkelerinin konsolosluklarına Schengen başvurusu yapan her 100 Türk'ten 4'ü ret alırken 2021 sonu verilerine göre bu rakam her 100 Türk'ten 20'ye çıkmış durumda. Yani her 5 başvurudan 1'i artık Schengen ülkeleri tarafından reddediliyor.
"2015'te yüzde 95.71 olan vize başvurusu kabul oranı yüzde 80.98'e inmiş durumda. Üstelik 2015'ten beri bu oranda yukarı yönde hiçbir kımıldama yok. Her yıl bir öncekinden daha düşük bir kabul gerçekleşmiş.
"2015'te en yüksek Schengen başvurusu yapan 50 ülkenin vize başvurusu kabul oranlarına ilerleyen yıllar itibariyle baktığımızda aradan geçen 7 yılda her yıl vize ret oranı büyüyen ülke sayısı sadece 7. Bunlardan biri de Türkiye.
"Bu sadece psikolojik olarak artan bir vize ret baskısı yaratmıyor, aynı zamanda ciddi bir servetin kaybı anlamına geliyor.
"Vize başvurusu reddedilmiş Türk vatandaşlarının 2015'ten bu yana AB konsolosluklarına tabir yerindeyse kaptırdığı rakam (kısa süreli vize başvurusu ücreti olan 60-80 dolarlık ücretler baz alındığında) en az 26 milyon 313 bin 980 Euro. Yani bugünkü Euro kuruyla hesaplama yapılırsa 482 milyon TL. Türklerin AB konsolosluklarına akıttığı toplam para ise aynı dönem için en az 315 milyon 866 bin Euro. Yani onu da bugünkü kurla hesaplarsak 5.8 milyar TL'ye yakın."
Schengen vizesi nedir?
Schengen, Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsayan Avrupa Birliği (AB) pasaportsuz seyahat bölgesini ifade eder.
Schengen vizesi, Schengen Bölgesine üye devletlerden herhangi birine seyahat edenlerin seyahat başına turizm veya iş amaçlı 90 güne kadar kalmasına izin veren kısa süreli bir vizedir.
Vize sahiplerinin herhangi bir Schengen Bölgesi dahilinde serbestçe seyahat etmesine ve Schengen üyesi ülkelerden herhangi birinden dönüş yapmasına izin verir. Bölge içinde gümrük kontrolleri yoktur.
Ancak, Schengen üyesi ülkelerden birinde 90 günden fazla süre boyunca okumak, çalışmak veya yaşamak için Schengen Vizesi yerine söz konusu Avrupa ülkesinin ulusal vizesine başvurmak gerekir. (SD)